Boulevard door het jaar heen

Boulevard zoekt in binnen- en buitenland samenwerking met theatermakers en festivals. Zo ontstaan gelegenheidssamenwerkingen en langdurige relaties. Met de middelen die bij de toekenning horen, kan Boulevard Nederlandse podiumkunstenaars laten werken in de Europese context, en komt Nederlands publiek in contact met internationale producties. Daarnaast vindt kennisuitwisseling plaats tussen de samenwerkingspartners. 

Lijn73

Boulevard doet – mede door de pandemie – steeds meer mét de stad. De programmalijn Lijn73 ontstond in 2020, toen er vanwege covid geen regulier festival mogelijk was. Maar de behoefte om iets te doen was er wel. Met Covid-gelden ontstond Lijn73 waarin een tiental makers, die niet meer konden produceren/spelen, de kans kregen om te werken met een lokale gemeenschap of publiek. Hoewel deze projecten allemaal anders waren, hadden ze één ding gemeen: het product stond niet centraal, en misschien zelfs het proces niet, maar juist openheid, nieuwsgierigheid en toewijding van de makers, van de inwoners van ‘s-Hertogenbosch en van Boulevard naar elkaar. 

Er was één gezamenlijk verlangen; een verlangen om verbinding te blijven maken met onze makers en met de stad.

Na deze ervaringen nam Boulevard zich voor om de programmalijn Lijn73 in samenwerking met haar makers te blijven uitvoeren en om de relatie daarin met de inwoners van ‘s-Hertogenbosch te behouden. 

Meer informatie over Lijn73

PLAN voor talentontwikkeling Brabant

De nieuwste generatie makers van theater, dans en circus krijgt in Noord-Brabant meer kansen dankzij PLAN voor talentontwikkeling Brabant, waarin producenten, podia én festivals samenwerken. Veelbelovende talenten krijgen ondersteuning bij de ontwikkeling van hun handtekening, het cultureel ondernemerschap, de opbouw van publiek en de zichtbaarheid van hun werk. 

Theaterfestival Boulevard is onderdeel van de Broedplaats ‘s-Hertogenbosch, samen met Festival Cement, Theater Artemis en de Verkadefabriek.

Meer informatie over PLAN talentontwikkeling

Theaterfestival Boulevard ontvangt in de periode 2021-2024 Europese middelen om met partners uit onder meer Bologna, Berlijn, Reykjavik, Lissabon en Salzburg te gaan samenwerken. Boulevard ontwikkelde binnen twee netwerken met twintig Europese partnerinstellingen plannen voor internationale samenwerking. Deze plannen werden aan de commissie van ‘Creative Europe’ voorgelegd. De grote meerjarige projecten Dancing in Your Shoes en Feminist Futures zijn positief beoordeeld en kunnen derhalve doorgang vinden, zo werd in Brussel bekendgemaakt. Een totaal van 68 projecten werd ingediend, waarvan er 20 zijn gehonoreerd. Als gevolg van deze toekenning wordt theatermaker Naomi Velissariou opgenomen in een Europees podiumkunstennetwerk. 

 

“We zijn zeer verheugd dat de investering in de internationale programmering en werking van Boulevard van de afgelopen jaren nu tot dit bijzondere resultaat leidt. We hadden gehoopt op honorering van één van de twee aanvragen; twee toekenningen is heel uitzonderlijk. Het is een opsteker voor de kunstenaars die bij Boulevard betrokken zijn. En het is een unieke kans voor het Boulevard-publiek.”  - directie Theaterfestival Boulevard

Dancing in your shoes

Het project ‘Dancing in your shoes’ (2021-2023) richt zich op choreografen die werken met lokale gemeenschappen. Boulevard trekt hierin op met Nederlandse partner DansBrabant. Het project is een vervolg op het Europese project ‘Performing Gender’, waar Boulevard in 2017-2019 in participeerde. Het tonen van verhalen van mensen die doorgaans niet gehoord worden, is één van de thema’s. De afsluiting van het project vindt in 2023 plaats in ’s-Hertogenbosch, met zestien Europese kunstenaars, alle partners en vertegenwoordigers en producties van hun community ’s uit elf Europese steden.

Samenwerkingspartners Performing Gender 3, Dancing in your shoes: Gender Bender Festival en Il Cassero LGBTI Center en Alma Mater University of Bologna [ITA], City of Women [SVN], Paso a 2 [ESP], Yorkshire Dance and British Council [GBR], KLAP Maison pour la Danse [FRA], SÍN Cultural Center [HON], Norrlandsoperan [SWE].

 

Meer informatie over Dancing in your shoes

apap Feminist Futures

Het tweede project is van het oudste Europese creatieve samenwerkingsverband: apap (advancing performing arts project). Met Boulevard maakt voor het eerst een Nederlandse partner hiervan deel uit. Onder de naam ‘Feminist Futures’ komen voorstellingen tot stand en wordt gewerkt aan een nieuwe, duurzame en inclusieve podiumkunstenpraktijk. Theatermaker Naomi Velissariou, werkzaam vanuit Theater Utrecht, wordt vier jaar in dit netwerk opgenomen. Zij maakt in deze periode meerdere producties, die door apap-partners worden gecoproduceerd en gepresenteerd.

"De samenwerking met Boulevard en apap geeft de feministische ambitie van mijn werk een internationale dimensie. Voorbij het woeste verdriet om de misogynie in onze cultuur, ligt de hoopvolle taak om een wereldbeeld te scheppen waarin vrouwen niet beperkt worden of vernederd", aldus Naomi.

Vanaf 2021 tot 2024 zijn op Theaterfestival Boulevard diverse werken uit deze samenwerking te zien. Samenwerkingspartners apap, Feminist Futures: Tanzfabrik Berlin [GER], Maison de la Culture d‘Amiens [FRA], BIT Teatergarasjen Bergen [NOR], Kunstencentrum BUDA [BEL], Centrale Fies [ITA], Reykjavik Dance Festival [ICE], Teatro Nacional D.Maria Il [POR], SZENE Salzburg [AUT], The Performing Arts Institute in Warsaw [POL], STATION – Service for contemporary Dance [SER]. 

Meer informatie over apap
Elisa dErrico
;
Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Den Bosch Partners
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • Vriendenloterij Fonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • Gieskes-Strijbis Fonds
 • Dioraphte
 • VandenEnde Foundation
 • Fonds ZOZ
 • Jeugdfonds Sport & Cultuur
 • Jan van Hoof Galerie
 • Apap
 • Feminist Futures
 • Performing Gender