8 t/m 13 augustus 2021

Zoete Lieve Gerritje

Teletext | BE

Deel deze voorstelling

Koop kaarten

Zoete Lieve Gerritje is een boerin die volgens de overlevering lang, lang gelee naar Den Bosch toe ging, voor brandewijn met suiker. De melodie van het bekende Bossche liedje stamt uit de 17e Eeuw, en heeft een iets pikantere 18e Eeuwse versie, waarin Gerritje naast zoet toch vooral lekker wordt genoemd. ‘Wie gaat dat betalen?’, vragen de zangers en zangeressen zich af. ‘Dat zal een boer moeten wezen.’ Dat mag anno 2021 niet meer, vindt ook Teletext. Een vrouw als Gerritje kan haar eigen boontjes doppen en haar eigen brandewijn betalen. Een verzameling Bosschenaren en kunstenaars claimt het lied daarom terug, en probeert van Gerritje een hedendaags icoon te maken. Ondersteund door koor en band, wordt onze zoete lieve meid de 21e Eeuw in gekatapulteerd. 

Locatie Werkwarenhuis
Speelduur 75 min.
Genre Muziektheater
Entreeprijs € 15, t/m 18 jaar € 10
Prijs Vriend € 13,50

Heremetijd, na al die tijd, door Gerritje weer verleid

Na een tweejarig onderzoek naar volksliederen in Antwerpen maken Leonore Spee en Sascha Bornkamp nu de oversteek naar Nederland. Met het volksliedje Dat gaat naar den bosch toe trekken ze een stukje van het Nederlandse cultureel archief uit de vergetelheid, en vertellen ze een bijna verdwenen verhaal over de jonge Nederlandse boerin in de 20e eeuw. Zoete Lieve Gerritje is een live hoorspel uit de kelen en instrumenten van een grote groep locals.

In 2019 won Teletext De Troffel met het volksmuziekconcept Een Nyeu Liedeken.
 

Expeditie Cement

Deze voorstelling is onderdeel van Expeditie Cement, het zomerprogramma waarin Festival Cement haar selectie makers presenteert op bezoek bij een aantal gastvrije partners: Theaterfestival Boulevard, Theater De Nieuwe Vorst, Verkadefabriek en MU. Check het complete programma op www.festivalcement.nl.

zo 08 aug om 14:30
wo 11 aug om 19:30
do 12 aug om 19:30

Credits

regie, tekst, spel en muziek Sascha Bornkamp en Leonore Spee 
muziek Zino Moons 
geluid Willem Malfliet 
koorcompositie Peter Spaepen

koren Vrouwenkoor Ongehoord, Schola Iuventatis 
productie Rick Hooijberg 
in samenwerking met Festival Cement, Erfgoed Brabant, Wijkgebouw De Slinger, Extinction Rebellion Den Bosch, Joop Hintzen, Trotse Jonge Boeren 
met dank aan Lia van Wijk, Monique Verschure, Emmy Nellissen, Jolijn de Bruijn, Dinanda Luttikhedde, Alicha Mathilda  

 

Theaterfestival Boulevard bedankt: