Over Boulevard
Archief

Literatuur bij Theaterfestival Boulevard

o.a. stukken met/van Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg, Drs. P

Tijdens Theaterfestival Boulevard komen veel programma's voorbij die iets of alles met literatuur te maken hebben. Zo hebben we Arnon Grunberg samen op het podium met Josse De Pauw staan, een Troika hier Troika daar soiree rondom Drs. P, een literaire revue XL en spoken word van Dimitri Verhulst met band. We hebben ze netjes voor je op een rijtje gezet:

07 juli 2017

LOD MUZIEKTHEATER | JOSSE DE PAUW | B |
ARNON GRUNBERG, CLARON MCFADDEN E.A.
De Mensheid
(muziek)theater | Nederlandse première | do 10 en vr 11 aug
Begin deze eeuw schreef Arnon Grunberg [Amsterdam, 1971] zijn De Mensheid zij geprezen. In deze eigentijdse Lof der Zotheid verdedigt de aangeklaagde mensheid zich tegen azijnpissers, halfbakken intellectuelen, verwarde filosofen en ontaarde romanschrijvers. Grunberg bagatelliseert het kwaad van de mensheid niet. Alleen, zo luidt zijn repliek: zij kan niet anders. Josse De Pauw [Asse, 1952] spreekt Arnons betoog uit. Maar Grunberg vindt het lik-me-vestje: hij neemt De Pauws loze stiltes, foute uitspraak en matige spel op de korrel. Langzaam verandert hij van toehoorder in aanklager.
Meer info
 

WUNDERBAUM | NL
Superleuk, maar voortaan zonder mij
(muziek)theater | Nederlandse première | wo 9 t/m za 12 aug
Superleuk, maar voortaan zonder mij is een bewerking van het essay A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again uit 1997. De Amerikaanse cultschrijver David Foster Wallace, die zich in 2008 het leven ontnam, schreef het na een cruise in de Caraïben. Thema van deze voorstelling is groeiende ongelijkheid. In rap tempo ziet Wunderbaum parallelle werelden ontstaan, elk met eigen muren en mores. Het cruiseschip is zo’n gated community, een plek voor gelijkgestemden. Sleutelzin aan boord: death by entertainment.
Meer info
 

LUCAS DE WAARD | NL
De Waard en zijn gasten XL
literatuur, theater, muziek | za 5 aug
Lucas de Waard (Den Bosch, 1984) is vermoedelijk achter de Bossche typemachinefabriek Remington verwekt: altijd schrijflustig. Hij tikte tantaliserende teksten voor onder meer Cojones (VARA), Het Zuidelijk Toneel en Bos Theaterproducties. Met zijn literaire revue De Waard en zijn Gasten XL liet Lucas een bomvol BLVRD Theater in 2016 naar improvisaties en inkt ruiken. In sneltreinvaart brengen de beste schrijvers en muzikanten van Nederland voordrachten, korte interviews en muziek. Te gast zijn dit jaar onder anderen Roos van Rijswijk (winnares Anton Wachter-prijs voor ‘Onheilig’) en Jan Beuving (winnaar Annie M.G. Schmidt-prijs, vaste columnist Studio Voetbal).
Meer info


FAYE LOVSKI | JAN DE SMET E.A. | B | NL
Troika hier, troika daar, soiree rond Drs. P
muziektheater | Nederlandse première | do 3 aug
Weliswaar was Heinz Polzer alias Drs. P doctorandus in de economie, maar als liedjesschrijver, dichter en musicus verhoogde hij vooral het bruto nationaal taalgeluk. In juni 2015 stierf hij. Tijd voor een muzikale ode, stellen zangeres Fay Lovsky (Leiden, 1955), actrice Ineke Nijssen (1960, Eindhoven), violiste Nele Paelinck (1977) en actrice Maaike Cafmeyer (Torhout, 1973). Met dit theaterconcert eren zij de man die onnavolgbaar schreef over de trojkarit naar Omsk, het heen-en-weer-pontje en koolraap, lof, schorseneren en prei. Soirée Émancipée krijgt vocale/muzikale steun van zanger Jan De Smet (Duffel, 1953), drummer Stoy Stoffelen (België, 1954) en gitarist Jean Blaute (Zottegem, 1952). Curator van dit unieke concert is theatermaker Dirk Pauwels (Antwerpen, 1955).
Meer info
 

DIMITRI VERHULST & TOO NOISY FISH | B
Nightwatch
tekst / spoken word | zo 13 aug
De bezoeker ziet twee intrigerende films. Sisters is een film over twee meisjes in een chique maar vervallen villa. Nightwatch is het portret van een nachtwaker in een grote stad, die de twee meisjes vanuit zijn locatie lijkt te observeren. De twee werelden mengen zich niet. Maar de filmprojectie – simultaan en in dialoog – suggereert een verband. Langzaam groeit de spanning, als in een abstracte thriller. Nightwatchis een gezamenlijk project van schrijver Dimitri Verhulst (Aalst, 1972), bekend van onder meer De helaasheid der dingen, de driekoppige band Too Noisy Fish – met leden van bigband Flat Earth Society – en videokunstenaars Trisha De Cuyper en Jan Lapeire.
Meer info

Literatuur bij Theaterfestival Boulevard
Theaterfestival Boulevard bedankt: