Karin Jonkers

Toegankelijkheid 2024

Boulevard heet je welkom zoals je bent. Dat betekent dat we inzetten op een gastvrije en toegankelijke festivalervaring voor zoveel mogelijk mensen!

Programmafilter
In het programmaoverzicht bestaat de mogelijkheid om te filteren op toegankelijkheid, waardoor je snel een eerste indruk krijgt van het programma dat is afgestemd op jouw wensen en behoeften. Hieronder staat een uitleg over de verschillende termen en mogelijkheden.

We adviseren graag op maat, dus voel je vrij om je vraag of wens naar ons in een mail te sturen aan toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

Heb je vragen over ons pin-only beleid? Neem dan contact op via een mail aan toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

   

Toiletten

Boulevard heeft genderneutrale toiletten in het festivalhart op de Parade. 
Er is niet langer een strikte opdeling man/vrouw. Wel nog altijd handen wassen na gebruik ;-) Daar zijn ook rolstoeltoegankelijke toiletten, net als op de meeste locaties.

Taal en boventiteling

Op de webpagina van een voorstelling vind je alle informatie terug over de spreektaal en eventuele boventiteling. Ook geven we aan in welke mate het een visuele of tekstuele voorstelling is. 

Relaxed performance

Enkele voorstellingen bieden we aan als ‘relaxed performance’. Dit staat expliciet op de webpagina bij een voorstelling vermeld. Wat een ‘relaxed performance’ precies is onderzoeken we samen met onze gezelschappen, makers en publieken. 

In ieder geval gaan we nu uit van een aantal kenmerken:  
• Het zaallicht dooft nooit helemaal. 
• Er is geen luide muziek en er zijn geen onverwachte effecten zoals explosies en lichtflitsen. 
• Je mag geluid maken en bewegen als dat nodig is, of als je niet anders kan. 
• Er is de mogelijkheid om even weg te gaan en weer terug te komen.

We heten bij deze voorstellingen in het bijzonder iedereen welkom die zich moeilijk in de standaard theaterconventies kan vinden, zoals mensen met leer- of bewegingsstoornissen, autisme, neurologische condities.

Eind juni vind je hier een overzicht van relaxed performances.

Audiodescriptie en Meet and Feel

Een deel van het reguliere programma van Boulevard is geschikt voor mensen met een visuele beperking (zonder ondersteuning van audiodescriptie). Te vinden op de website onder het menu 'Toegankelijkheid' in het programmaoverzicht

Op zaterdag 10 augustus worden enkele voorstellingen ondersteund met audiodescriptie. Voor aanvang van die voorstellingen is er een Meet and Feel waarbij je kennis kan maken met de spelers en het decor.

 

Eind juni vind je hier een overzicht van alle voorstellingen met een Meet and Feel en audiodescriptie. Hieronder vind je de voorstelling die nu al bekend is:

Theater Artemis/Het Zuidelijk Toneel/hetpaleis – Een leuk avondje uit (8+)
Op zaterdag 10 augustus om 19:00 uur met audiodescriptie, meer informatie over deze voorstelling.
 

Rolstoelgebruik

Over het algemeen zijn de festivallocaties goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers; rampen en looppaden worden zoveel mogelijk toegepast. 

Je vindt gehandicaptenparkeerplaatsen op de Parade en in de parkeergarage Sint Jan. Op het festivalterrein op de Parade en op de meeste locaties zijn rolstoeltoegankelijke toiletten.

We hebben in vrijwel elke zaal of locatie plaatsen voor rolstoelgebruikers, wanneer een voorstelling niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers staat dit op de website bij de voorstelling vermeld. 

Bij de aanschaf van je kaart(en) kun je kiezen voor de optie rolstoelgebruiker.
Wil je extra informatie aan ons doorgeven, bijvoorbeeld over het soort (gewone of elektrische) rolstoel je gebruikt. Mail naar: toegankelijkheid@festivalboulevard.nl. Dan kunnen we een aangepaste plaats – meestal op de eerste rij – voor jou vrijhouden. 

Ter plekke zijn er medewerkers om je te helpen, mocht dat nodig zijn.

Neem contact met ons op via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl voor:
·      Reserveren van rolstoelplek in de bussen vanaf het Zuiderpark naar de verre voorstellingslocaties.  
·      Gratis kaartje voor begeleiders/ondersteuners met een begeleiderspas.
·      Assistentie of extra voorzieningen

 

Gebarentolken en ringleiding

Een deel van het reguliere programma van Boulevard is geschikt voor mensen met een auditieve beperking (zonder ondersteuning van een gebarentolk). Te vinden op de programmapagina onder het menu ‘Toegankelijkheid’.

