26 november 2018
Van 26 oktober tot en met 1 november vond de Nederlandse Workshopweek van het Performing Gender Project plaats in Tilburg. Die eindigende in de onderzoekspresentatie van Roberta Racis genaamd 'Love Rituals'.
Elke dag, voor een week lang, werkten choreograaf Roberta Racis en dramaturg Nina Aalders met 11 dansers in de Dans Brabant-studio in Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Nadien deelden ze hun onderzoek met een geïnteresseerde doelgroep tijdens een presentatieavond op 1 november. In een nabespreking werden toeschouwers uitgenodigd om vragen te stellen en te reageren op wat ze hadden meegemaakt.
Zelfbeschikking en vrijheid?
De onderzoeksvraag die de week leidde, was hoe het vermogen tot zelfbeschikking en vrijheid binnen een alliantie tussen instanties te behouden; een groep individuen. Dit is een vraag waar ook wij voortdurend mee bezig zijn in ons dagelijks leven. Hoe verhouden we ons tot wat we geacht worden te doen en hoe onderhandelen we over onze eigen verlangens met de wens om deel uit te maken van een groep mensen, bijvoorbeeld onze familie, werkomgeving of cultuur?
De workshop was ‘bewegingsgestuurd’ en Roberta en de dansers - met verschillende achtergronden - werkten aan de ontwikkeling van een dans-alfabet, bestaande uit bewegingen ('Love Rotation', 'Love is in the Air' en 'Love Jumps') waarbij de dansers werden uitgenodigd zich aan te sluiten. Op deze manier creëerden ze een gemeenschappelijke taal waarmee ze samen konden dansen.
Love Surviving Strategies
Tijdens de week werden strategieën ontwikkeld om over deze materialen te onderhandelen. Die 'Love Surviving Strategies' waren bedoeld om het materiaal eigen te maken, of anders gezegd, om het materiaal te bezitten in plaats van andersom. De dansers oefenden 'aanwezigheid' uit en bespraken het 'persoonlijke archief' als een 'plaats' van waaruit ze onderhandelen met het voorgestelde bewegingsmateriaal.
De 'staat van onderzoek' van de dansers is geïnspireerd door de geagiteerde toestand van de dagdromende faun, de mythische halfman / half dier. Het nodigde de dansers uit om de zintuigen te openen om de ruimte en de anderen opnieuw te ontdekken. Rave-parties waren ook een inspiratie. De muziek en beweging laten je tijdelijk bevrijd worden van een 'vaste identiteit' gedefinieerd door geslacht, ras, klasse of seksualiteit. Het maakt niet uit wie je bent, wat belangrijk is, is dat je aanwezig bent en meedoet.
Lees ook het essay van Sandy Seifert en / of bekijk de video-impressie van de week.
Over Performing Gender
Performing Gender – Dance Makes Differences is een project van 6 partners in 5 Europese landen: Gender Bender Festival (Bologna, Italië), CSC - Center for Contemporary Scene (Bassano del Grappa, Italië), City of Women (Ljubljana, Slovenië), Theaterfestival Boulevard / DansBrabant ('s-Hertogenbosch/Tilburg, Nederland), Paso a 2 - Certamen Coreogràfico de Madrid (Madrid, Spanje), Yorkshire Dance (Leeds, Verenigd Koninkrijk)
Performing Gender - Dance makes differences wordt gecofinancierd door Creative Europe, het EU-programma ter ondersteuning van cultuur en de audiovisuele sector, door de oproep tot samenwerkingsprojecten 2017-2019.
In vijf trainingsweken rekken vijf dramaturgen en dansmakers Nataša Živkovic(SL), Roberta Racis (IT), Koldo Arostegui Gonzalez (SP), Hannah Buckly (UK, vervangt Sophie Unwin) en Jija Sohn (NL) kennis, kunde en handvatten op. In vijf workshopweken delen ze dit met dansers en publiek. DansBrabant en Theaterfestival Boulevard zijn de Nederlandse partners in dit project. Zie ook performinggender.eu.