Over Boulevard
Archief

Ontdekjeplekje

Reis af naar de mooiste locaties van 's-Hertogenbosch en omstreken.

Elk jaar weer doet onze programmaproducent Florien Boonman haar stinkende best om de mooiste plekken te vinden voor de voorstellingen die Boulevard programmeert. Met dit jaar een recordaantal locaties die niet een theaterzaal of -tent(je) zijn. En er zitten er weer heel wat juweeltjes bij. Ontdek je plekje bij Boulevard!
 

26 juli 2019

Aartshertogenlaan (Groenstrook Aartshertogenlaan ter hoogte van nr. 421)

Het is een vreemd stukje ’s-Hertogenbosch: een laan met statige platanen, een flink stuk asfalt zonder verkeer waar inheems grassoorten hun leefgebied claimen, een door verkeer verlaten laan die ongebruikt ligt. In 2001 werd de hoofdrijbaan van de Aartshertogenlaan tussen de Graafseweg en de Bruistensingel afgesloten voor alle verkeer. De structuurweg was aangelegd en alle verkeer kon via die weg naar Hintham maar vooral richting A2.

Op dit braakliggend stuk straat strijkt Schippers&VanGucht neer met De Kantelaar, waarvoor zij een speciale installatie bouwen. Eindelijk weer leven in de brouwerij voor de bewoners…

Beverspijken (De Beverspijken 5c)

Een industrieterrein. Ergens tussen FC Engelen en Van Nieuwpoort Betonmortel. Geuren van noeste arbeid, oud en nieuw zweet, stukgetrapt gras en… betonmortel. En daar dan precies in het midden vind je een verduisterd stukje vol verbeelding. Een locatie aan de Beverspijken, waar tijd even niet bestaat. Waar je in- en uitklokken vergeet, waar je de broodtrommels hebt thuisgelaten en waar de scheidsrechter nog nooit tussen beide is gekomen. Het begint er op dat industrieterrein aan de Beverspijken godnonde naar theater te ruiken. Ook mede dankzij Panama Pictures, wiens prachtige repetitieruimte we mogen gebruiken voor de voorstelling  Ghost Writer and the Broken Hand Break van de Vlaamse Miet Warlop.

Cementrum (Sint Teunislaan 1)

Het markante gebouw dat sinds de jaren 80 aan de voet van de rotonde bij de Bossche Rompertpassage staat, was het verharde visitekaartje van de Nederlandse cementindustrie in die tijd. Het uit 1979 daterende kantoorgebouw Cementrum naar ontwerp van architect David Zuiderhoek was bestemd voor de Verkoopassociatie Nederlands Cement en heeft tot 2013 als dienst gedaan. Geprefabriceerde vloerdragende gevelelementen geven het gebouw dat sprekende karakter, ook wel aangeduid als `architectonisch beton'. Sinds 2018 is het een gemeentelijk monument.

De jonge spelers van PARTY DIALOGUES van Theater Artemis crashen hier!

De Groote Wielen (thv Lunersingel 181)

In het oostelijk deel van ’s-Hertogenbosch ligt de Groote Wielen. Een nieuwe woonwijk, midden in de polder. In totaal komen er ongeveer 4.400 woningen, daarvan zijn zo’n 3.050 woningen gereed. De wijk is dus nog in ontwikkeling. Het inwoneraantal ligt begin 2018 op bijna 8.250 personen. Er wonen relatief veel 0 t/m 19-jarigen (36%) en weinig 65-plussers (4%). In (de omgeving van) de Groote Wielen zijn veel sportvoorzieningen, zoals voor voetbal, honkbal, watersport en tennis.

Hier, waar je opgespoten zand, hijskranen en schaftketen vindt, bouwt de Veenfabriek het eilandenrijk Atlantis. Met inzet van muziek, theater en gastronomie – eten is een belangrijk voorstellingsonderdeel – timmeren twaalf spelers van dit Leidse muziektheatergezelschap een alternatieve leefplek. 

Mariakerk (Taalstraat 51)

Rijksmonument De Mariakerk te Vught was de eerste kerk die de bekende architect A.J. Kropholler in Noord-Brabant bouwde. De bouw van het totale complex duurde, met enige onderbrekingen, van 1934 tot 1954. Kropholler was van mening dat kunstwerken in en om een gebouw ondergeschikt dienden te zijn aan de architectuur. Hij maakte een bakstenen eenbeukige kerk met een wijd schip, een laag en ondiep koor, een smal transept en een vierkante vieringtoren. In 2002 werd de kerk aan de katholieke eredienst onttrokken. In 2012 stond de kerk al ter beschikking vaan de Boulevardvoorstelling 'Drie monniken' van Theater Artemis, nu is Studio Orka de gelukkige, met haar groteske en tedere theatervoorstelling Craquelé.

Haanwijk (Dooibroek ter hoogte van de Koestraat)

Tussen de natuurgebieden Bossche Broek, Sterrenbosch en buurtschap Halder ligt Haanwijk, een landgoed en een natuurgebied gelegen binnen de gemeentegrenzen van Sint-Michielsgestel. Het is eigendom van Het Brabants Landschap. Niet groter dan ongeveer 110 hectare groot bevat het stukje Brabant onder meer een landhuis, een bakhuisje, een veerhuis en boerderijen. Haanwijk kent parkbossen met eeuwenoude bomen, historische dijkjes en de kenmerken van een beekdallandschap. De sprinkhaanrietzanger en grote modderkruiper komen er graag. Signaal bij Haanwijk van Strijbos & Van Rijswijk  is een fascinerende klankvertaling van dit landschap. 

Let op! Er rijden pendelbussen vanaf het festivalplein op de Parade naar de onderstaande voorstellingslocaties. Deze vertrekken een half uur voor aanvang van de voorstelling.


Nog twee andere juweeltjes:

De oude apotheek (Gasthuistraat)
In een van de oudste gebouwen op het Gasthuisterrein bevindt zich de ‘oude apotheek’, waar de eerste eigen apotheek van het ziekenhuis gevestigd was. De twaalf kamers van het pand (dat anti-kraak wordt bewoond) hangen vol kunstwerken ‘van kitsch tot kitsch’ en zijn allemaal te koop, voor het goede doel. Bach Kliniek van Sounding Bodies strijkt hier neer. 

De kapel van De Paap (Papenhulst 26)

‘De Paap' zoals dit gebouw bekend staat, was oorspronkelijk het ziekenhuis van St. Joan de Deo. Vanaf 1975 woont er het Papenhulst kollektief. De vereniging huurt het pand van de woningbouwstichting Brabant Wonen uit Oss, maar heeft het in eigen beheer. In de kapel van het pand resideert Eva van Pelt met haar concert HIER.

Ontdekjeplekje
Ontdekjeplekje
Ontdekjeplekje
Theaterfestival Boulevard bedankt: