Over Boulevard
Archief

Elsie de Brauw speelt monoloog van Erwin Mortier

Verboden Gebied. Vrouw in Niemandsland tourt dit najaar in Nederland en Belgiƫ

Boulevard coproduceert Verboden Gebied.Vrouw in Niemandsland. Op 4 augustus jl. vond de premiere plaats op Theaterfestival Boulevard.

De coproductie over vrouwen en oorlog, Johan Simons’ - Verboden Gebied: Vrouw in Niemandsland kreeg prachtige recensies. De Volkskrant (****) schreef: ’Een even onthutsend als briljant tweeluik over vrouwen, oorlog en hoe het theater daar mee om moet gaan’. Over Verboden Gebied Theaterkrant (****): ’een indrukwekkend en aangrijpend stemmenspel met telkens nieuwe, wisselende perspectieven’ en NRC (****): ’IJzingwekkende monoloog’. De voorstelling maakt dit najaar een tournee (Nederland en Belgïe). 

13 september 2018

VROUW IN NIEMANDSLAND.

Een vrouw meldt zich als oorlogsvrijwilligster en komt vlak achter de slagvelden van de Grote Oorlog terecht. Dag in dag uit vervoert ze gewonde soldaten van de loopgraven naar de hospitalen in het achterland. De onttakeling van alle menselijkheid door de oorlog ervaart ze tot in haar lijf, tot in haar taal. Langzaam maar zeker beseft ze dat niet alleen het slagveld, maar haar hele bestaan is veranderd in een niemandsland.

In de aangrijpende monoloog Verboden Gebied. Vrouw in Niemandsland laat Elsie de Brauw [Hollandia, Toneelgroep Amsterdam, NTGent] in een regie van Johan Simons de stemmen horen van de vergeten vrouwen van de Groote Oorlog, dit jaar 100 jaar geleden. Geïnspireerd door de oorlogsgeschriften van enkele, vaak anonieme oorlogsvrijwilligers, schreef Erwin Mortier een meerstemmige monoloog over de ontreddering die de oorlog met zich meebrengt, over ouders die hun kinderen offeren aan de oorlog in ruil voor wat sociaal prestige, over mannen en vrouwen die als helden vertrekken en terugkeren als levende doden.

tekst Erwin Mortier

regie Johan Simons

spel Elsie de Brauw

kind op video Alexandra Greidanus

 

Speeldata 2018

Kaartverkoop via:

 

 

4, 5, 7 & 8 augustus

Theaterfestival Boulevard

’s-Hertogenbosch

NL

22 september

Parktheater

Eindhoven

NL

5 oktober

Schouwburg Ogterop

Meppel

NL

11 oktober

30CC

Leuven

BE

16 oktober

De Warande

Turnhout

BE

9 & 10 november

NTGent Minnemeers

Gent

BE

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door: Herien Wensink 22 maart 2018 (Volkskrant)

"Elsie de Brauw speelt eerstewereldmonoloog van Erwin Mortier"

Actrice Elsie de Brauw speelt op theaterfestival Boulevard een eerstewereldoorlogmonoloog, geschreven door Erwin Mortier en geregisseerd door Johan Simons. In Verboden Gebied: Vrouw in Niemandsland vertolkt De Brauw de 'vrouwelijke stem' in die oorlog: zij speelt achtereenvolgens moeder, minnares, geliefde, chauffeur, verpleegster, smokkelaar en spion.

Mortier schreef de tekst in 2015 op basis van de vergeten oorlogsboeken van onder anderen Mary Borden, Helen Zenna Smith en Irene Rathbone, en getuigenissen, brieven en dagboeken van vaak anoniem gebleven vrouwen. Hij wilde de vrouwenstemmen uit de Eerste Wereldoorlog laten klinken, zegt hij: 'Het leed van de vrouwelijke oorlogsvrijwilligers krijgt zelden evenveel aandacht als de mannen die zij hebben verzorgd en bijgestaan.'

Hun perspectief maakt nauwelijks deel uit van de literaire nalatenschap van de Eerste Wereldoorlog, stelt Mortier, omdat zij destijds op vooroordelen stuitten. De vrouwelijke blik was volgens de toen heersende normen te nuchter, te wars van heroïek en gespeend van de zo noodzakelijk nationalistische bombast, aldus Mortier.

Zijn tekst werd in 2015 door De Brauw eenmalig opgevoerd in Ieper, bij een besloten bijeenkomst ter nagedachtenis aan de eerste gifgasaanval daar. Het echtpaar Simons en De Brauw maken er op verzoek van festival Boulevard nu, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, een nieuwe voorstelling van.
 

Elsie de Brauw speelt monoloog van Erwin Mortier
Elsie de Brauw speelt monoloog van Erwin Mortier
Elsie de Brauw speelt monoloog van Erwin Mortier
Elsie de Brauw speelt monoloog van Erwin Mortier
Theaterfestival Boulevard bedankt: