Toegankelijkheid 2023

Ook dit jaar zetten we maximaal in op toegankelijkheid en gastvrijheid. Hieronder staat een overzicht.

 

We adviseren graag op maat, dus voel je vrij om je vraag of wens naar ons te sturen via een mail aan toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.


Heb je vragen over ons pin-only beleid? Neem dan contact op via een mail aan toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

   

Toiletten

Boulevard heeft binaire, genderinclusieve toiletten bij het festivalhart in het Zuiderpark. 
Er is niet langer een strikte opdeling man/vrouw. Wel nog altijd handen wassen na gebruik ;-) Daar zijn ook rolstoeltoegankelijke toiletten, net als op de meeste locaties.

De Sign Language Coffeebar

Gebarista’s, die een gehoorbeperking hebben, schotelen je verrukkelijke koffie voor. Voor mensen die de gebarentaal niet machtig zijn: dankzij een spoedcursusbord bestel je vlekkeloos in no time je Cappuccino of Macchiato.
 
Te vinden in het Zuiderpark.

Taal en boventiteling

Op de webpagina van een voorstelling vind je alle informatie terug over de spreektaal en eventuele boventiteling. Ook geven we aan in welke mate het een visuele of tekstuele voorstelling is. 

Relaxed performance

Enkele voorstellingen bieden we aan als ‘relaxed performance’. Dit staat expliciet op de webpagina bij een voorstelling vermeld. Wat een ‘relaxed performance’ precies is onderzoeken we samen met onze gezelschappen, makers en publieken. 

In ieder geval gaan we nu uit van een aantal kenmerken:  
• Het zaallicht dooft nooit helemaal. 
• Er is geen luide muziek en er zijn geen onverwachte effecten zoals explosies en lichtflitsen. 
• Je mag geluid maken en bewegen als dat nodig is, of als je niet anders kan. 
• Er is de mogelijkheid om even weg te gaan en weer terug te komen.

We heten bij deze voorstellingen in het bijzonder iedereen welkom die zich moeilijk in de standaard theaterconventies kan vinden, zoals mensen met leer- of bewegingsstoornissen, autisme, neurologische condities.

De volgende voorstellingen bieden een relaxed performance: 
 

Karlijn Hamer met Siriana, mijn vriendin  

Karlijn Hamer is terug op Festival Boulevard. Haar muzikale performance Siriana, mijn vriendin zal in de woonplaats van Siriana, Den Bosch, in première gaan. Siriana kreeg na vele dwalingen in de hulpverlening op haar dertigste een autisme diagnose. Een openbaring die haar veel leed had kunnen besparen als zij had geweten waarom de wereld bij haar zo anders binnenkomt dan bij de meeste mensen. 

Lees hier meer informatie over de relaxed performance bij Siriana, mijn vriendin.

71BODIES / Daniel Mariblanca met A True Story  

A True Story is een multidisciplinair project met dans, performance en livemuziek. Het gaat over transgender jeugd, transgender ouderschap en familierelaties. Het project is geïnspireerd en gebaseerd op de ervaringen van transgenders en hun gezinsleden. De leeftijd van de hoofdrolspelers in A True Story varieert van 8 tot 85 jaar. 

Lees hier meer informatie over de relaxed performance bij A True Story.

Corpo Máquina Society met It takes a Child to raise a Village / FREE (AL)

In It takes a Child to raise a Village/ FREE komen freerunning en theater samen in een interactieve ontmoeting met kinderen uit Den Bosch West. Vorig jaar nodigde het gezelschap Corpo Máquina Society van choreograaf Guilherme Miotto kinderen uit met freestyle voetballers en dansers op ontdekkingstocht te gaan in de gymzaal van BBS de Kruiskamp. Met It takes a Child to raise a Village/FREE keert het gezelschap terug naar deze locatie. 

Lees hier meer informatie over de relaxed performance bij It takes a child to raise a village / free (AL).

Audiodescriptie en Meet and Feel

Een deel van het reguliere programma van Boulevard is geschikt voor mensen met een visuele beperking (zonder ondersteuning van audiodescriptie). Te vinden op de website onder het menu 'Toegankelijkheid' in het programmaoverzicht

Op woensdag 9 augustus en op zondag 13 augustus zijn er voorstellingen met audiodescriptie. Zie hieronder het programma.


hetpaleis & De Nwe Tijd/ Freek Vielen met Doe de groeten aan de ganzen 
Woensdag 9 augustus
13.00 - 13.30 uur Meet and feel op de Parade / BLVRD Theater 
14.30 - 15.40 uur Voorstelling Doe de groeten aan de ganzen 
Koop hier je kaartje met audiodescriptie voor Doe de groeten aan de ganzen
 

De Dansers met Hush
Zondag 13 augustus
13.00 - 13.30 uur Ontvangst en meet and feel in het Zuiderpark / Populierencirkel
14.00 uur tip Radio Sueno
15.00 - 16.00 uur Voorstelling Hush
Koop hier je kaartje met audiodescriptie voor Hush
 
Meld je vooraf aan voor de meet en feel via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl. Je koopt via de voorstellingspagina een speciaal kaartje voor de voorstelling met audiodescriptie.

Rolstoelgebruik

Over het algemeen zijn de festivallocaties goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers; rampen en looppaden worden zoveel mogelijk toegepast. 

Je vindt gehandicaptenparkeerplaatsen op de Parade (locatie Parade) en in de parkeergarage Sint Jan (locatie Zuiderpark). Op het festivalterrein en op de meeste locaties zijn rolstoeltoegankelijke toiletten.

We hebben in vrijwel elke zaal of locatie plaatsen voor rolstoelgebruikers, wanneer een voorstelling niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers staat dit op de website bij de voorstelling vermeld. 

Bij de aanschaf van je kaart(en) kun je kiezen voor de optie rolstoelgebruiker.
Wil je extra informatie aan ons doorgeven, bijvoorbeeld over het soort (gewone of elektrische) rolstoel je gebruikt. Mail naar: toegankelijkheid@festivalboulevard.nl. Dan kunnen we een aangepaste plaats – meestal op de eerste rij – voor jou vrijhouden. 

Ter plekke zijn er medewerkers om je te helpen, mocht dat nodig zijn.

Neem contact met ons op via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl voor:
·      Reserveren van rolstoelplek in de bussen vanaf het Zuiderpark naar de verre voorstellingslocaties.  
·      Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas.
·      Assistentie of extra voorzieningen

 

Gebarentolken en ringleiding

Een deel van het reguliere programma van Boulevard is geschikt voor mensen met een auditieve beperking (zonder ondersteuning van een gebarentolk). Te vinden op de programmapagina onder het menu ‘Toegankelijkheid’.

Het Gebarencafé is er weer op zaterdag 12 augustus, vanaf 15.00 in het Zuiderpark (Hertog Jan bar). Het gezelligste én stilste café op het nieuwe festivalterrein, met een barmedewerker die vloeiend gebarentaal spreekt. Tolken Nederlandse gebarentaal en schrijftolk zijn aanwezig tijdens het Gebarencafé.  

Daarnaast is er dit jaar de Sign Language coffee bar. Hier kan je koffie bestellen via gebarentaal. Al gebarend bestel je je favoriete koffie met behulp van het menu op een videoscherm. De dove barista bereidt daarna met veel passie jouw bestelling. Via het videoscherm kunnen bezoekers ook de gebaren leren die bij hun bestelling horen.

