Over Boulevard
Archief

The Art of Walking

Op dinsdag 7 juli liep MEIS, performer en social designer uit Eindhoven onder meer bekend van haar werk Bagdaddy, op verzoek van Boulevard een dag mee in het project The Art of Walking van kunstenaars Pankaj Tiwari en Abhishek Thapar. 

 

MEIS schrijft:

‘"Everybody walks in their own pace", was een van de eerste regels op de bladzijde die we vandaag samen schreven in hun indrukwekkende verhaal. Uitgerekend Panjak zei dit terwijl hij mee voorop liep. Later zelfs alleen vooruitliep, met zijn verstuikte enkel. "He's 2km ahead of us", vertelde Abhishek die het eerlijk zou zeggen als hij van tas wilde ruilen gezien de zijne zo veel zwaarder was dan de mijne. Ondanks dat hij zijn rugklachten nog niet geheel achter de rug heeft, hebben we enkel van gedachten gewisseld, urenlang. Wie verliest wat wij zijn verloren, krijgt als cadeau dat je waar dan ook ter wereld bij elkaar weet te horen, onmiddellijk.' 

09 juli 2020

Kunstenaars Pankaj Tiwari en Abhishek Thapar begonnen vrijdag 3 juli met The Art of Walking. In dertien dagen lopen ze van Amsterdam naar Calais, Frankrijk, een wandeltocht van 312 kilometer. Hiermee vragen ze aandacht voor de benauwde situatie van de migrantenarbeiders in India in deze corona-tijd. Met de ervaringen die Tiwari en Thapar – zelf van Indiase afkomst – opdoen op hun reis maken ze een voorstelling die zij volgend jaar presenteren op Theaterfestival Boulevard, tevens coproducent.

Nadat COVID-19 in India uitbrak, kondigde de Indiase overheid overhaast een strikte nationale lockdown aan vanaf 25 maart. Een beslissing die grote impact had en heeft op de arbeidersgemeenschappen in India. Binnen een paar uur lag de economie helemaal stil en werden veel migrantenarbeiders werkloos, hadden geen inkomen meer en weinig voedsel. Omdat de arbeiders in de grote steden ook nog eens dicht op elkaar wonen, waren ze ook erg vatbaar om het virus op te lopen. In zo'n wanhopige situatie hadden de migrantenarbeiders geen andere keuze dan terug te keren naar hun huizen in afgelegen dorpen en kleine steden in India. Treinen, bussen en ander openbaar vervoer lag stil en de straten waren gebarricadeerd. Miljoenen arbeiders besloten met hun gezinnen en een paar bezittingen naar hun huizen te lopen, die op 300 tot wel 2200 kilometer afstand van hun werkplaats liggen. Een aantal stierf onderweg, verloor hun kinderen of werd gedood door een trein.

Tiwari en Thapar sluiten hun reis af op 15 juli. Tijdens de reis ontmoeten ze verschillende kunstenaars met een migratieachtergrond. Ze sluiten de reis af met een grote maaltijd die ze samen met inwoners van Calais koken, delen en eten.

The Art of Walking wil ruimte creëren voor gesprekken en een urgente functie van kunst uitoefenen in tijden van crisis en steunt via een bijdrage de migrantenarbeiders in India. Je kunt de reis van Tiwari en Thapar volgen via de Facebook-pagina The Art of Walking.

The Art of Walking
Theaterfestival Boulevard bedankt: