Project Feminist Futures

 

Van 6 t/m 10 augustus 2023 vond tijdens Theaterfestival Boulevard Feminist Futures plaats. De voorstellingen die Boulevard liet zien onder de noemer Feminist Futures concentreerden zich op empowerment, spoorde dialoog aan of reflecteren op gelijkwaardigheid. Het programma richtte zich niet specifiek op een enkel feministisch onderwerp. 

Zowel het festivalprogramma als de voorstellingen zijn over het algemeen ontworpen in lijn met feministische principes (zoals zelfkritisch en transparant zijn; gelijkwaardige en heldere verhoudingen en minder doen met meer focus). 

Dit weerspiegelt ook het idee om culturele instellingen en hun manier van werken kritisch te beoordelen op besluitvormingsprocessen, traditionele hiërarchieën en machtsconstructies en gebruikelijke betalingstermijnen.

Het resultaat van de inspirerende samenwerkingen tussen verschillende Europese partners was een programma op 4 dagen van ons festival. Bij Boulevard waren artistieke bijdragen te zien van:

• Chiara Bersani (IT) - SOTTOBOSCO
• Buren (BE) - T-Shirt conversations
• Anna Gaïotti and Tatiana Julien (FR) - Une Nuit Entière (A whole night)
• Noemie Lakmaier (GB) - Welcome
• Selma Selman (NL) - The pink room of her own


Dit project vond plaats in het kader van het Feminist Futures Festival dat deel uitmaakt van de apap - Feminist Futures, een project medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. Feminist Futures loopt tot 2024.
 

Feminist School

 

Parallel aan het performance programma vond op Boulevard de Feminist School plaats, van 6 tot en met 10 augustus 2023.

Gedurende deze dagen was aan een uitgebreid programma van workshops, discussies, lezingen en filmvertoningen deel te nemen door studenten en andere geïnteresseerden. Doel was om een praktijkgerichte uitwisseling en discussie tussen de deelnemers en kunstenaars van het apap-netwerk mogelijk te maken. 

De Feminist School is bedoeld als een plek waar mensen van elkaar kunnen leren en een kans om verschillende concepten en ervaringen met betrekking tot feminisme te bespreken en te beleven. Hiernaast creëert de Feminist School ook tijd en ruimte voor reflectie, discussie, nietsdoen, vieren en ontmoeten in een ontspannen omgeving.

Bekijk hier het programma van Feminist School.

 

Feminist business model for the performing arts


Centrale thema's binnen het apap-netwerk zijn reflectie op huidige, vaak hiërarchische, manieren van werken binnen de podiumkunsten, het aanpakken van ongelijkheid en het aanzetten tot verandering in de richting van een intersectioneel feminisme.

Een toegewijde taskforce, bestaande uit partners en kunstenaars, komt regelmatig bijeen om te bedenken en te testen wat een feministisch bedrijfsmodel zou kunnen zijn. Een model dat transparantie, eerlijkheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid in de podiumkunsten bevordert. De werksessies worden geleid door Pauline Legros, adviseur strategie voor culturele organisaties en docent bij Sciences Po Paris.

Het Feminist Futures Programma en School zijn de uitgelezen onderdelen om te onderzoeken en te experimenteren voor een feministisch bedrijfsmodel in de podiumkunsten.


Uitwisseling met Lia Rodrigues' Escola Livre De Dança Da Maré


Belangrijk onderdeel van het project buiten Europa is de uitwisseling met het Maré Art Center van Lia Rodrigues in Rio de Janeiro, in de vorm van residenties daar én voor Braziliaanse kunstenaars bij enkele van apap-partners. Ook was er in 2022 een partnerbijeenkomst in de Escola Livre de Dança da Maré. Deze plek, die zich in de Favela Maré bevindt, huisvest zowel een gratis dansschool als het gezelschap van Lia. Namens Boulevard was onze directeur Dana Kibbelaar aanwezig.

De apap-partners hadden de kans om het werk van meer dan twintig indrukwekkende kunstenaars en collectieven te ontmoeten. Het was een week vol leren over kunst, cultuur, herinneringen en identiteiten, de kracht van zwarte vrouwen en de vele sociale projecten van het netwerk Redes da Maré.

De ontmoeting ging vooral over de verantwoordelijkheid van kunst in sociaal-politieke omgevingen. Het bezoek draagt bij aan het bevorderen van kennis over hoe inclusie, openheid en wederzijdse steun ingezet kunnen worden in het dagelijks leven en in specifieke lokale omstandigheden.

 

Doelen van het project


1. Een nieuwe generatie kunstenaars in staat stellen om maatschappelijk relevante projecten te creëren.
2. Een ecologisch en duurzaam businessmodel ontwikkelen voor internationale samenwerking.
3. De toegang tot (podium)kunsten voor alle soorten kansarme/gediscrimineerde groepen vergemakkelijken.
4. De uitwisseling tussen instellingen, artiesten en publiek in heel Europa versterken en het bewustzijn over gelijkheidskwesties vergroten.

 

Waarom is Boulevard onderdeel van apap / Feminist Futures? 


Een van de pijlers van Boulevard is internationalisering, ook daar werken we graag op een duurzame wijze aan. Een Europees netwerk als apap is geen eenmalige samenwerking, het vraagt een jarenlange investering en biedt een langdurige verdieping in werkpraktijken.

De Europese netwerken bieden naast een netwerk aan interessante en uiteenlopende kunstenaars ook een langer gesprek op, met een thematiek die bijdraagt aan de ontwikkeling van Boulevard, of het nu gaat over artistieke ontwikkeling of kennisontwikkeling. Apap levert door de thematiek van Feminist Futures ook nog eens een kritisch gesprek op over machtsstructuren, over hoe we werken in de sector en welk systeem we in stand houden en moeten bevragen. Het implementeren daarvan betreft de gehele organisatie en heeft invloed op relaties die wij als Festivalorganisatie aangaan.

Meer lezen over apap
Theaterfestival Boulevard bedankt:
  • Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Provincie Noord-Brabant
  • Fonds Podiumkunsten
  • Brabant C
  • VSBfonds
  • Fonds21
  • BankGiro Loterij
  • Cultuurfonds
  • Creative Europe Programme (EU)
  • De Versterking
  • Verkadefabriek
  • Theater aan de Parade
  • Apap
  • Performing Gender
  • Feminist Futures