Professionals

Voorstellingen met een rijkdom aan beelden en emoties, inspirerende ontmoetingen en intensieve (internationale) samenwerkingen die een nieuwe dynamiek teweegbrengen: dat zijn de kenmerken van Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch. Elk jaar in augustus presenteert het festival een brede selectie van hedendaagse podiumkunsten: theater, dans, muziek (theater) en interdisciplinaire kunstvormen. Tot de gepresenteerde werken behoren ook enkele projecten geïnspireerd door en/of met een connectie met de stad. Boulevard (co) produceert, geeft opdrachten en presenteert werk in alle contexten die het festival te bieden heeft. Een belangrijk onderdeel van het festival is ons diverse en enthousiaste lokale publiek dat ons – naast Nederlandse en internationale professionals – met ons het meest interessante, hoogwaardige, hedendaagse werk van podiumkunstenaars uit Nederland, Vlaanderen en het buitenland verkent. We verbreden ons publiek verder door een uitgebreid toegankelijkheidsprogramma dat we tijdens het festival aanbieden. 

Het liefst presenteren we voorstellingen die onze zintuigen rechtstreeks aanspreken. Van grootschalige fysieke spektakels op een parkeerplaats tot interactieve ervaringen in een museale ruimte en rituele hedendaagse dans op het grote podium. Kunstenaars als Dries Verhoeven, Jetse Batelaan, Lotte van den Berg, Boukje Schweigman, Benjamin Verdonck en Miet Warlop creëren hun eigen dramaturgieën; vaak associatief en soms uitdagend psychologisch, maar toch politiek en sociaal geëngageerd. Ze laten ruimte voor het onderbewustzijn en betrekken alle zintuigen. 

Ons doel is om een ​​divers programma te presenteren en verschillende stemmen te laten horen. Want samen vertellen deze voorstellingen ook een groter verhaal. Ons team van curatoren identificeert deze verhalen aan het begin van het nieuwe seizoen. Ze geven extra diepgang door side-events en een uitgebreid contextprogramma te ontwikkelen, inclusief gemodereerde gesprekken, diners met de artiesten en interviews met experts. Dit programma fungeert als ontmoetingsplaats voor kunstenaars, publiek en de werken zelf. 

Met een aantal makers uit Nederland en Vlaanderen heeft het festival meerjarige samenwerkingsverbanden en worden coproducties gerealiseerd. Daarnaast wordt jaarlijks het mooiste en beste internationale werk uitgezocht om de dialoog met de producties uit de Lage Landen, van zowel gevestigde als jonge makers, aan te gaan. Voorstellingen op het festival zijn vaak tekstloos, toegankelijk voor niet-Nederlandse sprekers middels boventiteling of in het Engels. Informatie hierover is te vinden op elke voorstellingspagina. Boulevard heeft een voorkeur voor beeldend en zinderend theater, met aandacht voor het hart, voor de overgave. De voorstellingen van voorgaande edities zijn te vinden in ons archief.  

Internationaal ontmoetingsprogramma

Samen met onze partner Dutch Performing Arts nodigen we elk jaar een groep internationale professionals uit voor een speciaal ontmoetingsprogramma tijdens ons festival. We richten ons op vertegenwoordigers van festivals en locaties buiten de hoofdsteden in Europa, partijen die uitwisselingsprogramma's overwegen en potentiële partners zijn voor de artiesten die we presenteren. 

Het programma biedt professionals de kans om het festival te leren kennen, om regisseurs, kunstenaars, choreografen te ontmoeten én elkaar. Het bevordert de interculturele dialoog en interactie met het programma. De (opkomende) Nederlandse kunstenaars krijgen een internationale kijk op hun werk, met mogelijkheden om op hun werk te reflecteren vanuit invalshoeken die verder reiken dan de Lage Landen.  
 
Theaterfestival Boulevard verwelkomt graag haar internationale bezoekers. We helpen hen met reisarrangementen, accommodatie en tickets. 

Theaterfestival Boulevard bedankt:
  • Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Provincie Noord-Brabant
  • Fonds Podiumkunsten
  • Brabant C
  • VSBfonds
  • Fonds21
  • BankGiro Loterij
  • Cultuurfonds
  • Creative Europe Programme (EU)
  • De Versterking
  • Verkadefabriek
  • Theater aan de Parade
  • Apap
  • Performing Gender
  • Feminist Futures