Over Boulevard
Archief

Performing Gender Workshop Week

Van 26 oktober tot en met 1 november werken de Italiaanse dansmaker Roberta Racis en de Nederlandse dramaturg Nina Aalders met 11 Nederlandse jonge dansers bij DansBrabant in Tilburg.

Na een geslaagde Training Week tijdens Theaterfestival Boulevard 2018 met voorstellingsbezoek, ontmoetingen, trainingen en een presentatie, breekt er voor de 5 dansmakers en 5 dramaturgen van het Europese project Performing Gender een nieuwe fase aan. Dit najaar vinden er workshop weken plaats met dansers in alle partnersteden (Ljubljana, Bologna, Madrid, Leeds, ’s-Hertogenbosch/Tilburg) rondom de thema’s gender en activisme. Van 26 oktober tot en met 1 november werken de Italiaanse dansmaker Roberta Racis en de Nederlandse dramaturg Nina Aalders met 11 Nederlandse jonge dansers bij DansBrabant in Tilburg.

11 oktober 2018

De jonge Racis danste bij Balletto di Roma en is één van de deelnemende choreografen in het Europese project Performing Gender: Dance Makes Differences. In een achtdaagse workshop bij DansBrabant werkt ze samen met 11 dansers en dramaturg Nina Aalders aan Kintzugi Love Rituals, een bezwerend ritueel dat zich concentreert op een hernieuwd bewustzijn van lichamelijkheid, zelfbeschikking en genderoverstijgende sensualiteit. Heilig, humoristisch, hedonistisch en schaamteloos.

De studiopresentatie is op 1 november in De Nieuwe Vorst, Tilburg.
Om 20.00 uur brengt de Japanse choreogafe Jija Sohn – tevens deelnemer in Performing Gender – een spannende voorstelling rondom gender en de emancipatie van het lichaam. In haar solo Kyabajo bevrijdt zij zich van de ketens die rond seksualiteit hangen.

Aansluitend om 21.00 uur vindt de presentatie van Roberta Racis plaats. Daarna is er een gesprek met de choreografe en de dramaturg. Kaarten voor de voorstelling van Jija (€12 normaal, €8 vroege vogels en €6 FHK) zijn hier verkrijgbaar. De presentatie van Roberta is gratis.

De Nederlandse choreograaf Jija Sohn gaat op haar beurt aan de slag in Bologna met Italiaanse dansers. Meer informatie over het evenement in Tilburg en de ontwikkelingen in Bologna lees je via onze social media kanalen. 

Je vindt de deelnemers van de Performing Gender workshopweken in de 5 landen op: http://www.performinggender.eu/

 

Performing Gender: Dance Makes Differences is een Europees project waarin gedrags- en identiteitsaspecten van gender en seksuele voorkeur gekoppeld worden aan de activistische kracht van dans. Het project vergroot het genderbewustzijn van dansmakers, dansers, dramaturgen en publiek in verschillende landen en contexten.

In vijf trainingsweken rekken vijf dramaturgen en dansmakers Sophie Unwin (UK), Natasa Zivkovic (SI), Roberta Racis (IT), Koldo Arostegui Gonzalez (SP) en Jija Sohn (NL) kennis, kunde en handvatten op. In vijf workshopweken delen ze dit met dansers en publiek. DansBrabant en Theaterfestival Boulevard zijn de Nederlandse partners in dit project. Zie ook performinggender.eu.

 

Over de workshop & studiopresentatie
In het werk van de Italiaanse choreografe Roberta Racis staat de ervaring van plezier centraal in de emancipatie van het lichaam. Tijdens haar achtdaagse workshop breekt zij in oefeningen voor haar 11 deelnemende dansers met sprongen, lijnen en spiralen de bestaande conventies over dans en schoonheid open. Tijdens de workshopreeks werken zij aan het vinden van plezier in relaties. In relatie tot de materialen, de technieken die Roberta voorlegt. En in relatie tot elkaar. Om zo tot een collectief ritueel te komen waarin de dansers samen als één wervelende, sensuele en veerkrachtige groep de ruimte in bewegen. Als één organisme van lichamen waarvan het geslacht niet langer wordt waargenomen, een gedaanteverandering die vrijheid, vreugde, verlangen en verandering op kan roepen.

Over de voorstelling Kyabajo
Ze flirt met flair, steekt je sigaret aan, vult tijdig je glas. “Welkom in de Kyabakura bar”, zegt ze. Met jou voert ze een intelligent gesprekje. Alle stress van deze werkdag glijdt van je af. Ze streelt je arm, je ego, je mannelijkheid. Je bent klaar om verliefd te worden. Maar wat deze kyabajõ achter haar façade verbergt, weet je niet. Nog niet. Deze beeldende performance wekt de schijn van louche luchtigheid. Tegelijkertijd verleidt de Japans-Koreaanse choreografe en performer Jija Sohn haar publiek in een spel van onderdrukking, macht en bevrijding.

Choreografie & Performance Jija Sohn Dramaturgie & Artistiek advies Charlot van der Meer Coaching Dansmakers Amsterdam Lichtontwerp Saskia de Vries Geluidsontwerp Kain Abel, Steve Martin Snider Kostuum & scenografie Rosemarie Allaert Publiciteit Ruth Verraes / Dansmakers Amsterdam Productie Joppe Kos/ Dansmakers Amsterdam Producent Dansmakers Amsterdam Co-Producent Podium Bloos, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant via PLAN Ondersteund door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Young Artfund Amsterdam, Flora Theatre Festival Met dank aan Sigrid Stigsdatter Mathiassen, Bruno Listopad, Katerina Bataksaki, Ria Higler  

Foto's: Karin Jonkers en Sara Theresa

Performing Gender Workshop Week
Performing Gender Workshop Week
Theaterfestival Boulevard bedankt: