Toegankelijkheid 2023
Ook dit jaar zetten we maximaal in op toegankelijkheid en gastvrijheid. Hieronder staat een overzicht.
We adviseren graag op maat, dus voel je vrij om je vraag of wens naar ons te sturen via een mail aan toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.
Toiletten
Boulevard heeft binaire, genderinclusieve toiletten bij het festivalhart in het Zuiderpark.
Er is niet langer een strikte opdeling man/vrouw. Wel nog altijd handen wassen na gebruik ;-) Daar zijn ook rolstoeltoegankelijke toiletten, net als op de meeste locaties.
Taal en boventiteling
Op de webpagina van een voorstelling vind je alle informatie terug over de spreektaal en eventuele boventiteling. Ook geven we aan in welke mate het een visuele of tekstuele voorstelling is.
Relaxed performance
Enkele voorstellingen bieden we aan als ‘relaxed performance’. Dit staat expliciet op de webpagina bij een voorstelling vermeld. Wat een ‘relaxed performance’ precies is onderzoeken we samen met onze gezelschappen, makers en publieken.
In ieder geval gaan we nu uit van een aantal kenmerken:
• Het zaallicht dooft nooit helemaal.
• Er is geen luide muziek en er zijn geen onverwachte effecten zoals explosies en lichtflitsen.
• Je mag geluid maken en bewegen als dat nodig is, of als je niet anders kan.
• Er is de mogelijkheid om even weg te gaan en weer terug te komen.
We heten bij deze voorstellingen in het bijzonder iedereen welkom die zich moeilijk in de standaard theaterconventies kan vinden, zoals mensen met leer- of bewegingsstoornissen, autisme, neurologische condities.
De volgende voorstellingen bieden een relaxed performance:
Karlijn Hamer met Siriana, mijn vriendin
Karlijn Hamer is terug op Festival Boulevard. Haar muzikale performance Siriana, mijn vriendin zal in de woonplaats van Siriana, Den Bosch, in première gaan. Siriana kreeg na vele dwalingen in de hulpverlening op haar dertigste een autisme diagnose. Een openbaring die haar veel leed had kunnen besparen als zij had geweten waarom de wereld bij haar zo anders binnenkomt dan bij de meeste mensen.
71BODIES / Daniel Mariblanca met A True Story
A True Story is een multidisciplinair project met dans, performance en livemuziek. Het gaat over transgender jeugd, transgender ouderschap en familierelaties. Het project is geïnspireerd en gebaseerd op de ervaringen van transgenders en hun gezinsleden. De leeftijd van de hoofdrolspelers in A True Story varieert van 8 tot 85 jaar.
Audiodescriptie en Meet and Feel
Een deel van het reguliere programma van Boulevard is geschikt voor mensen met een visuele beperking (zonder ondersteuning van audiodescriptie). Te vinden op website onder het menu 'Toegankelijkheid' in het programmaoverzicht.
Zodra bekend is bij welke voorstelling audio descriptie mogelijk is dan wordt dat op deze pagina vermeld.
Vlotter surfen op festivalboulevard.nl
Dit jaar zijn er aanpassingen aan de website gedaan. Hierdoor is de informatie beter gebundeld voor externe hulpmiddelen zoals schermlezers die gebruikt kunnen worden om de informatie op de website te lezen.
Het navigeren door de website is nu ook handiger. Op elke webpagina is visueel duidelijk waar je je op de site bevindt. Hierdoor kan je ook eenvoudig teruggaan naar een vorige pagina. Voor bezoekers die gebruiken maken van 1 knop is het op deze manier makkelijker om de website te bekijken.
Daarnaast is er een nieuwe optie aan de website toegevoegd, namelijk de website prikkelarm bekijken. Deze optie maakt de website rustig doordat animaties, kleuren en bewegend beeld worden gedeactiveerd. Deze functie kan je activeren door rechtsboven in het scherm op het gele oogje in het zwarte blokje te klikken.
Door al deze optimalisaties is er een goed fundament gelegd voor de toekomst.
Rolstoelgebruik
Over het algemeen zijn de festivallocaties goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers; rampen en looppaden worden zoveel mogelijk toegepast.
Je vindt gehandicaptenparkeerplaatsen op de Parade (locatie Parade) en in de parkeergarage Sint Jan (locatie Zuiderpark). Op het festivalterrein en op de meeste locaties zijn rolstoeltoegankelijke toiletten.
We hebben in vrijwel elke zaal of locatie plaatsen voor rolstoelgebruikers, wanneer een voorstelling niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers staat dit op de website bij de voorstelling vermeld.
Ter plekke zijn er medewerkers om je te helpen, mocht dat nodig zijn.
Neem contact met ons op via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl voor:
· Reserveren van rolstoelplek in de bussen vanaf het Zuiderpark naar de verre voorstellingslocaties.
· Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas.
· Assistentie of extra voorzieningen
Gebarentolken en ringleiding
Een deel van het reguliere programma van Boulevard is geschikt voor mensen met een auditieve beperking (zonder ondersteuning van een gebarentolk). Te vinden op de programmapagina onder het menu ‘Toegankelijkheid’.
Zodra bekend is bij welke voorstelling er speciale mogelijkheden zijn dan wordt dat op deze pagina vermeld.
Het Gebarencafé is er weer op zaterdag 12 augustus, vanaf 15.00 in het Zuiderpark (Hertog Jan bar). Het gezelligste én stilste café op het nieuwe festivalterrein, met een barmedewerker die vloeiend gebarentaal spreekt. Tolken Nederlandse gebarentaal en schrijftolk zijn aanwezig tijdens het Gebarencafé.
Prikkelarm programma
Naast volop mogelijkheden om je terug te trekken op het festivalhart in het Zuiderpark, bieden we ook een aantal voorstellingen aan die we bestempeld hebben als ‘prikkelarm’.
Om ervoor te zorgen dat dit voor jou ook echt zo is, kan je meer informatie krijgen via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl. Dat is ook de plek voor andere aanvragen (bijvoorbeeld rustplekken tussen voorstellingen door).
De prikkelarme voorstellingen zijn te vinden op de programmapagina onder het menu ‘Toegankelijkheid’.
Maatwerk
Voor mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking, maar ook met chronische vermoeidheid of autisme of met maken we dagprogramma’s op maat. Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. Kijk ook eens bij de prikkelarme voorstellingen en let op de leeftijdsaanduiding bij de voorstellingen.
We adviseren graag op maat, dus voel je vrij om je vraag of wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl te sturen.
Gratis programma
Platzak of zuinig? Zelfs zonder dubbeltje zit je bij Boulevard op de eerste rij! Geniet kosteloos van theater, dans, muziek en meer.
Het gratis programma wordt eind juni bekendgemaakt.
Partners
Boulevard realiseert toegankelijkheid voor mensen met een beperking samen met onder meer:
HandicapNL
Theater met Tolk
Komt Het Zien!
Oogvereniging Noord-Brabant
Stichting Niet-Aangeboren Hersenletsel Brabant
De Nederlandse Vereniging voor Autisme
Onze ervaringsdeskundigen
Heb je specifieke noden? Laat het ons weten bij je reservering, wij doen het nodige om je theaterbezoek zo aangenaam mogelijk te maken.