16 april 2019
Afgelopen weekend waren Boulevards programmeur en dramaturg Nina Aalders en directeur Viktorien van Hulst in het Italiaanse Bassano del Grappa. Samen met dansmaker Jija Sohn en partner Heleen Volman van DansBrabant sloten zij daar het tweejarig Europese project Performing Gender - Dance makes differences af.
De twee organisaties werkten twee jaar met Europese partners Gender Bender Festival (Bologna, Italië), CSC – Center for Contemporary Scene (Bassano del Grappa, Italië), City of Women (Ljubljana, Slovenië), Paso a 2 – Certamen Coreogràfico de Madrid (Madrid, Spanje), Yorkshire Dance (Leeds, Engeland). Met deze vijf partners voerden zij twee jaar lang een dialoog over gedrags- en (gender)identiteitsaspecten, en zochten ze samen naar manieren om die te duiden via dans. Twee jaar denkende werksessies, onderzoek, inspirerende ontmoetingen en dans. Choreografen afkomstig uit de partnerlanden, deden onderzoek en presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek met dansers en publiek bij de Europese partners.
Gender
Tijdens Boulevard 2018 waren er trainingen met kunstenaars en publiek, een paar maanden later was er een workshopweek in Tilburg met jonge dansers. En er vonden de afgelopen twee jaar diverse uitwisselingen over de grens plaats. Onderwerpen waren onder meer dans, activisme en gender. Waarom gender? Omdat het belangrijk is ons bewust te zijn van het lichaam waarin we geboren zijn en de rol die dat speelt in hoe wij ons voelen en presenteren, maar ook in hoe anderen ons zien en daar betekenis aan geven. Het gaat over biologie, over verwachtingen, stereotypes; over zaken waar iedereen mee te maken heeft. En uiteindelijk: ‘Human recognizes human”, zoals dansmaker Nora Chipaumire afgelopen weekend in een gesprek betoogde.
Talig
Makers, dramaturgen en partners die op de een of andere manier betrokken waren bij het Performing Gender project kwamen tijdens het slotweekend samen. Ze presenteerden hun ervaringen in een conferentie maar bovenal droegen ze de opgedane kennis over aan elkaar en aan bewoners van de Noord-Italiaanse stad. Heleen, Nina, Jija en Viktorien spraken over de rol en het belang van taal in een dansproject; in het maken van dansproducties en in contact met het publiek. Boulevards artistiek adviseur Peggy Olislaegers, tevens een van de grondleggers van dit programma, leidde een prachtig inhoudelijk gesprek over gender en dans. En – natuurlijk! – werd er gesproken over de toekomst…
Opbrengst
Het project heeft zowel Theaterfestival Boulevard als DansBrabant veel gebracht. Die opbrengst zit hem in de uitkomsten van de ontmoetingen van de choreografen met de dramaturgen in de context van de verschillende festivals. Zo ging de Nederlandse afgevaardigde choreograaf Jija Sohn aan de slag met allerlei soorten machtsverhoudingen en ontwierp ze ruimtes waarin vastgeroeste hiërarchieën wegvallen. En Roberta Racis, die ‘gekoppeld’ was aan Nina, maakte zichtbaar hoe individuen met alle eigenheid die ze in zich hebben toch ook samen een groep kunnen vormen. En dat allemaal met het lichaam als uitgangspunt en richtingaanwijzer.
Wat Viktorien en Heleen afgelopen weekend vooral raakte was hoe in Bassano een fantastische community is gebouwd vanuit bewegingslessen; waarin dans en beweging mensen, jong en oud, met totaal verschillende sociale, culturele en gezondheidsachtergronden samenbrengen. Stuk voor stuk mensen die vanuit het vertrouwen en de saamhorigheid opgebouwd in deze klassen totaal gemotiveerd zijn om over allerlei maatschappelijke issues na en mee te denken. Dat is iets wat zij meenemen en waar zij in hun eigen omgeving aan verder gaan werken.
Lees over de ervaringen van Jija en Nina (die ook samenwerkten in de Tilburgse workshopweek) in het project in dit artikel
De bijdrage van Heleen en Viktorien bij de slotconferentie lees je helemaal aan het einde van dit artikel.
Meer informatie over het hele project is hier te vinden: http://www.performinggender.eu/about/. Bekijk hier ook de fotohoogtepunten van twee jaar inspirerende samenwerking.
Dank aan alle fantastische mensen die in die twee jaar met ons opliepen, meedachten, meebewogen.
Over Performing Gender
Performing Gender: Dance Makes Differences is een Europees project waarin gedrags- en identiteitsaspecten van gender en seksuele voorkeur gekoppeld worden aan de activistische kracht van dans. Het project vergroot het genderbewustzijn van dansmakers, dansers, dramaturgen en publiek in verschillende landen en contexten.
In vijf trainingsweken rekten vijf dramaturgen (Sergio Martínez Vila (SP), Greta Pieropan (IT), Tanya Steinhauser (UK), Nina Aalders (NL), Tea Hvala (SL)) en dansmakers (Hannah Buckley (UK), Natasa Zivkovic (SL), Roberta Racis (IT), Koldo Arostegui Gonzalez (SP) en Jija Sohn (NL)) kennis, kunde en handvatten op. In vijf workshopweken deelden ze dit met dansers en publiek. Theaterfestival Boulevard en DansBrabant waren de Nederlandse partners in dit project. Zie ook performinggender.eu.
Deelnemende organisaties
Mesto žensk, Gender Bender, International Festival Cassero, LGBTI center, CSC Centro per la Scena Contemporanea, Creative Europe Desk Italia Ufficio MEDIA, Creative Europe Desk UK - Culture, DansBrabant, Yorkshire Dance, Paso a 2 - Certamen Coreográfico de Madrid
Deelnemers workshopweek
Anna Heuer Hansen, Annemijn Rijk, Eleni Ploumi, Fernando Ger, Hannah Mahler, Konstantina Georgiadou, Lilly Bendl, Martina Gunkel, Nadine Wijshoff and Reinier van Harten.
Organisatie ’s-Hertogenbosch en Tilburg
DansBrabant: Wim van Stam, Heleen Volman, Dirk Verhoeven
Theatefestival Boulevard: Nina Aalders, Viktorien van Hulst, Coralie den Adel