Over Boulevard
Archief
#anderboulevard
#afzenderboulevard

Herdenking 15 augustus 1945

Diverse artiesten |

Een tv-uitzending in samenwerking met HONI

Omroep Brabant, zaterdag 15 augustus 2020 om 20.00 uur
Daarna is de uitzending ook hier te bekijken. 

Op zaterdag 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde in het voormalig Nederlands-Indië. Hiermee eindigde voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel de Tweede Wereldoorlog. Vereniging Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942-1949 (HONI) herdenkt deze gebeurtenis jaarlijks bij het HONI-Monument in Park de Grevelingen in ’s-Hertogenbosch.

Het einde van de Japanse bezetting betekent voor velen nog geen vrede. De strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië breekt immers uit. Vele honderdduizenden mensen vertrekken in die periode vanuit Indonesië naar Nederland. Een groot deel van hen komt in Brabant terecht.

In een speciale televisie-uitzending wordt op zaterdagavond 15 augustus aandacht besteed aan de herdenking in ‘s-Hertogenbosch, die vanwege coronamaatregelen noodgedwongen kleinschalig van opzet is. Nederlands-Indische en Molukse inwoners van Brabant vertellen over familiegeschiedenissen die in het koloniale Nederlands-Indië beginnen en doorlopen tot op de dag van vandaag. Ook zijn er – in samenwerking met Boulevard – enkele gasten: dichter, muzikant en theatermaker Robin Block, schrijver en onderzoeker Lara Nuberg en dichter, schrijver, theatermaker Ellen Deckwitz en zangeres en schrijver Esmay Usmany. Zij delen vanuit hun eigen perspectief de vaak ongehoorde verhalen van deze geschiedenis.

Credits

Herdenkingsceremonie: Vereniging HONI                                                      

Uitzending: De Mediamannen, Omroep Brabant, Boulevard     

Redactie: Bo Tarenskeen, Vincent Wijlhuizen, Viktorien van Hulst  

Met dank aan Brabant Remembers

Theaterfestival Boulevard bedankt: