Apap programma tijdens Boulevard

Van 6 t/m 10 augustus 2023 vond tijdens Theaterfestival Boulevard Feminist Futures plaats. De voorstellingen die Boulevard liet zien onder de noemer Feminist Futures concentreerden zich op empowerment, spoorde dialoog aan of reflecteren op gelijkwaardigheid. Het programma richtte zich niet specifiek op een enkel feministisch onderwerp. 

Zowel het festivalprogramma als de voorstellingen zijn over het algemeen ontworpen in lijn met feministische principes (zoals zelfkritisch en transparant zijn; gelijkwaardige en heldere verhoudingen en minder doen met meer focus). Lees hier meer over een feministische praktijk

Dit weerspiegelt ook het idee om culturele instellingen en hun manier van werken kritisch te beoordelen op besluitvormingsprocessen, traditionele hiërarchieën en machtsconstructies en gebruikelijke betalingstermijnen.

Het resultaat van de inspirerende samenwerkingen tussen verschillende Europese partners was een programma op 4 dagen van ons festival. Bij Boulevard waren artistieke bijdragen te zien van:

• Chiara Bersani (IT) - SOTTOBOSCO
• Buren (BE) - T-Shirt conversations
• Anna Gaïotti and Tatiana Julien (FR) - Une Nuit Entière (A whole night)
• Noemie Lakmaier (GB) - Welcome
• Selma Selman (NL) - The pink room of her own


Dit project vond plaats in het kader van het Feminist Futures Festival dat deel uitmaakt van de apap - Feminist Futures, een project medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. 
 

Feminist School

 

Parallel aan het performance programma vond op Boulevard de Feminist School plaats, van 6 tot en met 9 augustus 2023.

Gedurende deze dagen was aan een uitgebreid programma van workshops, discussies, lezingen en filmvertoningen deel te nemen door studenten en andere geïnteresseerden. Doel was om een praktijkgerichte uitwisseling en discussie tussen de deelnemers en kunstenaars van het apap-netwerk mogelijk te maken. 

De Feminist School is bedoeld als een plek waar mensen van elkaar kunnen leren en een kans om verschillende concepten en ervaringen met betrekking tot feminisme te bespreken en te beleven. Hiernaast creëert de Feminist School ook tijd en ruimte voor reflectie, discussie, nietsdoen, vieren en ontmoeten in een ontspannen omgeving.


Deze Feminist School activiteiten werden gepresenteerd in het kader van apap - Feminist Futures Festival. Medegefinancierd door Creative Europe Programma of the European Union.
 

Programma

 

Zondag 6 augustus
Feminist School: Acoustic Encounters  - Sounding Bodies / Jacqueline Hamelink
16:00 - 18:00 uur - Het Uitzicht

In een wereld die overvol is met visuele prikkels vergeten we soms wat echt luisteren kan doen. Wat gebeurt er als we luisteren en voelen met elkaar verbinden? In deze werksessie ervaren we samen de onderzoeks- en trainingsmethodes die ten grondslag liggen aan het werk van ontwikkeling van Sounding Bodies.

Deze werksessie is onderdeel van het maaktraject rondom de onderzoeksvragen: Hoe kunnen we door het combineren van klank en aanraking contact maken met ons publiek en hen op deze wijze nieuwe klankwerelden laten ervaren?

Als performancekunstenaar staat voor Jacqueline Hamelink, artistiek leider Sounding Bodies, de aanraking in de kern van de artistieke praktijk. Haar werk gaat over het creëren van ontmoetingen die zich kenmerken door aandacht en aanwezigheid. Van origine klassiek musicus zoekt ze naar manieren om de distantie tussen publiek en uitvoerder te verkleinen; waardoor een andere beleving ontstaat die een nieuwe dimensie van muziek en geluid blootlegt. Hamelink geeft ons een liefdevolle les in aanraking en draagt uit dat consent de crux is van alles wat er gebeurt.

De inbreng en ervaring van jou als bezoeker is essentieel bij het maakproces van Acoustic Encounters, dat in 2024 te zien zal zijn op Theaterfestival Boulevard.  


Maandag 7 augustus
Feminist School: Protestborden maken voor Internationale Vrouwendag - Theaterfestival Boulevard & MINOUX 
16.00 - 18.00 uur - Het Uitzicht

Over strijdbaarheid en solidariteit tussen vrouwen wereldwijd.

Op 8 maart 2024 is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag in het teken van strijdbaarheid en solidariteit tussen vrouwen wereldwijd. Tijdens Boulevard ontwerpen we onder leiding van een beeldend kunstenaar de borden waarmee we volgend jaar de straat op gaan. Op maandag 7 augustus komen we samen in de Feminist School van Boulevard. Doe mee!

Theaterfestival Boulevard en MINOUX willen Internationale Vrouwendag (nieuw) leven in blazen in ’s-Hertogenbosch. Minou Bosua doet dat vanuit de vraag: wat betekent 8 maart anno nu voor Bosschenaren? Wie zijn, zogezegd, de Amazones van Den Bosch? Boulevard omarmt het feminisme in haar organisatie, programmering en de verschillende manieren waarop dit onderwerp leeft in de stad. De afgelopen twee jaar, op 8 maart 2022 & ’23 en tijdens Boulevard vorig jaar kwamen mensen samen om antwoord te geven op de vraag: Wat valt er in onze stad te vieren? Waar valt voor te strijden? Een veelheid en grote diversiteit aan thema’s kwam terug. We sloten 8 maart 2023 af met de wens voor een mars op Internationale Vrouwendag 2024.

Hoe zou zo’n mars eruit kunnen zien in Den Bosch? Welke hartenkreten moeten erop? Met wie gaan we marsen? En waar? Via deze workshop komen we er samen achter in wat voor een mars we op 8 maart 2024 samen op zullen lopen.


Dinsdag 8 augustus
Feminist School: Feminist Business Model  - Theaterfestival Boulevard & apap
14.00 - 16.00 uur - Het Uitzicht
Besloten sessie

Over wederkerigheid en gelijkwaardigheid in programmeerprocessen.

In de kunstensector zijn we afhankelijk van elkaar; wij inspireren en bewegen elkaar, faciliteren en maken (mogelijk) voor elkaar. De sector is in kern relationeel: zonder makers geen podia en vice versa. Zonder relaties tussen programmeurs, makers, publiek, pers, maatschappelijke organisaties, gemeenten en fondsen, geen sector. Met welke relatie heb je te maken in jouw werk en hoe ga je om met bepaalde afhankelijkheid?

Dit jaar ontwikkelt Boulevard een Feminist Business Model: vanuit feministische denkwijzen, onderzoeken wij wederkerigheid en gelijkwaardigheid in ons programmeerproces. Hoe vinden Boulevard en makers elkaar? Hoe kunnen we transparanter zijn in dit proces? 

Tijdens deze besloten Boulevard Affairs komen we samen met partners en makers, om (machts)relaties binnen de sector onder de loep te nemen.

Woensdag 9 augustus
Feminist School: Landen in het veld - Fontys Theater / Theaterfestival Boulevard
16.30 - 18.00 uur - Het Uitzicht
Op aanmelding via babette@festivalboulevard.nl

Het Fontys Theater: het studentenprogramma van het festival, waarin 11 Fontys-afstudeerders hun werk delen met publiek in Huis73/Circuskapel/Parade. Komend seizoen zullen zij als nieuwe makers landen in het culturele werkveld. Maar welk werkveld is dat eigenlijk? Welke ontwikkeltrajecten bestaan er? Hoe krijg je jouw werk op een podium? Met verschillende gasten gaan we in gesprek over hoe programmeerprocessen lopen en over de positie van nieuwe makers in de sector. 

Ben jij ook dit jaar afgestudeerd van een podiumkunsten-opleiding en zou je mee willen doen? Meld je aan door een mailtje te sturen naar babette@festivalboulevard.nl.  

Woensdag 9 augustus
Feminist School: Parenthood with the Kardashians - Mensen Zeggen Dingen / buren
15:00 - 16:30 uur - Het Uitzicht

Mensen Zeggen Dingen en buren gaan in gesprek over ouderschap: wat betekent het er een te zijn, er een te hebben, of te missen? En hoe werkt gekozen familie? Aan de hand van beelden van de bekendste familie van de wereld: De Kardashians, gaan we samen in gesprek om te kijken wat de ultieme vorm van ouderschap is, en of die wel bestaat. Het programma is een onderdeel van Mensen Zeggen Dingen: You're Doing Amazing, Sweetie! die op 13 augustus wordt uitgevoerd. 

Donderdag 10 augustus
Feminist School: Letters Exchange & Book launch The Magical Book of A True Story – Daniël Mariblanca 
16.00 - 18.00 uur - Het Uitzicht

71BODIES, het gezelschap van choreograaf Daniel Mariblanca, presenteert de voorstelling A True Story tijdens Theaterfestival Boulevard. De voorstelling legt de focus op transgender jeugd, transgender ouderschap en familierelaties. De uitwisseling van brieven was een belangrijk gebruikte methode voor de creatie van A True Story. De brieven zijn geschreven door de transgender personen en hun familieleden. In de Feminist School tijdens Boulevard wordt deze briefwisseling voortgezet en zal Daniel zijn nieuwe boek The Mafical Book of a True Story lanceren. Dit boek neemt je mee op reis door zelfontdekking, maatschappelijke acceptatie en de schoonheid van het leven als transgender. 

Daniels zijn wens is om met The Magical Book of A True Story licht te schijnen op de familiesamenstellingen die niet gerepresenteerd zijn en het creëren van een perspectief op een inclusievere en diverse manier van leven dat buiten de heteronormatieve cis-gender maatschappij valt. 

Iedereen maakt veranderingen mee, in verschillende vormen. Een verandering in gender, van baan, woning, partner of overtuiging. Een familie lijkt veelal een vaststaand iets, een monument. Veranderingen in familie kunnen mooi of moeilijk zijn. In deze Feminist School nodigen Daniel Mariblanca en What You See Festival je uit om een brief te schrijven aan je familie over veranderingen, die jouw familiebanden op de proef hebben gesteld. Schrijf een brief (het maakt niet uit of je deze uiteindelijk verzendt of niet) en verken de grenzen van schoonheid en familierelaties. 

Zondag 6 augustus t/m donderdag 10 augustus
Feminist School: Mothers & Others - buren

Met Mothers & Others gaat buren dieper in op het moederlijke en het moederen.

Met Mothers & Others gaat buren dieper in op het moederlijke en het moederen, van Moeder Overste tot Combinatrix. In één van de panelen stellen Oshin en Melissa de relatie tussen toewijding aan het kunstenaarschap (Artist Hood) en het ouderschap (Mother Hood) in vraag: "If this work is our baby, does that make us mothers?" en "If this work is our baby, what kind of mothers are we?"

De 3 panelen Mothers & Others maken deel uit van buren´s breder onderzoek naar (gendergetypeerde) rolpatronen, machtsverhoudingen, (reproductieve) arbeid en vrije tijd.

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Den Bosch Partners
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • Vriendenloterij Fonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • Gieskes-Strijbis Fonds
 • Dioraphte
 • VandenEnde Foundation
 • Fonds ZOZ
 • Jeugdfonds Sport & Cultuur
 • Jan van Hoof Galerie
 • Apap
 • Feminist Futures
 • Performing Gender