23 maart 2023

Performing Gender – Dancing in your shoes is een driejarig publieksontwikkelingsproject waarin Boulevard, samen met DansBrabant en zes Europese organisaties, deelneemt. De kern van het project is het bouwen van een relatie waarin de dansmaker en niet-professionele dansers elkaar en elkaars wensen leren kennen door dans en beweging. Dit vormt de basis voor het traject richting Boulevard 2023, waarin de community gaat werken aan een performance/kunstproject over hun eigen verhalen.     

Voor dit project komt sinds januari 2022 regelmatig een groep bewoners uit Den Bosch met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en de Molukken bijeen. Samen met dansmaker Jija Sohn ontmoetten zij elkaar voor bewegingsworkshops. 

Residenties 


Als onderdeel van het traject kwamen er twee gastchoreografen op bezoek in Den Bosch en Tilburg om workshops te geven aan beide groepen. Eerst was het de beurt aan de Spaanse danser, choreograaf en dansdocent Javier Vaquero. Sinds 2018 is Javier zeer betrokken bij LBHTIQ+ activisme, met een speciale focus op de relatie tussen lichaam en performativiteit. Met de Bossche en Tilburgse communities werkte ze aan het onderwerp identiteit en gender, maar daagde ook uit om de lat wat hoger te leggen als het gaat om inleven en uitbeelden van herinneringen.    

In december was het de buurt aan de Sloveense choreograaf Vita Osojnik voor een soortgelijke uitwisseling. Bewustwording bleek een belangrijk ingrediënt van de workshops: bewustzijn van zichzelf, van elkaar en van de ruimte met daarin ook alertheid en reactievermogen. Denkbeeldige Samurai-zwaarden, fictieve ballen die veranderden van vorm, temperatuur, grootte of gewicht en onzichtbare geheimen kwamen voorbij. De deelnemers werden uitgedaagd om te spelen. Maar ook om te kijken naar hun leiderschap.    

De deelnemers van beide groepen gaven aan dat de workshops veel energie hebben losgemaakt. Ze hebben geleerd alert te zijn op elkaar. Om aandacht te hebben voor de ander. Om ruimte in te nemen. Laat je stem horen. Ruimte geven aan een ander. Om vol te houden en door te gaan. Om als gemeenschap te leven. 

Filmploeg op bezoek 


Begin maart was er een filmcrew van Canal180 uit Portugal bij Boulevard over de vloer om ons project te filmen. De Bossche gemeenschap en choreograaf Jija Sohn verwelkomden de vier Portugese filmers met open armen en sommigen ontvingen hen zelf in hun huis. Ook bezocht een aantal het HONI-monument, opgericht ter gedachtenis aan alle slachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalig Nederlands-Indië.       

De film wordt in opdracht van British Council, één van de partners in het Europese project, gemaakt. Van de beelden worden 5 films gemaakt, daarmee wil de organisatie emoties en boodschappen van het verhaal van Dancing in your shoes vastleggen en delen met onder meer beleidsbeïnvloeders op lokaal en Europees niveau. Denk aan politici, subsidienten en NGO’s in het sociale en artistieke domein.        

De films worden ingezet om de kracht van de vermenging van kunst en het sociale domein in beeld te brengen. De films documenteren niet alleen het project, maar vertellen ook welke waarde en kwaliteiten er allemaal inzitten.       
 

Community bezoek Marseille 


Naast ons eigen project, worden projecten van andere Europese partners bezocht. Op 16 maart bezocht Coralie den Adel, als projectleider publieksverbinding verbonden aan het project, de voorstelling van de community in Marseille. Gedurende twee seizoenen zette kunstenaars Anne Rehbinder (schrijver) en Arthur Perole in het gezelschap van danser Luc Bénard de groep deelnemers, bestaande uit amateur en semiprofessionele dansers in beweging door middel van workshops. De community, bestaande uit 31 mensen, hebben een prachtige gevoelige voorstelling gemaakt over de liefde en het zorgdragen voor elkaar.   

 

Medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. 
http://www.performinggender.eu/ 

Credits:
Foto header: Karin Jonkers
Foto 1: Simone Michielsen

Theaterfestival Boulevard bedankt:
  • Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Provincie Noord-Brabant
  • Fonds Podiumkunsten
  • Brabant C
  • VSBfonds
  • Fonds21
  • BankGiro Loterij
  • Cultuurfonds
  • Creative Europe Programme (EU)
  • De Versterking
  • Verkadefabriek
  • Theater aan de Parade
  • Apap
  • Performing Gender
  • Feminist Futures