Houtbare hunker

In Kolonisten van Catan is het een kostbare grondstof. Boomhutten kunnen niet zonder. Kampvuurtjes evenmin. Hout! Ook Theaterfestival Boulevard is er dol op. 

 

 

Over het festival en hout kun je een boom opzetten, eentje met negenendertig jaarringen. Gekerfde hartjes zullen ontbreken. Niet dat Boulevard en liefde elkaar bijten – integendeel. Maar van bomen blijf je bij voorkeur af. Het is zelfs een trend: theatermakers die inspiratie in hout uitdrukken. Zo verrast de Vlaamse magiër Benjamin Verdonck al jaren met houten, muzikale kijkdozen die tot leven komen. Zijn landgenoten van Ontroerend Goed gingen nog een stap verder. Zij speelden hun wonderlijke theatervoorstelling Are we not drawn onward to new erA [een palindroom oftewel tweeleesrichtingenzin] in z'n 'achteruit'. Zaagsel, blaadjes en versplinterd hout veranderden weer in de boom die ze ooit vormden.  

 

Populaire populieren 

Geen gebrek aan hout op Boulevard 2023. Elke dag zagen en kinderen in het atelier van Stadshout. Ze maken huisjes, meubeltjes en beschilderde paneeltjes. Het kampementje verrijst in het Zuiderpark. Herkomst van het hout: populieren uit Den Bosch, die de gemeente ter beschikking heeft gesteld. De bomen zijn tijdens de februaristormen van 2022 omgewaaid. Bij Atelier Stadshout treden elke vijf kwartier nieuwe jonge timmerlieden, meubelmakers en schilders in aan – je kunt je ter plekke inschrijven. Bij het dorpje-in-wording ligt ook erfgoed, al is nerfgoed een gepaster woord: een kolossale stronk van een van de 135 zieke paardenkastanjes die in 2021 op de Parade zijn geveld.  

 

Voor de ware dendrofiel alias liefhebber van bomen: op festivallocatie Zuiderpark vind je moeraseiken, notenbomen, kornoelje, esdoorns, Amerikaanse eiken en Italiaanse populieren. Van die laatste soort staan er 53 in een cirkel, waarin voorstellingen plaatsvinden. Op de Parade staan 43 minderjarige lindes en 48 piepjonge iepen. Als je op dat plein bent: moedig ze even aan in hun groei, stellen ze op prijs. 

 

Rondreizend hout 

Even rewind, naar afgelopen zondag: het Parkpodium in het Zuiderpark is bezaaid met hout. Een lange plank ligt over de rugleuning van twee stoelen. Op de uiteinden van de ‘zwevende’ plank zitten twee mannen, eveneens op stoelen. Ze wankelen en wiebelen, alsof ze het wereldberoemde toneelstuk A delicate balance van Edward Albee spelen. Eén verkeerde beweging en de EHBO’ers van dienst kunnen verheugd opveren – eindelijk iets te doen op deze letselloze editie [afkloppen op kaal hout!]. Maar het loopt goed af in de fascinerende circustheaterproductie OVVIO van Kolektiv Lapso Cirk. 

 

Het hout in OVVIO heeft begin juli al dienst bewezen bij straattheaterfestival Deventer op Stelten. Om het woord ‘circulair’ nog ronder te maken: na Boulevard gaan de balken en planken van OVVIO nog drie festivals af, om uiteindelijk in de opslag van Stichting Stadshout aan een winterslaap te beginnen. Ooit komen ze weer van pas. 

 

Schaafsel 

Een andere voorstelling die naar schaafsel ruikt, is TATTARЯATTAT!  van het Vlaamse jeugdtheatergezelschap Frieda. Hij ontstond uit een vrachtwagentje vol afvalhout van een Antwerpse meubelmaker. Met blokken, latjes en balken weten ze een uur lang een waanzinnige wereld te scheppen.  

En al die gestapelde kisten in de Bossche binnenstad? Zij zijn dragers voor de bewegwijzering naar de Parade en het Zuiderpark. Op die laatste locatie liggen ook honderden vierkante meters houten vlonders om de toegang voor met name rolstoelhouders te vergemakkelijken. [EA] 

 

Meer informatie en kaartjes
Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • Brabant C
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • BankGiro Loterij
 • Prins Bernhard Cultuurfonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • De Versterking
 • Verkadefabriek
 • Theater aan de Parade
 • Apap
 • Performing Gender
 • Feminist Futures