Het Gebarencafé is er weer op zaterdag 3 augustus, vanaf 15.00 uur op de Parade (Hertog Jan bar). Het gezelligste én stilste café in het festivalhart, met een barmedewerker die vloeiend gebarentaal spreekt. Tolken Nederlandse gebarentaal en schrijftolk zijn aanwezig tijdens het Gebarencafé.   

Tijdens het Gebarencafé, maar ook in de rest van het programma zijn een aantal voorstellingen waarbij een tolk Nederlandse gebarentaal en/of schrijftolk aanwezig is.

 

Eind juni vind je hier het complete overzicht van alle voorstellingen met een tolk Nederlandse gebarentaal. Hieronder de voorstellingen die tot nu toe al bekend zijn:

Manu van Kersbergen en .multibeat – De herontdekking van de hemel
Op zaterdag 3 augustus om 21:30 uur met tolk Nederlandse Gebarentaal, meer informatie over deze voorstelling.

Laika/Theater FroeFroe – Tortot
Op vrijdag 9 augustus om 18:00 uur met tolk Nederlandse Gebarentaal, meer informatie over deze voorstelling.

 

Prikkelarm programma

Samen met Stichting Onbeperkt Genieten werken we aan de toegankelijkheid van ons festival, programma en faciliteiten voor mensen met prikkelgevoeligheid. 


Eind juni vind je hier een overzicht van voorstellingen aan die we bestempelen als ‘prikkelarm’. Ook geven we dan meer informatie over drukke plekke, rustruimtes en voorbereiding van je bezoek.
 

Maatwerk

Voor mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking, maar ook met chronische vermoeidheid of autisme of met maken we dagprogramma’s op maat. Hierbij zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer, kortere en laagdrempelige voorstellingen en rustplekken tussendoor. Kijk ook eens bij de prikkelarme voorstellingen en let op de leeftijdsaanduiding bij de voorstellingen.

We adviseren graag op maat, dus voel je vrij om je vraag of wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl te sturen.

Gratis programma

Zelfs zonder dubbeltje zit je bij Boulevard op de eerste rij! Geniet kosteloos van theater, dans, muziek en meer. Het gratis programma vind je op de programmapagina, bij de voorstelling staat ‘gratis’ aangegeven.

Eind juni komt er een aparte pagina met een overzicht van voorstellingen die gratis te bezoeken zijn.

 

Vlotter surfen op festivalboulevard.nl

In 2023 zijn er veranderingen aan de website gedaan. Hierdoor is de informatie beter gebundeld voor externe hulpmiddelen zoals schermlezers die gebruikt kunnen worden om de informatie op de website te lezen. 

Het navigeren door de website is nu ook handiger. Op elke webpagina is visueel duidelijk waar je je op de site bevindt. Hierdoor kan je ook eenvoudig teruggaan naar een vorige pagina. Voor bezoekers die gebruiken maken van 1 knop is het op deze manier makkelijker om de website te bekijken.

Daarnaast is er een optie aan de website toegevoegd, namelijk de website prikkelarm bekijken. Deze optie maakt de website rustig doordat animaties, kleuren en bewegend beeld worden gedeactiveerd. Deze functie kan je activeren door rechtsboven in het scherm op het gele oogje in het zwarte blokje te klikken.

Door al deze verbeteringen is er een goed fundament gelegd voor de toekomst.

Partners

Boulevard realiseert toegankelijkheid voor mensen met een beperking samen met onder meer:

HandicapNL

Theater met Tolk

Komt Het Zien!

Stichting Onbeperkt Genieten

Oogvereniging Noord-Brabant

Stichting Niet-Aangeboren Hersenletsel Brabant

De Nederlandse Vereniging voor Autisme

Onze ervaringsdeskundigen

Heb je specifieke noden? Laat het ons weten bij je reservering, wij doen het nodige om je theaterbezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Den Bosch Partners
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • Vriendenloterij Fonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • Gieskes-Strijbis Fonds
 • Dioraphte
 • VandenEnde Foundation
 • Fonds ZOZ
 • Jeugdfonds Sport & Cultuur
 • Jan van Hoof Galerie
 • Apap
 • Feminist Futures
 • Performing Gender