Er zijn een aantal voorstellingen waarbij een tolk Nederlandse gebarentaal is, deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:

 

DIEHELEDING Zwaanmeer
Vrijdag 4 augustus | 19.00–19.30 
met Nederlandse schrijftolk
Koop hier je kaartje voor Zwaanmeer

 

buren T-shirt conversations  
Zaterdag 12 augustus | 17.00 – 17.30  
met tolk Nederlandse gebarentaal en Nederlandse schrijftolk
Koop hier je kaartje voor T-shirt conversations

 

Thomas, Sacha & Jos Twee oude vrouwtjes  
Zaterdag 12 augustus | 19.00 – 19.35 
met tolk Nederlandse gebarentaal
Koop hier je kaartje voor Twee oude vrouwtjes

 

 

71BODIES / Daniel Mariblanca A True Story (NL première) 
Zondag 13 augustus | 15.00 – 16.30 
met tolk Nederlandse gebarentaal
Koop hier je kaartje voor A True Story

 

 

Mensen Zeggen Dingen You're doing amazing sweetie 
Zondag 13 augustus  | 20.30 – 22.00 
met tolk Nederlandse gebarentaal en Nederlandse schrijftolk
Koop hier je kaartje voor You're Doing Amazing Sweetie

 

Prikkelarm programma

Naast volop mogelijkheden om je terug te trekken op het festivalhart in het Zuiderpark, bieden we ook een aantal voorstellingen aan die we bestempeld hebben als ‘prikkelarm’. 

Om ervoor te zorgen dat dit voor jou ook echt zo is, kan je meer informatie krijgen via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl. Dat is ook de plek voor andere aanvragen (bijvoorbeeld rustplekken tussen voorstellingen door).

De prikkelarme voorstellingen zijn te vinden op de programmapagina onder het menu ‘Toegankelijkheid’.

Maatwerk

Voor mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking, maar ook met chronische vermoeidheid of autisme of met maken we dagprogramma’s op maat. Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. Kijk ook eens bij de prikkelarme voorstellingen en let op de leeftijdsaanduiding bij de voorstellingen.

We adviseren graag op maat, dus voel je vrij om je vraag of wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl te sturen.

Gratis programma

Platzak of zuinig? Zelfs zonder dubbeltje zit je bij Boulevard op de eerste rij! Geniet kosteloos van theater, dans, muziek en meer. 

Het gratis programma vind je op de programmapagina, bij de voorstelling staat ‘gratis’ aangegeven.

Op onze pagina ‘Ook voor de kleine beurs’, vind je een overzicht van gratis programma en programma met een lage prijs.

 

Ook voor de kleine beurs

Vlotter surfen op festivalboulevard.nl

Dit jaar zijn er aanpassingen aan de website gedaan. Hierdoor is de informatie beter gebundeld voor externe hulpmiddelen zoals schermlezers die gebruikt kunnen worden om de informatie op de website te lezen. 

Het navigeren door de website is nu ook handiger. Op elke webpagina is visueel duidelijk waar je je op de site bevindt. Hierdoor kan je ook eenvoudig teruggaan naar een vorige pagina. Voor bezoekers die gebruiken maken van 1 knop is het op deze manier makkelijker om de website te bekijken.

Daarnaast is er een nieuwe optie aan de website toegevoegd, namelijk de website prikkelarm bekijken. Deze optie maakt de website rustig doordat animaties, kleuren en bewegend beeld worden gedeactiveerd. Deze functie kan je activeren door rechtsboven in het scherm op het gele oogje in het zwarte blokje te klikken.

Door al deze optimalisaties is er een goed fundament gelegd voor de toekomst.

Partners

Boulevard realiseert toegankelijkheid voor mensen met een beperking samen met onder meer:

HandicapNL

Theater met Tolk

Komt Het Zien!

Oogvereniging Noord-Brabant

Stichting Niet-Aangeboren Hersenletsel Brabant

De Nederlandse Vereniging voor Autisme

Onze ervaringsdeskundigen

Heb je specifieke noden? Laat het ons weten bij je reservering, wij doen het nodige om je theaterbezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • Brabant C
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • BankGiro Loterij
 • Cultuurfonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • De Versterking
 • Verkadefabriek
 • Theater aan de Parade
 • Apap
 • Performing Gender
 • Feminist Futures