12 t/m 15 augustus 2021

ELISABETH GETS HER WAY

Jan Martens/GRIP | BE

Deel deze voorstelling

Koop kaarten

Groot golvend haar als een woeste waas boven haar hoofd, in zwart-wit zit ze met de ogen toegeknepen, in een eigen universum waar toetsen en tonen windrichting bepalen. Aan haar vingertoppen draagt ze een klavecimbel. We horen haar door haar brede oeuvre en zien haar over haar instrument gebogen op schokkerige, vergeelde beelden. En vanaf nu ervaren we haar ook gedanst. De nieuwe danssolo van en door Jan Martens is een portret van, en ode aan, de Poolse Elisabeth Chojnacka (1939 - 2017), getalenteerd en gepassioneerd muzikante die klavecimbelmuziek terugbracht in de moderne muzikale wereld. Een documentaire dansvoorstelling met vuur, door Jan Martens, graag geziene maker op Boulevard. 

Locatie MAINSTAGE Brabanthallen (hal 4)
Speelduur 75 min.
Genre Dans, Muziek
Entreeprijs € 19, t/m 18 jaar € 10
Prijs Vriend € 17
Toegankelijkheid Blinden en slechtzienden, Rolstoelgebruikers, Ringleiding
Taal Nederlandse en Engelse boventiteling

In 2021 is het exact vijftig jaar geleden dat de Poolse klaveciniste Elisabeth Chojnacka haar eerste album, ‘Clavecin 2000’, uitbracht. Een uitgelezen moment om eer te betonen aan deze opmerkelijke vrouw met een wonderlijk gevoel voor ritme. De Vlaamse choreograaf en danser Jan Martens geeft haar in een nieuwe solo de tijd en ruimte die haar toekomt. Elisabeth gets her way is een gedanst portret op diverse muziekstukken, van Nyman tot Ligeti, uitgevoerd door Chojnacka.   

Jan Martens bespeelt zijn lichaam zoals Chojnacka dat deed met het klavecimbel. En net zoals zij met enkele eeuwen aan muziekgeschiedenis in de vingers moeiteloos tussen registers en genres heen slalomde, brengt Martens voor Elisabeth gets her way verschillende bewegingsstijlen samen. Jan danst hierbij op geheel eigen wijze: origineel en warmbloedig, met liefde voor de mens die hij portretteert en het verhaal waar hij de bezoekers in mee wil nemen. 

'Origineel, warmbloedig en met liefde voor de mens.'

do 12 aug om 20:30
vr 13 aug om 20:30
za 14 aug om 20:30
zo 15 aug om 20:30

Credits

Choreografie en uitvoering Jan Martens 
Geluidsontwerp documentaire Yanna Soentjens 
Lichtontwerp Elke Verachtert 

Kostuumontwerp Cédric Charlier 
Outside eye Marc Vanrunxt, Anne-Lise Brevers en Rudi Meulemans 
Techniek Michel Spang/Elke Verachtert

Theaterfestival Boulevard bedankt: