Toegankelijkheid

Al jaren zet Boulevard zich in voor een toegankelijker festival met speciale aanpassingen of diensten. Zo zijn er voor mensen met een kleine beurs gratis voorstellingen en activiteiten. Ook bieden we een selectie voorstellingen aan met live audiodescriptie en gebarentolken. Waar mogelijk zetten we ringleiding in. Hulp-, assistentie- en geleidehonden honden zijn als vanzelfsprekend welkom. Uiteraard zijn er aangepaste wc’s en rolstoelplekken. Ook zorgen we voor een goede bereikbaarheid voor rolstoelen; rampen, looppaden en trapliften worden zoveel mogelijk toegepast.   
 
Voor bezoekers met een chronische vermoeidheid, autisme of cognitieve beperking zijn er dagprogramma’s op maat (met begeleiders). Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. Sinds 2019 bestaat de Prikkelarme dag (middag met zo min mogelijk omgevingsprikkels).  

Naast aangepaste voorstellingen zijn ook een aantal reguliere voorstellingen geschikt voor publiek met een beperking. Icoontjes geven online en in drukwerk aan voor welke specifieke groepen de voorstelling toegankelijk is (bijvoorbeeld doof, slechthorend, blind, slechtziend, rolstoel, hulphond).  

Werksessies 
In aanloop naar het festival organiseren we een aantal werksessies over de toegankelijkheid van ons festival, waarin we met bezoekers, gebruikers en experts in gesprek gaan. Terugkerende thema’s zijn inclusief ontwerp, innovatieve duurzaamheid en sociale interactie. 

Tijdens de eerste werksessie stond de fysieke indeling en aankleding van het festivalterrein op de nieuwe locatie in het Zuiderpark centraal. In de tweede werksessie onderzochten we actief welke hobbels er in de totaalbeleving zijn te overwinnen en welke kunnen wij wegnemen. De derde werksessie boog zich over de vraag hoe we een veilige plek kunnen zijn die gelijkwaardig toegankelijk is voor iedereen en waar iedereen zich thuis voelt om zich in een ander perspectief te verplaatsen. De ideeën en voorstellen uit deze sessies zullen we in de loop van deze maanden evalueren en waar mogelijk toepassen. 

Editie 2021 
Ook dit jaar zetten we maximaal in op toegankelijkheid. Hieronder staat een overzicht van de faciliteiten en aanpassingen. Een deel van het reguliere programma van Theaterfestival Boulevard is geschikt voor mensen met een auditieve en visuele beperking. Ook zijn er voorstellingen met gebarentolk en audiodescriptie. Vind deze informatie op de website onder 'TOEGANKELIJKHEID' in het keuzemenu onder ‘Programma’. Op de voorstellingspagina's staat de informatie helemaal onderaan in de groene balk onder de kop ’Toegankelijkheid’. Onder aan deze pagina vind je uitleg bij de termen die wij gebruiken.  

We adviseren graag op maat, dus stuur je vraag/wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

​Specifieke hulp nodig? 
Mocht je hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider of ondersteuner hebben, dan hebben we een aantal vrijwilligers paraat om te helpen!  Wij doen ons uiterste best om jouw verblijf zo prettig mogelijk te maken, maar kunnen vanwege drukte of de aard van de aanvraag niet alles verwezenlijken. Neem vooraf contact op met ons toegankelijkheidsteam om je vraag voor te leggen. We adviseren graag op maat, stuur je vraag/wens naar: toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.  

 

Blind of slechtziend?

Wij bieden het volgende aan:

• Selectie voorstellingen met audiodescriptie. 

• Introducties voorafgaand aan de voorstelling, waarin je kennis maakt met het decor en de acteurs. Aanmelden via: toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

• Welkom aan hulp-, assistentie-, geleidehonden. Er is een aantal uitzonderingen; neem hiervoor contact met ons op via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

• Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas, reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.  

Doof of slechthorend?

Wij bieden het volgende aan:

• Selectie voorstellingen met gebarentolk. 

• Speciale stoelen in de zaal met goed zicht 

• Gebarencafé op een zaterdag van het festival, tussen 15.00 en 22.00 uur. Het gezelligste én stilste café op het nieuwe festivalterrein. 

• Gebarentolken aanwezig tijdens het Gebarencafé. Datum volgt binnenkort. 

Ook zijn deze middag diverse tentjesvoorstellingen toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking. Bij sommige voorstellingen is een gebarentolk aanwezig. Tijdens het festival wordt op de website bekend gemaakt welke tentjes een tolk hebben. 

Cognitieve beperking?

Wij bieden het volgende aan voor mensen met een cognitieve beperking:

• Dagprogramma’s op maat, ook voor mensen met chronische vermoeidheid of autisme. 

Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. 

• Prikkelarme maandag (middag met zo min mogelijk omgevingsprikkels). 

• Leeftijdsaanduiding bij de voorstellingen. 

Mobiele beperking?

Wij bieden het volgende aan voor mensen met een mobiele beperking:

• Speciale rolstoelplekken in de zaal. 

• Gehandicaptenparkeerplaatsen op de Parade, waar het centrale festivalplein is. 

Voor de ingang van Theater aan de Parade staat een parkeerwacht die je van meer informatie kan voorzien. 

• Rolstoeltoegankelijke busjes vanaf het festivalterrein naar de voorstellingslocaties. 

Alléén op aanvraag! Stuur een mail naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl om een plekje te reserveren. 

• Verschoonruimtes en invalidetoilet bij verschillende locaties.  

• Stoelen bij de wachtrij voor de kaartcontrole op alle locaties. 

• Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas, reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.  

Wat bedoelen wij eigenlijk?

Om onze voorstellingen in te delen in categorieën maken wij gebruik van een aantal ‘toegankelijkheidstermen’. Indien er bij een voorstelling naar jouw keuze een van de volgende opties staan, dan bedoelen we daar het volgende mee:

Language no problem 
Voorstelling waarbij weinig of geen (spreek)taal gebruikt is. Soms is er boventiteling, waardoor de (spreek)taal van de acteur niet relevant is voor het volgen van het verhaal. In veel gevallen speelt muziek of een soundscape een belangrijke rol. 

Gebarentolk aanwezig 
Er is een NGT-Tolk aanwezig. Deze vertaalt de voorstelling voor mensen met een auditieve beperking. 

Geleidehond welkom 
Bijna het gehele festival is toegankelijk met een hulp-, assistentie- of geleidehond. Er is een aantal uitzonderingen; neem hiervoor contact op met ons toegankelijkheidsteam.  

Ringleiding/infraroodsysteem 
Er is een ringleiding of infraroodsysteem aanwezig. 

Rolstoeltoegankelijk 
Een voorstelling is te bezoeken met een rolstoel. Vaak is het wel noodzakelijk om van tevoren te reserveren. Ons toegankelijkheidsteam kan je hier meer informatie over geven. 

Auditieve beperking 
De voorstelling is geschikt voor mensen met een auditieve beperking. Er wordt doorgaans weinig of geen (spreek)taal gebruikt. Voorstellingen waarbij muziek een belangrijke rol speelt zijn vaak uitgesloten van deze term, maar zij krijgen dan wel de stempel ‘language no problem’.  

Visuele beperking 
De voorstelling is geschikt voor mensen met een visuele beperking. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon. Ook zijn er voorstellingen waarbij we audiodescriptie aanbieden in samenwerking met Stichting Komt het Zien. 

We adviseren graag op maat, dus stuur je vraag/wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

Theaterfestival Boulevard bedankt: