Over Boulevard
Archief

Performing Gender - Dance makes differences

Over gender en hedendaagse dans

‘Performing Gender – Dance makes differences’ is een tweejarig programma, gesteund door de Europese unie, gericht op het stimuleren van het gesprek tussen maatschappij en kunst bij een nieuwe generatie Europese dansprofessionals. Hun kennis, vaardigheden en instrumenten worden ingezet om nieuwe vormen van performance te vinden voor het delen van verhalen en vraagstukken rondom gender en/of seksuele voorkeur in Europa. Het project ‘Performing Gender – Dance makes differences’ is gebaseerd op de ervaringen van eerdere Europese samenwerkingen van Performing Gender.

04 augustus 2017

Het project wordt geproduceerd door Gender Bender Festival (Bologna, Italië) samen met het Center for Contemporary Scene (Bassano del Grappa, Italië). Overige partners: City of Women (Ljubljana, Slovenië), Paso a 2 (Madrid, Spanje), Yorkshire Dance (Leeds, Verenigd Koninkrijk), Theaterfestival Boulevard (‘s-Hertogenbosch, Nederland) ism DansBrabant (Tilburg, Nederland).
 
Europeanen leven in uiteenlopende contexten waar het gaat over de erkenning van verschillende mogelijkheden en vrijheden in geslacht en seksuele oriëntaties. In dit project creëren Europese artiesten en culturele professionals werk dat een debat en interculturele dialoog aanwakkert over de landsgrenzen heen. Dans is de perfecte kunstvorm om dit thema te onderzoeken; nieuwe praktijken zijn nodig om het proces te vergemakkelijken en te verdiepen.
 
In dit project werken zes festivals, vijf choreografen, vijf dramaturgen en 50 dansers uit vijf landen samen. De choreografen worden uitgenodigd voor een reizend trainingsprogramma, dat uit theoretische en fysieke onderdelen bestaat. Vanuit Nederland worden choreograaf Jija Sohn (Kyoto (Japan), 1982) en dramaturg Nina Aalders (Hengelo (O), 1984) afgevaardigd.
 
In de trainingsfase vinden in iedere partnerstad lezingen, debatten en uitwisselingen met andere kunstdisciplines, wetenschappers en belangengroeperingen plaats. Deze researchperiode verdiept en verbreedt de kennis over het genderthema. Onder begeleiding van de dramaturgen, werken de choreografen aan fysieke verslaglegging. > de Nederlandse trainingsweek vindt plaats tijdens Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch in augustus 2018.
Tijdens de tweede stap vindt in alle steden een één week durende workshop voor 10 jonge dansers plaats onder leiding van een van de choreografen. Deze workshops vinden plaats tijdens de verschillende partnerfestivals. Elke workshop eindigt in een afsluitende presentatie, open voor publiek en een internationale groep van potentiële (internationale) producenten. > de Nederlandse workshopweek vindt plaats tijdens Tilburg Dansmaand in oktober 2018 in zowel Tilburg als ’s-Hertogenbosch.
Een afsluitend evenement herhaalt de fases en toont ze aan een breed publiek van Europese professionals met als doel om op meerdere plekken ingezet te kunnen worden.
 
Betrokken NL partners
 
Theaterfestival Boulevard, Viktorien van Hulst | viktorien@festivalboulevard.nl
DansBrabant, Heleen Volman | heleen@dansbrabant.nl
 
Choreograaf: Jija Sohn (Kyoto (Japan), 1982)
Dramaturg: Nina Aalders (Hengelo (O), 1984)

 Performing Gender - Dance makes differences
Theaterfestival Boulevard bedankt: