8 t/m 12 augustus 2023

Zvizdal

BERLIN | BE

Deel deze voorstelling

'Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen uit mijn leven.' - Cultureel persbureau

Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan.’ - ★★★★ De Standaard

Locatie Sporthal Weberstraat
Speelduur 70 min.
Genre Wereld en wij, Ongewone locaties

Het is 26 april 1986 wanneer het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending neemt als er een reactor ontploft bij een mislukte kernproef. Bewoners van zo’n 90 dorpen worden geëvacueerd en laten noodgedwongen hun hele hebben en houden voorgoed achter. Behalve Pétro en Nadia uit het kleine dorp Zvizdal. Het koppel, ondertussen de 80 gepasseerd, weigert te vertrekken en blijven in hun oude dorp. Zvizdal toont hoe het echtpaar, onder de druk van een zelfverkozen eenzaamheid, onverwoestbaar standhoudt in een besmette zone zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post en enkel humor die hen recht houdt.   

 

“Het gaat over diepe verbondenheid met een plek. Dat maakt het schrijnend als je er weg moet. Het lot van Nadia en Pétro verklappen we niet.” – Yves Degryse van BERLIN.  

 

Tussen 2011 en 2016 reist BERLIN regelmatig naar Tsjernobyl om tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen te interviewen en hun leven en keuzes te volgen. We worden stille getuigen van de laatste jaren van het bijzondere koppel. Er is het bijgeloof, de vodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld, maar ook de langzame erosie van het dorp en het verdwijnen van een manier van leven. 

 

BERLIN knutselt graag met feit en fictie, zoals in hun bejubelde True Copy en The Making of Berlin. “Soms krijgen we de vraag ‘Is Zvizdal echt?’ Ja, het is niet op een weitje bij Wuustwezel geënsceneerd. Wij zijn Nadia en Pétro ook als grootouders gaan beschouwen.” 

 

In 2016 was het bejubelde Zvizdal van BERLIN, graag geziene gasten van Boulevard, al tijdens het festival te zien. Dit jaar keren ze weer terug met een reprise van de voorstelling. 

 

Directeur-bestuurder Tessa Smeulers: “Dit is een van die voorstellingen die ik nooit meer vergeet, het is altijd blijven kleven, de beelden hebben zich in mijn hoofd genesteld, het verhaal heeft zich in mijn hart genesteld. Een liefdevol en hoopgevend verhaal, zo treffend en respectvol vastgelegd door BERLIN.”

 

In Zvizdal van BERLIN komt een lichtflits voor, deze kan hetzelfde effect hebben als stroboscopische lichten. 

 

Wijbrand Schaap van het Cultureel Persbureau sprak met Yves Degryse van Berlin over de terugkeer van de legendarische voorstelling ‘Zvizdal’ op Theaterfestival Boulevard: “Dit heeft me echt bij mijn jasje genomen”. 

Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan.' 

★★★★ - De Standaard

'Typisch Berlin: mooi vormgegeven, interdisciplinair en vaak documentair werk.'

★★★★ - De Volkskrant

"Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen van mijn leven maakte ik vrijdag 5 augustus 2016 mee. Ik was te gast bij ‘Zvizdal – Tsjernobyl so far, so close’ van het Vlaamse gezelschap Berlin."

Cultureel persbureau

Combiticket

Voor deze voorstelling kan je een combiticket kopen samen met de voorstelling Ultima Vez / Zoë Demoustier - What Remains op zaterdag 12 augustus. 

Klik hier om dit combiticket te bestellen.

Credits

Met Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc 
Concept Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson 
Interviews Yves Degryse, Cathy Blisson 
Camera & montage Bart Baele, Geert De Vleesschauwer 
Scenografie Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN 
Geluidsopnames Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken 
Tolk Olga Mitronina 
Soundtrack & mixing Peter Van Laerhoven 
Constructie decor Manu Siebens, Klaartje Vermeulen, Dirk Stevens, Kasper Siebens 
Maquettes Ina Peeters, met de hulp van Puck Vonk, Rosa Fens, Thomas Dreezen 
Mechanica Joris Festjens, Dirk Lauwers 
Grafische vormgeving Jelle Verryckt 
Foto BERLIN, Frederik Buyckx

 

Coproducenten Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], PACT Zollverein [Essen, DE], Dublin Theatre Festival [IE], le CENTQUATRE-PARIS [FR], Kunstenfestivaldesarts [Brussel, BE], Brighton Festival [UK], BIT Teatergarasjen – House on Fire [Bergen, NO], Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main [DE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], Onassis Cultural Centre [Athens, GR] 
In samenwerking met DE SINGEL [Antwerpen, BE] 
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Den Bosch Partners
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • Vriendenloterij Fonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • Gieskes-Strijbis Fonds
 • Dioraphte
 • VandenEnde Foundation
 • Fonds ZOZ
 • Jeugdfonds Sport & Cultuur
 • Jan van Hoof Galerie
 • Apap
 • Feminist Futures
 • Performing Gender