Over Boulevard
Archief

Held Josse De Pauw op Theaterfestival Boulevard

Sfeerverslag van onze reporter

Door: Teddy Tops

Een oude man vecht met zijn herinneringen. De band van zijn leven blijft steken op het moment dat hij het meisje ontmoet. Het meisje schrikt van de grote man aan de vaart, aan de oever naast het jagerspad. ‘Hier komt nooit iemand, en zeker geen kinderen. Ze had op school moeten zijn…’

05 augustus 2017

Een vogeltje op het water, laat ze voor een symbiotisch ogenblik in exact hetzelfde moment zijn. Dan valt het meisje in het water, geschrokken van zijn aanwezigheid. Het meisje kan niet zwemmen, ziet hij. Springen, zou de man een held maken. Maar hij kan niet zwemmen.
Helden springen toch? Waarom springt hij niet?

Josse De Pauw [Asse, 1952] laat met zijn prachtige donkere stem in deze monoloog een volstrekt uniek maar ongelofelijk herkenbaar moment zien: dat van een persoon die blijft hangen in een traumatische ervaring. De kwetsbaarheid en eerlijkheid dringen diep door. Hij blijft hangen in herhaling, in de hoop het moment te kunnen vangen en over te kunnen doen.

In zijn hoofd spelen alle verhalen van alle helden, het zijn niet de Grote Kunstenaars of wereldveranderaars die hij hoort, het zijn de mensen die hun leven hebben gegeven voor alle ander leven. Want, zo stelt hij naar Schoppenhauer’s gedachtegoed is alle leven een - de vogels, de mensen, de algen, en is men op het kritische moment in staat zich dus te geven voor het groter goed.

De man schildert sindsdien het moment aan de oever van de vaart. In zijn hoofd, en op het doek, constant schildert hij hetzelfde moment. Met alleen de kleuren groen en blauw, want dat was het op dat moment. Al was het water in de vaart veelal grijs, soms zwart. Op zijn doek is het water steevast blauw. Op het doek leeft zij nog.

De Helden is een complexe vertelling van een complex onderwerp, prachtig verwoord in beeld, woord en geluid. Zelfverwijt, de drang terug te kunnen draaien, onkunde, gemis, zijn allemaal onderwerpen in deze voorstelling. Muzikant Dominique Pauwels componeert met bestaande geluiden, electronica, strijkers en een vernuftige trompet-robot prachtig de emoties en de stemmen in het hoofd van de hoofdpersoon. Hoe een gedachte binnen kan klappen of kan sluimeren, wordt met zijn kunsten fantastisch aangezet.

Hij zal voor altijd met het meisje moeten leven. Alsnog springen zal hem waarschijnlijk geen held maken. Wat dan wel heldendom is? Dit soort verhalen vertellen.

Held Josse De Pauw op Theaterfestival Boulevard
Held Josse De Pauw op Theaterfestival Boulevard
Held Josse De Pauw op Theaterfestival Boulevard
Theaterfestival Boulevard bedankt: