Over Boulevard
Archief
#anderboulevard
#afzenderboulevard

Indische en Molukse verhalen

Voorleessessies |

In 2018 introduceerde Boulevard haar Voorleessessies. Aan de lippen hangen is dit jaar fysiek onmogelijk. Maar het boek blijft niet dicht. Integendeel: we bieden je een schitterende podcastserie met Indische en Molukse verhalen en reflecties. De schrijvers zijn Marion Bloem, Dido Michielsen, Maurice Seleky, Lara Nuberg en Lala Bohang, Sylvia Pessireron en Eveline Stoel. Zij lezen zelf hun teksten voor.

Aanleiding voor deze speciale editie van De Voorleessessies is het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 augustus 1945 – vijfenzeventig jaar geleden – kreeg dat zijn beslag met de capitulatie van Japan in het toenmalige Nederlands-Indië. Hiermee was de ellende evenwel nog niet voorbij. In voormalig Nederlands-Indië begon een bloedige strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië en in Nederland, waar velen naartoe vertrokken, wachtte een koude ontvangst.

De verhalen in de podcastserie weerspiegelen hoe sterk de koloniale tijd impact had en nog altijd heeft in het leven van Molukkers, Indische Nederlanders, Nederlanders die in Nederland geboren zijn en brengt ook een Indonesisch perspectief op de zaak. Een gedeelde geschiedenis met grote invloed – al vele generaties lang – op mensenlevens, familiegeschiedenissen en de huidige samenleving in het algemeen.

De serie staat onder redactie van Romy Roelofsen (Muziektheaterplatform Het Geluid); montage is van Teddy Tops. Voor het sound design tekent George Dhauw.

Beluister de afleveringen via Spotify of via YouTube hieronder.  

De Voorleessessies Aflevering 1 - Met Marion Bloem

Aflevering 1 is een fragment uit het boek Indo. Auteur Marion Bloem wisselt herinneringen en gebeurtenissen af, en geeft ze een verfrissende, heel persoonlijke en boeiende blik op de huidige samenleving waarin "identiteit' steeds meer een discussiepunt lijkt te worden.

De Voorleessessies Aflevering 2 - Met Dido Michielsen

Aflevering 2 is een fragment uit de historische roman Lichter dan ik. Auteur Dido Michielsen vertelt hoe een jonge vrouw noodgedwongen alles opgeeft voor haar kinderen. Door hun gemengd bloed hebben zij meer status dan zijzelf.

De Voorleessessies Aflevering 3 - Met Eveline Stoel

Aflevering 3 is een fragment uit de biografie van Eveline Stoel, Asta’s ogen: de levenskracht van een Indische familie. Stoel vertelt het verhaal over een Indische familie die eind jaren vijftig van de vorige eeuw vanuit Surabaya neerstreek in het toen nog erg landelijke Oss. Volgens Stoel is het voor Indo’s een herkenbaar verhaal van een van die vele Indische families, daarom ook exemplarisch, maar tegelijkertijd zéker een bijzonder verhaal.

De Voorleessessies Aflevering 4 - Met Maurice Seleky

In aflevering 4 leest auteur Maurice Seleky het essay Kind van Kleur voor en een fragment uit zijn roman Een tragedie in New York, waarna regisseur Romy Roelofsen hem daar vervolgens over interviewt.

De Voorleessessies Aflevering 5 - Met Lara Nuberg & Lala Bohang

In De Voorleessessies luisteren we naar Indische en Molukse verhalen en reflecties. In aflevering 5 van de podcastserie lezen de Indonesische schrijfster Lala Bohang en de Nederlands schrijfster Lara Nuberg een fragment voor uit het boek The Journey of Belonging - a herstory between time and space.

In The Journey of Belonging gaan de twee jonge schrijfsters, Lala geboren in Makassar, Zuid-Sulawesi, en Lara geboren in Amsterdam maar met een Indische familieachtergrond, op zoek naar datgene wat hen bindt. Op welke manier heeft het koloniale verleden van Nederland hun levens beïnvloed? Lala en Lara onderzochten deze vraag aan de hand van de vrouwelijke lijn in hun familiegeschiedenis. In dit fragment lezen Lara en Lala brieven aan elkaar voor. 

Deze aflevering is Engels gesproken, want dat is de taal waarin de auteurs met elkaar communiceerden. Binnenkort komt de Nederlandse vertaling van het boek uit. 

De Voorleessessies Aflevering 6 - Met Sylvia Pessireron

In De Voorleessessies luisteren we naar Indische en Molukse verhalen en reflecties. In aflevering 6 van de podcastserie leest auteur Sylvia Pessireron een fragment voor uit haar boek Gesloten koffers.

Na 'De verzwegen soldaat' uit 2012, is 'Gesloten koffers' de tweede gefictionaliseerde roman van Pessireron over de geschiedenis van de Molukkers. Gesloten koffers gaat over de Molukse KNIL-soldaat Itja Hatuopar die zich afgedankt voelt. Volkomen onverwacht zijn hij en zijn wapenbroeders bij aankomst in Nederland ontslagen. Weggestopt in een barakkenkamp, ergens in de Betuwe, zonder inkomsten en een verbod om te werken, merkt Itja dat de Molukkers helemaal niet welkom zijn. Verbitterd weigert hij zich neer te leggen bij de strenge leefregels.

Theaterfestival Boulevard bedankt: