10 juli 2017
Op een steenworp afstand van de Parade vind je het Josephkwartier. Een plek om te bezinnen, te ontmoeten, de slappe lach te krijgen. Lees meer over het programma in het Josephkwartier.
Waar in het verleden de leerlingen speelden van de Josephschool, daar is nu de speeltuin van theatermakers. Het Josephkwartier in 's-Hertogenbosch (Sint Josephstraat 18) is sinds vorig jaar toneel van jonge makers die er volop experimenteren en onderling uitwisselen. Dat vereist een actieve houding van de bezoekers. Als bezoeker achterover leunen en het programma apathisch ondergaan, is er niet bij in het Josephkwartier. Ontmoeting, dialoog en atelier, dat zijn de sleutelwoorden in de voormalige school.
Programmeur Nina Aalders hoopt dit doel te bereiken door voorstellingen en installaties te programmeren waarbij het publiek stevig wordt bevraagd. “Meedoen, participeren, het theater daagt je uit. Hoe geef je als bezoeker betekenis aan de voorstelling en hoe moet de maker zich daartoe verhouden? Wij proberen hier voorstellingen te krijgen waar je als toeschouwer een (fysieke) ervaring hebt die je aan het denken zet.”
Dat klinkt menigeen als muziek in de oren, anderen zullen het eng of bedreigend vinden, dat meedoen als publiek. Aalders stelt gerust: “De bezoeker hoeft niet constant op zijn hoede te zijn. Je vindt hier een combinatie van achterover leunen en jezelf open stellen voor het nieuwe. Ja, je wordt op de proef gesteld. Dat alles lukt niet in een gespannen sfeer. Daarom is het hier gemoedelijk. Nee, geen luie, wel comfortabele stoelen.”
Lees hier het volledige artikel.
Programma's in het Josephkwartier zijn bijvoorbeeld:
Igor & Moreno - A Room for all our Tomorrows (dans)
In A Room For All Our Tomorrows onderzoeken Igor Urzelai [San Sebastian, 1983] en Moreno Solinas [Sardinië, 1987] de momenten in het dagelijks leven – pakweg tussen koffie drinken en dansen in – waarop de harmonie ons meedogenloos in de steek laat.
Pleun van Dijk - Reborn
Designer Pleun van Dijk [Tilburg, 1992] ziet het lichaam als fascinerend bouwpakket. In Reborn versnelt ze de opmars van de biomedische technologie. Zo komt de perfecte mens binnen handbereik.
Guilherme Miotto - .Even Worse
In deze choreografie proberen drie opvallende dansers uit de urban- en hedendaagse danswereld aan zichzelf te ontsnappen. Telkenmale zetten ze zich gevangen, steeds weer daagt Miotti hen uit tot escape.
Benjamin Vandewalle - Peri-sphere
Vlaamse choreograaf Benjamin Vandewalle viert het voyeurisme. De afgelopen jaren maakte hij de installaties Birdwatching 4x4 en Point of View. Zijn meest recente werk is Peri-sphere [2015], dat een eenpersoonsbed en een ingenieus systeem van verstelbare periscopen omvat.