Over Boulevard
Archief

Indische en Molukse verhalen

Programma rond herdenking 75 jaar capitulatie van Japan op 15 augustus

Op 15 augustus 1945 eindigde door de capitulatie van Japan in het voormalige Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Het is aanleiding voor ons programma over de grote invloed van de geschiedenis - generaties lang - op mensenlevens, families en de samenleving. Want wat weten nu werkelijk over drie eeuwen kolonisatie, de gruwelen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de kille ontvangst van de mensen die naar Nederland trokken?

11 augustus 2020

Programma in het kader van het herinneringsjaar van Brabant Remembers

Televisie-uitzending
Uitzending met beelden van de herdenking oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië in het park Grevelingen ’s-Hertogenbosch en persoonlijke getuigenissen. Nederlands-Indische en Molukse inwoners van Brabant vertellen over familiegeschiedenissen die in het koloniale Nederlands-Indië begonnen en doorlopen tot op de dag van vandaag. Met medewerking van kunstenaars Robin Block, Lara Nuberg, Ellen Deckwitz en Esmay Usmany. Lees er hier meer over.
Te zien op Omroep Brabant op za 15 augustus om 20.00 uur en daarna via deze link.

De Voorleessessies
Een 6-delige podcastserie met fragmenten uit Indische en Molukse verhalen en reflecties, voorgelezen door de auteurs zelf: Marion Bloem, Dido Michielsen, Maurice Seleky, Lara Nuberg & Lala Bohang, Sylvia Pessireron en Eveline Stoel. Beluister ze hier.

De Indië Monologen | BO TARENSKEEN
Twee avonden in het Openluchttheater Citadel met verhalen van mensen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië; schrijvers, musici, acteurs en kopstukken uit media en politiek.
Maandag 24 augustus: Ricci Scheldwacht, Ellen Deckwitz en Reggie Baay.
Dinsdag 25 augustus: Bodil de la Parra, Ronald Douglas en Mei Li Vos.
Muziek: Astrid Seriese en Erwin van Ligten. Koop hier tickets.

Bridge the distance | BOI AKIH
Op de laatste avond van Afzender Boulevard, zondag 30 augustus, vervlecht Boi Akih muzikale tradities van de Molukken en Bali met Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek, Indiase klassieke muziek, latin en traditionele Afrikaanse muziek. “Een band van wereldformaat” aldus de Volkskrant. Zangeres Monica Akihary zingt in haar vaders moedertaal – van het kleine Molukse eiland Haruku – die met uitsterven wordt bedreigd. Koop hier tickets.

Meer informatie
Over het Indische programma spraken Romy Roelofsen, Bo Tarenskeen en Vincent Wijlhuizen met journalist Wijbrand Schaap. Beluister hier de podcast van het gesprek.

WLKSHW
En journalist Martijn van der Zande ging in zijn WLKSHW wandelen met Boulevard-vrijwilligers Yaya & Eva en sprak met hen over de Molukse geschiedenis. Beluister de podcast hier.

Brabant Remembers
Dit hele programma is mede mogelijk gemaakt door Brabant Remembers.

 

Indische en Molukse verhalen
Indische en Molukse verhalen
Indische en Molukse verhalen
Indische en Molukse verhalen
Theaterfestival Boulevard bedankt: