19 t/m 20 augustus 2021

De zaak Shell

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit/ Frascati Producties/ De Nwe Tijd | NL

Deel deze voorstelling

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven; bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Tegelijkertijd verbaast het vonnis dat bepaalt dat het oliebedrijf zijn CO2-uitstoot sneller moet terugdringen, de topmannen van Shell. En dat verbaast op hun beurt theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit (niet). Zij volgen het klimaatdebat al jaren, bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd - en werden voor 31,- euro zelf aandeelhouder (inmiddels geen tientje meer waard). Deze bejubelde voorstelling kende al een verfilming en een daadwerkelijk recent gewonnen rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell. De laatste witte mannelijke Shell topman is nog niet uitgestorven, maar wordt hij nu op zijn beurt bedreigd? 

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn op 20 augustus om 16.00u gast in het Gesprek van de dag. Onderwerp is burgerschap en klimaat. 

Locatie Zuiderpark/BLVRD Theater
Speelduur 75 min.
Genre Theater

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding was de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspande  tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Heeft Shell een punt? Is de consument echt vrij? Of moet toch de overheid meer doen? In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft. 

 

'Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De Zaak Shell doet het'  

★★★★★ de Volkskrant 

 

'Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.'  

★★★★★ NRC 

Met gebarentolk

Op 20 augustus wordt deze voorstelling voorzien van een gebarentolk. Als je hiervan gebruik wil maken, koop dan een kaartje voor deze voorstelling én meld je aan via onderstaande knop (dan reserveren we een plek voor je met goed zicht op de gebarentolk).

Meld je aan

Credits

concept, tekst en spel Anoek Nuyens en Rebekka de Wit  
spel Nederland Jaap Spijkers, Janneke Remmers en Musia Mwankumi  
eindregie Erik Whien  
vormgeving Marloes en Wikke  
geluidsontwerp Christiaan Verbeek  
kostuum Fransje Christiaans 

dramaturgie en tekstbijdrage Freek Vielen  
campagnebeeld Studio Caro  
scenefotografie Karin Jonkers  
productie Frascati Producties / De Nwe Tijd
coproductie Het Nationale Theater met steun van Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vlaamse gemeenschap 

Bekijk ook

Theaterfestival Boulevard bedankt: