UITNODIGING voor personen met een fysieke beperking voor de workshop Sottobosco door Chiara Bersani

 
Workshop Sottobosco door Chiara Bersani

Tijdens Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch (3 – 13 augustus)

 

Workshops

Vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus van 10.00u – 13.00u en zondag 6 augustus van 17.00u – 18.30u.


Performance 
 

Zondag 6 en maandag 7 augustus om 20.30u.
(je kunt deelnemen aan de voorstellingen van Sottobosco - Europese Première!)

 

Boulevard nodigt mensen met een fysieke beperking uit voor een workshop van kunstenaar en choreograaf Chiara Bersani

"Ik was een gehandicapt kind, vaak geïmmobiliseerd. Ik werd op een punt in de ruimte geplaatst, bleef daar lange tijd en toen leerde ik dat punt uit mijn hoofd. Ik oriënteerde me niet op de paden, maar ik kende de plaatsen perfect van rust, stilte, verfrissing." 
Chiara Bersani

Tijdens de eerste dagen van Theaterfestival Boulevard – 4, 5 en 6 augustus 2023 – geeft de Italiaanse kunstenaar en choreografe Chiara Bersani een workshop gericht op personen met een fysieke beperking van 14 jaar en ouder. Ze wordt begeleid door muzikant en geluidsonderzoeker Lemmo en danseres en choreografe Elena Sgarbossa. De Nederlandse theatermaker, actrice en ervaringsdeskundige Nikki Manuputty zal namens Boulevard een bijdrage leveren.

Chiara, Lemmo en Elena zullen onderzoek, reflecties en praktijken delen die zijn ontwikkeld tijdens het maken van hun nieuwe voorstelling, Sottobosco. De deelnemers worden uitgenodigd om samen met hen de relatie tussen beweging, geluid en ruimte te verkennen, vertrekkende van de mogelijkheden en wil van elk lichaam.

Het doel van de workshop is om samen nieuwe expressieve mogelijkheden te vinden voor niet-conforme lichamen, dus lijven die niet aan de norm voldoen. En om te onderzoeken hoe die lichamen zich verhouden tot de omgeving en tot elkaar. 

De voorstelling Sottobosco (wat 'kreupelhout' betekent), creëert op het podium een omgeving waarin geïmproviseerde groepen mensen met een handicap elkaar kunnen ontmoeten en een gemeenschap kunnen vormen. 

Als een integraal onderdeel van de voorstelling komt de workshop tegemoet aan de wens van Chiara Bersani en haar team om vooraf mensen met een fysieke beperking te ontmoeten om samen de vragen te beantwoorden: wat is de relatie van een lichaam met een handicap met de openbare ruimte, en specifiek met de natuur? Kunnen we een omgeving creëren met de collectieve aanwezigheid van onze lichamen?  Welk nieuw en toegankelijk kreupelhout kan door onze bewegingen worden gebouwd?

Chiara, haar team en Theaterfestival Boulevard nodigen je graag uit voor deze bijzondere workshop. We moedigen personen met een fysieke handicap (kan ook een visuele of auditieve beperking zijn) aan om deel te nemen. 

De workshop is niet geschikt voor mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking, omdat die zich exclusief richt op het specifieke aspect van beweging. Bovendien moeten deelnemers het verhaal en de bewegingsaanwijzingen die tijdens de workshop worden gegeven goed kunnen volgen en begrijpen.

Ervaring in dans of theater is niet vereist, de bereidheid om deel te nemen aan een collectieve ervaring juist wel!
 


Meer informatie

De workshop duurt 3 dagen van 3 uur. 
Deelnemers worden betrokken in de voorstelling, die op 6 en 7 augustus plaatsvindt.

De workshop heeft een maximum aantal van 10 deelnemers.

De workshop is in het Engels, maar er is een assistent bij die naar het Nederlands kan vertalen.

Heb je interesse om mee te doen of ken je iemand die dat graag zou willen?
Schrijf voor aanmelding en meer informatie naar: coralie@festivalboulevard.nl.

De workshops en performance vinden plaats in Studio Tramkade in Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch. De ruimte is toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en/of in een rolstoel zitten.

 

Er is altijd de mogelijkheid om vooraf met Chiara en Nikki te communiceren via een videogesprek.

 

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Den Bosch Partners
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • Vriendenloterij Fonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • Gieskes-Strijbis Fonds
 • Dioraphte
 • VandenEnde Foundation
 • Fonds ZOZ
 • Jeugdfonds Sport & Cultuur
 • Jan van Hoof Galerie
 • Apap
 • Feminist Futures
 • Performing Gender