Over Boulevard
Archief

Doneer je beweging!

Maak onderdeel uit van een bijzonder bewegingsarchief

Tijdens Afzender Boulevard verzamelt Katja Heitmann de ‘beweging van Den Bosch’. Deze beweging wordt opgenomen in heel bijzondere bewegingstentoonstelling die zij tijdens Theaterfestival Boulevard 2021 presenteert.

15 juli 2020

Iedereen die de archieven van de mensheid bestudeert, ziet een eenzijdig beeld van de mensheid; een beeld dat gericht is op meetbaarheid en controle. We reduceren de mensheid tot vergelijkbare data, tot categoriseerbare verschillen, om zo de controle over ons lot te kunnen optimaliseren. Maar willen we zo herinnerd worden? Als gegevensreeksen die zelfvoorzienende algoritmen voeden?

Choreograaf Katja Heitmann (DE, 1987) wil een andere geschiedenis schrijven. Ze wil een archief creëren waarin de meest essentiële, paradoxale en ongrijpbare kern van de mensheid behouden blijft. Een poging om het onmogelijke te archiveren: een bewegingsarchief.

Een repository voor beweging vraagt ​​om een ​​actief instituut dat letterlijk voor en door mensen beweegt. In zo'n instelling vindt een nieuwe vorm van geschiedschrijving plaats: geen logisch-rationele maar een belichaamde geschiedschrijving.

In de periode 2021-2024 creëert Katja een archief voor de beweging die onvermijdelijk uitsterft: Motus Mori Institute. Dit instituut richt zich op het verzamelen, bewaren, tentoonstellen en overdragen van bewegingserfgoed.

Wil je jouw persoonlijke beweging doneren aan het bewegingsarchief? Geef je dan op voor een ‘bewegings-interview’. Een ‘bewegings-interview’ is een fysiek gesprek met één van de dansers van het archief. Op basis van jouw persoonlijke motoriek maakt de danser een uniek ‘portret‘ dat je volgend jaar tijdens Theaterfestival Boulevard kunt terugzien in de tentoonstelling Motus Mori Den Bosch.

Iedereen uit Den Bosch kan deel uitmaken van het bewegingsarchief. Je hoeft absoluut geen ‘goede beweger’ te zijn. Het enige dat we van je vragen is om jezelf te zijn.

Op dit moment is Katja vooral op zoek naar de bewegingen van mensen die zich onderscheiden en zich erg met de stad Den Bosch verbonden voelen. En naar de bewegingen van mensen die - ondanks een fysieke beperking - vol in het leven staan. 

Wil je meer weten, neem gerust een kijkje op www.motusmori.com. De interviews vinden plaats op 5, 6, 7, 8 en 9 augustus 2020. Je wordt uitgenodigd op een ander bekend te maken locatie (of we komen bij je thuis). Wil je jouw beweging met Katja en haar dansers delen, stuur dan een mailtje met je naam en een voorkeursdatum naar: motusmori@katjaheitmann.com. Je krijgt zo snel mogelijk bericht!

Doneer je beweging!
Theaterfestival Boulevard bedankt: