Over Boulevard
Archief

Performing Gender: Vruchtbare trainingsweken Ljubljana en Bologna: volgende stop Leeds!

Performing Gender duikt in de praktijk op festivals City of Women en Gender Bender

De eerste stappen zijn gezet in het maken van voorstellingen voor het Europese Performing Gender-project, waaraan Theaterfestival Boulevard deelneemt. De vijf dansmakers van het programma hadden al twee intensieve trainingsweken, met lezingen, ontmoetingen met 'life experts', ontmoetingen met lokale projecten en organisaties, en workshops.

30 november 2017

Deze maand verwelkomde Cassero LGBT Center de vijf dansmakers van het Performing Gender-programma tijdens de laatste dagen van de 15e editie van Gender Bender Festival, en leidde hen door een intensieve trainingsweek. Deze Bologna trainingsweek, van 4 tot 12 november, volgde die van Lubjana die plaatsvond van 6 tot 14 oktober.

De reis van choreografen Roberta, Nataša, Jija, Koldo en Sophie startte tijdens Ljubljana's internationale festival voor hedendaagse kunst - City of Women Festival. De groep van vijf dansmakers kreeg de gelegenheid om elkaar te leren kennen, samen te werken en te beginnen met het maken van de schetsen voor hun voorstelling. De week combineerde een scala aan activiteiten, zoals praktische en theoretische workshops, debatten en ontmoetingen - met specialisten en andere kunstenaars - evenals een intensieve dialoog tussen de vijf dansmakers en de plaatselijke dramaturg, Tea Hvala. Thematisch lag de focus op verschillende, maar met elkaar verweven aspecten van reproductieve vrijheid.

In Bologna
Deze gedeelde training werd voortgezet in Bologna, waar ze de thema’s van Performing Gender - Dance Makes Differences verder verkenden en verdiepten. Het programma van de Italiaanse training was zeer uitgesproken, met fysieke training, activiteiten met gastartiesten en ontmoetingen met 'life experts'.

Felix Ruckert hield bijvoorbeeld een workshop over biseksualiteit. Een andere groep kunstenaars die bij het project betrokken was, Dynamis Teatro, liet met zijn performance de deelnemers tot in de vezels van hun lijf het ongemak voelen in de confrontatie met ‘de ander’. Er was een sterke band met de eerste editie van Performing Gender (2013), dankzij de workshop van Giorgia Nardin, gewijd aan de viering van queer, femme, trans, etnisch dubbelzinnige, veerkrachtige en militante lichamen.

De Italiaanse dramaturg Greta Pieropan voegde zich bij de trainingsactiviteiten voor de laatste dagen om de dansmakers te ontmoeten, een aantal dialogen met hen op te nemen en de ontwikkeling van de schetsen te vergemakkelijken. De week voorzag de dansmakers van een overvloed aan ingrediënten om hun performatieve schetsen te implementeren, die en plein publiek werden gepresenteerd op de laatste dag van de trainingsweek.

Next up: Leeds
De volgende, derde trainingsweek vindt plaats van 25 mei tot 2 juni 6 2018 in Leeds, Engeland. Tijdens die dagen, georganiseerd door Yorkshire Dance, vindt Bend It plaats, een evenement met lokaal, nationaal en internationaal werk rond de thema's genderidentiteit in performances. De training betrekt plaatselijke projecten en organisaties. De lokale dramaturg Tanya Steinhauser zal de laatste dagen deelnemen aan de trainingsactiviteiten.

Theaterfestival Boulevard organiseert de laatste trainingsweek in 's-Hertogenbosch tijdens de editie 2018 van 2 tot 12 augustus.

Performing Gender komt overeen met een internationale ambitie van Boulevard, die zich sinds december 2014 in verschillende aspecten van het programma heeft ontwikkeld. Het eerste Europese samenwerkingsproject van deze boulevard. Voor het festival is deze Europese samenwerking de sleutel. Het project biedt een kans om de relatie van het festival met het thema verder te ontwikkelen, om het onderwerp aan het publiek te bespreken, om kwesties en verschillen met betrekking tot gender uit te wisselen met partners en om dansmakers en dramaturgs uit de partnerlanden te ontmoeten.

Over Performing Gender – Dance Makes Differences

Performing Gender – Dance Makes Differences bestaat dankzij 6 partners in 5 Europese landen: Gender Bender Festival (Bologna, Italië), CSC – Center for Contemporary Scene (Bassano del Grappa, Italië), City of Women (Ljubljana, Slovenië), Theaterfestival Boulevard (‘s-Hertogenbosch, Netherland), Paso a 2 – Certamen Coreogràfico de Madrid (Madrid, Spanje), Yorkshire Dance (Leeds, Engeland).

Performing Gender biedt letterlijk een podium aan alternatieve beelden in relatie tot sekse en verschillen in seksuele geaardheid. Choreografen afkomstig uit de partnerlanden, doen twee jaar lang onderzoek en presenteren de uitkomsten van hun onderzoek voor de eerste keer tijdens Theaterfestival Boulevard 2018. Tijdens Tilburg Dansmaand werken ze met 10 jonge Nederlandse dansers. De uitkomst van deze trainingsweek wordt in oktober in Tilburg gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie op de site van Performing Gender

Meer lezen

Performing Gender: Vruchtbare trainingsweken Ljubljana en Bologna: volgende stop Leeds!
Performing Gender: Vruchtbare trainingsweken Ljubljana en Bologna: volgende stop Leeds!
Performing Gender: Vruchtbare trainingsweken Ljubljana en Bologna: volgende stop Leeds!
Performing Gender: Vruchtbare trainingsweken Ljubljana en Bologna: volgende stop Leeds!
Theaterfestival Boulevard bedankt: