Over Boulevard
Archief
#anderboulevard
#afzenderboulevard

The Art of Walking

Pankaj Tiwari & Abhishek Thapar |

Kunstenaars Pankaj Tiwari en Abhishek Thapar begonnen vrijdag 3 juli met The Art of Walking. Ze sloten hun reis af op 15 juli. In dertien dagen liepen ze van Amsterdam naar Calais, Frankrijk, een wandeltocht van 312 kilometer. Hiermee vroegen ze aandacht voor de benauwde situatie van de migrantenarbeiders in India in deze corona-tijd. Met de ervaringen die Tiwari en Thapar – zelf van Indiase afkomst – opdeden op hun reis maken ze een voorstelling die zij volgend jaar presenteren op Theaterfestival Boulevard, tevens coproducent. Op dinsdag 7 juli liep MEIS, performer en social designer uit Eindhoven onder meer bekend van haar werk Bagdaddy, op verzoek van Boulevard een dag mee. 

Nadat COVID-19 in India uitbrak, kondigde de Indiase overheid overhaast een strikte nationale lockdown aan vanaf 25 maart. Een beslissing die grote impact had en heeft op de arbeidersgemeenschappen in India. Binnen een paar uur lag de economie helemaal stil en werden veel migrantenarbeiders werkloos, hadden geen inkomen meer en weinig voedsel. Omdat de arbeiders in de grote steden ook nog eens dicht op elkaar wonen, waren ze ook erg vatbaar om het virus op te lopen. In zo'n wanhopige situatie hadden de migrantenarbeiders geen andere keuze dan terug te keren naar hun huizen in afgelegen dorpen en kleine steden in India. Treinen, bussen en ander openbaar vervoer lag stil en de straten waren gebarricadeerd. Miljoenen arbeiders besloten met hun gezinnen en een paar bezittingen naar hun huizen te lopen, die op 300 tot wel 2200 kilometer afstand van hun werkplaats liggen. Een aantal stierf onderweg, verloor hun kinderen of werd gedood door een trein.

Tijdens hun reis ontmoetten Tiwari en Thapar verschillende kunstenaars met een migratieachtergrond. Ze sloten de reis af met een grote maaltijd die ze samen met inwoners van Calais kookten, deelden en aten.

The Art of Walking wil ruimte creëren voor gesprekken en een urgente functie van kunst uitoefenen in tijden van crisis en steunt via een bijdrage de migrantenarbeiders in India. Je kunt de reis van Tiwari en Thapar terugkijken via de Facebook-pagina The Art of Walking.

Theaterfestival Boulevard bedankt: