Toegankelijkheid

Al jaren zet Boulevard stappen om het festival op veel verschillende manieren zo toegankelijk mogelijk te maken.  Zo zijn er voor mensen met een kleine beurs gratis voorstellingen en activiteiten. Ook bieden we een selectie voorstellingen aan met live audiodescriptie en gebarentolken. Waar mogelijk zetten we ringleiding in. Hulp-, assistentie- en geleidehonden honden zijn als vanzelfsprekend welkom. Uiteraard zijn er aangepaste wc’s en rolstoelplekken bij de voorstellingen. Ook zorgen we voor een goede bereikbaarheid voor rolstoelen met rampen en looppaden.   
 
Voor bezoekers met een chronische vermoeidheid, autisme of cognitieve beperking zijn er dagprogramma’s op maat (met begeleiders). Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. Op twee Prikkelarme dinsdagen, 10 en 17 augustus, zorgen we voor zo min mogelijk omgevingsprikkels en is er ruim aanbod aan voorstellingen die net even iets rustiger zijn (zie hieronder het aanbod).

Naast aangepaste voorstellingen (zie hieronder het aanbod met audiodescriptie en gebarentolken NGT) zijn ook een aantal reguliere voorstellingen geschikt voor publiek met een beperking. Icoontjes geven in het programmaoverzicht aan voor welke specifieke groepen de voorstelling toegankelijk is (bijvoorbeeld doof, slechthorend, blind, slechtziend, rolstoelgebruiker, prikkelarm).  


GEBARENCAFÉ
Op zaterdag 14 augustus vindt het jaarlijkse Gebarencafé (programma met tolk) plaats. Van 15.00 - 22.00 uur op het festivalterrein in het Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch.
 
Het Gebarencafé is vrij toegankelijk. Een plekje reserveren is niet nodig. Met 100 zitplaatsen is er genoeg plaats. Iedereen is vrij om ook op de andere terrassen plaats te nemen.
Let op: Boulevard hanteert de 1,5 meter regel, waardoor je op veilige afstand van elkaar van de voorstellingen kunt genieten*.Dat beteken wel dat je alleen mag zitten op de terrassen, dus ook in het Gebarencafé.
 
Een drankje bestellen kan door met je smart phone de QR-code te scannen. Je kunt op deze manier ook ter plekken kaartjes voor de voorstellingen bestellen. Voor de mensen die dit niet kunnen, is er een medewerker met een iPad die de tickets voor je bestelt. Jij kunt dan met pin betalen. Vooraf kaarten voor voorstellingen kopen kan ook online.
 

BEREIKBAARHEID EN MOBILITEIT
Het festivalterrein bevindt zich in het Zuiderpark en is te bereiken via het Vonk en Vlamlaantje, 5211 LX ’s-Hertogenbosch.

Parkeren kan op loopafstand in Parkeergarage de St. -Jan. Adres: Hekellaan 25, 5211 LZ ’s-Hertogenbosch. 
Voor mensen die slecht ter been zijn is er bij Het Dierenpark/Rugbyclub The Dukes in het Zuiderpark een Kiss & Ride. Adres (ook voor taxi’s): Limietlaan 7, 5216 JJ ’s-Hertogenbosch.  

Er rijden dit jaar geen bussen van het festivalhart naar de voorstellingslocaties. Wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een gratis festivalfiets, deze zijn verkrijgbaar bij Tickets & Info (zolang de voorraad strekt). Er is daar ook een rolstoelfiets te huur.

Assistentie nodig bij je bezoek, of vragen over toegankelijkheid en inclusiviteit? Stuur een mail naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl


WERKSESSIE EEN FESTIVAL VOOR IEDEREEN
Op vrijdag 6 augustus vanaf 12.00 uur organiseren we een werkessie in ons nieuwe, tijdelijke festivalhart in het Zuiderpark in 's-Hertogenbosch. Tijdens een besloten samenzijn onderzoeken we de fysieke, sociale en culturele toegankelijkheid van Theaterfestival Boulevard. 

In aanloop naar het festival organiseerden we drie werksessies over de toegankelijkheid van ons festival, waarin we met bezoekers, gebruikers en experts in gesprek gingen. Terugkerende thema’s waren inclusief ontwerp, innovatieve duurzaamheid en sociale interactie. De ideeën en voorstellen uit deze sessies hebben we geëvalueerd en waar mogelijk toegepast in de huidige editie. Tijdens de samenvattende werksessie op 6 augustus, delen we onze bevindingen (successen, en mislukkingen). Ook doen we veldonderzoek op het festivalterrein zelf.

 

Voorstellingen met gebarentolk

GEBARENCAFÉ | Op zaterdag 14 augustus vindt het jaarlijkse Gebarencafé (programma met tolk) plaats. Van 15.00 - 22.00 uur.

Voorstellingen met audiodescriptie

Specifieke hulp nodig?

Mocht je hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider of ondersteuner hebben, dan hebben we een aantal vrijwilligers paraat om te helpen!  Wij doen ons uiterste best om jouw verblijf zo prettig mogelijk te maken, maar kunnen vanwege drukte of de aard van de aanvraag niet alles verwezenlijken. Neem vooraf contact op met ons toegankelijkheidsteam om je vraag voor te leggen. We adviseren graag op maat! Stuur ons een mail via onderstaande knop.

Mail je hulpvraag/-wens
Blind of slechtziend?

Wij bieden het volgende aan:

• Selectie voorstellingen met audiodescriptie. 

• Introducties voorafgaand aan de voorstelling, waarin je kennis maakt met het decor en de acteurs. Aanmelden via: toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

• Welkom aan hulp-, assistentie-, geleidehonden. Er is een aantal uitzonderingen; neem hiervoor contact met ons op via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

• Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas, graag reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.  

Doof of slechthorend?

Wij bieden het volgende aan:

• Selectie voorstellingen met gebarentolk. 

• Speciale stoelen in de zaal met goed zicht. Stuur een mail naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl om een plekje te reserveren.  

• Gebarencafé op zaterdag 14 augustus, tussen 15.00 en 22.00 uur. Het gezelligste én stilste café op het nieuwe festivalterrein. 

• Eigen tolken zijn welkom. Zou je dit dan van tevoren willen aangeven via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl?

• Gebarentolken aanwezig tijdens het Gebarencafé op zaterdag 14 augustus 2021.

Ook zijn deze middag diverse tentjesvoorstellingen toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking. Bij sommige voorstellingen is een gebarentolk aanwezig. Tijdens het festival wordt op de website bekend gemaakt welke tentjes een tolk hebben. 

Cognitieve beperking?

Wij bieden het volgende aan voor mensen met een cognitieve beperking:

• Dagprogramma’s op maat, ook voor mensen met chronische vermoeidheid of autisme. 

Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. 

• Prikkelarme dinsdagen op 10 en 17 augustus (middagen met zo min mogelijk omgevingsprikkels op het terrein en ruim aanbod aan kalme voorstellingen). 

• Leeftijdsaanduiding bij de voorstellingen. 

Mobiele beperking?

Wij bieden het volgende aan voor mensen met een mobiele beperking:

• Speciale rolstoelplekken in de zaal. Stuur een mail naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl om een plekje te reserveren. 

• Gehandicaptenparkeerplaatsen in Parkeergarage St. Jan, vlakbij het festivalhart in het Zuiderpark. 

• Kiss & Ride in het Vonk en Vlamlaantje. 

• Rolstoeltoegankelijke busjes vanaf het festivalterrein naar de voorstellingslocaties. 

Alléén op aanvraag en met goede motivatie! Stuur een mail naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl om een plekje te reserveren. 

• Rolstoeltoegankelijk toilet bij verschillende locaties, ook op het festivalterrein.

• Stoelen bij de wachtrij voor de kaartcontrole op alle locaties. 

• Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas, reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.  

Wat bedoelen wij eigenlijk?

Om onze voorstellingen in te delen in categorieën maken wij gebruik van een aantal ‘toegankelijkheidstermen’. Indien er bij een voorstelling naar jouw keuze een van de volgende opties staan, dan bedoelen we daar het volgende mee:

Language no problem 
Voorstelling waarbij weinig of geen (spreek)taal gebruikt is. Soms is er boventiteling, waardoor de (spreek)taal van de acteur niet relevant is voor het volgen van het verhaal. In veel gevallen speelt muziek of een soundscape een belangrijke rol. 

Gebarentolk aanwezig 
Er is een NGT-Tolk aanwezig. Deze vertaalt de voorstelling voor mensen met een auditieve beperking. 

Geleidehond welkom 
Bijna het gehele festival is toegankelijk met een hulp-, assistentie- of geleidehond. Er is een aantal uitzonderingen; neem hiervoor contact op met ons toegankelijkheidsteam.  

Ringleiding/infraroodsysteem 
Er is een ringleiding of infraroodsysteem aanwezig. 

Rolstoeltoegankelijk 
Een voorstelling is te bezoeken met een rolstoel. Vaak is het wel noodzakelijk om van tevoren te reserveren. Ons toegankelijkheidsteam kan je hier meer informatie over geven. 

Auditieve beperking 
De voorstelling is geschikt voor mensen met een auditieve beperking. Er wordt doorgaans weinig of geen (spreek)taal gebruikt. Voorstellingen waarbij muziek een belangrijke rol speelt zijn vaak uitgesloten van deze term, maar zij krijgen dan wel de stempel ‘language no problem’.  

Visuele beperking 
De voorstelling is geschikt voor mensen met een visuele beperking. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon. Ook zijn er voorstellingen waarbij we audiodescriptie aanbieden in samenwerking met Stichting Komt het Zien. 

We adviseren graag op maat, dus stuur je vraag/wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl

Prikkelarme middag 10 aug, 12.00u tot 18.00u

Prikkelarme middag 17 aug, 12.00u tot 18.00u

Theaterfestival Boulevard bedankt: