Over Boulevard
Archief

In Memoriam Paul Smits

(1949-2017)

In de voorstelling Noun van La Fura dels Baus, die Paul Smits in 1991 naar Boulevard haalde, scheuren omhoog getakelde vliezen open. Uit de lucht tuimelen pasgeborenen. Naakt rillen ze op karren, die plotsklaps in beweging komen. Vijftienhonderd bezoekers stuiven in de verduisterde Brabanthal uiteen. Stuwende flamencorock, vuur, rook: Paul Smits ziet dat het goed is, want hij heeft het rauwe leven lief. Afgelopen dinsdag is hij overleden.

@festivalboulevard 09 augustus 2017

Begin jaren 80 meldde Paul Smits zich bij het toenmalig Stedelijk Bureau Jongerenwerk in Den Bosch, waar Wim Claessen directeur was. Twee eigengereide naturen, maar één gedeelde overtuiging: de lakens in slaperig Den Bosch opschudden. In 1985 haalden ze reizend festival Boulevard of Broken Dreams naar de stad. Vijf dagen nomadische cultuur en ontregelend geluk op de noordelijke helft van de Parade; op de andere helft stonden geparkeerde auto’s achter afzetlint.

Van meet af aan zette Paul een vinkje achter twee grote Boulevard-taken: productie en muziekprogrammering. Hij sprak de taal van de licht-anarchistische gezelschappen La Fura dels Baus, Sèmola Teatre, Dogtroep en Vis à Vis en vond in zijn wijdvertakte netwerk solisten en bands voor concerten in Danspaleis, Operatent en Bogentent. Zijn allergie voor dikdoenerij maakte hem geliefd bij veel artiesten, technici en crews. Paul was aards, helder, recht voor z’n rapige rock and roll in zowel taal als gedrag – op sociale wenselijkheid liet hij zich niet vaak betrappen. 

In de Nederlandse muziekscene verzette hij bergen. Paul richtte het Popcollectief, het gratis festival Popwerk en – in september 1987 – de Willem II Concertzaal op. Toen zowel The Magnificent 7 als John Hiatt bij de opening van die zaal optraden, wist hij dat hij opnieuw iets tot leven had gewekt. Vanuit niets beginnen, mouwen oprollen en ver komen. Dat was zijn grondhouding.

Op dinsdag 8 augustus is Paul thuis na een ziekbed overleden. Hij laat zijn vrouw Sonja en drie kinderen na. 

Sinds 2000 heeft Boulevard heeft vijfmaal eerder afscheid van een staf- of teamlid moeten nemen: Erik Luyt [hoofd productie], Jan Mol [locatiemanager Vis à Vis] en Leonne Vilé [productie en horeca], Dorus-Jan Stovers [controller] en Joep Lennarts [festivalfotograaf]. Ze bezochten graag de nazit oftewel doorzak van elke Boulevard-dag. Er is weinig reden om aan te nemen dat ze met die traditie zijn gestopt.

Vannacht zullen ze in de hemel het glas heffen. Op hem, de nieuwkomer. Daar in de hoek, achter dat draaitafeltje. Hij zwijgt, glimlacht even, pakt een plaat van de stapel. There wil be music all night. [EA]

 

Op zaterdag 12 augustus zal om 14.00 uur in Verkadefabriek Clubzaal een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden. ’s Avonds zal vanaf 20.30 uur in het World Skate Center aan de Buitendijk het leven van Paul gevierd worden. Beide bijeenkomsten staan open voor iedereen die afscheid van hem wil nemen.

(foto: Brabants Dagblad)

In Memoriam Paul Smits
Theaterfestival Boulevard bedankt: