Over Boulevard
Archief

Column: Het duistere afvoerputje van het internet

Column van Teddy Tops over Black Clouds en de overname van Hansa

Door Theaterfestival Boulevards razende redacteur Teddy Tops. Een column over Black Clouds en de overname van de illegale marktplaats Hansa.
Het nieuws
De voorstelling 

26 juli 2017

Digitaal Rechercheur Malden leunt met zijn vuisten op het bureau, aan weerszijden van zijn toetsenbord. Zijn IP-adres herleidt dan wel behendig via VPN ergens naar de krochten van Indonesië, maar helemaal gerust is hij er niet onder. Binnen enkele seconden zal hij beheerder zijn van een marktplaats waarop kinderporno, huurmoordenaars, zeecontainers coke en AK 47’s als warme broodjes over de toonbank schieten. 

Hij had al menig verjaardag en familiefeest doorstaan zonder het hierover te hebben. Dat mocht hij niet, hij had een contract ondertekend. In plaats van dit bloedstollend spannende verhaal dat zijn leven nu beheerste te kunnen vertellen, moest hij wanneer hem werd gevraagd hoe het op het werk was steeds weer zeggen ‘Kinderen van nu he, zij snappen nog niks van privacy en online-identiteit, aan mij de schone taak ze dit bij te brengen’. Schone taak zijn reet. Hij was bezig de wereld te veranderen. Hij was bezig met de grootste klus sinds operatie Commodore. Zijn familieleden hadden geknikt, niet geluisterd naar wat hij zei en binnensmonds gegaapt. 

Command R. Ververs de webpagina.

Zijn hoofd is rood van opwinding. Zij aan zij met de FBI werkt hij in het geheim al maanden aan deze giga-overname. Op deze manier kan de politie traceren wie er wat koopt en verkoopt op het duistere Dark Web. Het Dark Web is onderdeel van het Deep Web, het Deep Web bevat 87% van alle dataverkeer maar het Deep Web is niet per se verkeerd; hier delen veelal klokkenluiders en journalisten die in eigen land niet veilig zijn om hun informatie te verspreiden informatie met elkaar. Het Dark Web is hier maar een klein onderdeel van. Een klein, gevaarlijk onderdeel. Hier vind je terroristen, moordenaars, mensenhandelaars, drugsdealers; het afvoerputje van de mens. Maar zij gaan weldra geschiedenis schrijven. Zij gaan dit afvoerputje voor eens en voor altijd door de vermaler halen, er zal niks overblijven dan pulp. 

Het scherm gaat op zwart. DR Malden slaat met zijn rechtervuist op het houten bureau, waardoor een halfvol kopje koffie omkiept. Over zijn toetsenbord. Hij hoort de mannen van de FBI in de andere ruimte high-fiven en juichen. Het is ze gelukt. Hij neemt een slok van het resterende beetje koffie, het is bitter en koud, maar dat deert hem niets. Ze hebben ze te pakken. De boeven van Hansa. De handelaars EN de kopers. Boeven vangen - dat is precies wat ze gaan doen.

De voorstelling Black Clouds is een ontzettend mooi beeldend stuk over the dark web, over het ontstaan van internet, over het bestaan van online privacy en over de afvoerputjes. Na afloop van de voorstelling op 12 augustus gaan we in het Josephkwartier in het Openluchtgesprek in gesprek met Thijmen Verburgh: cybercrime rechercheur. 

Deze column is geschreven naar aanleiding van het nieuws over het zich sluitende web rondom de darkweb drugssites.

Column: Het duistere afvoerputje van het internet
Theaterfestival Boulevard bedankt: