14 augustus 2020

Traces

Shailesh Bahoran/IRC/Illusionary Rockaz Company | NL

Deel deze voorstelling

Lees meer over Traces in de reportage, deze verscheen in ons magazine 'BLVRD Vandaag' editie 9

Boulevard verbindt zich graag en zeker nu met de stad en haar bewoners. Aan tien bevlogen makers, in wie wij al jaren vertrouwen hebben, is gevraagd om speciaal voor ‘Afzender Boulevard’ iets te maken. Deze projecten worden gemaakt voor en soms met specifieke groepen uit de stad. De voortgang is straks online te volgen voor iedereen.

Vruchtbare grond, dat Nieuwegein. Ooit de woonplaats van Spinvis en Sanne Vogel, nu van Shailesh Bahoran [1983]. Mooie naam, mooie staat van dienst: als choreograaf, hiphopdanser en theatermaker werkte hij samen met onder meer Het Nationale Ballet, Don’t Hit Mama, Conny Janssen en ISH Dance Collective. Zijn trouw aan popping – ontstaan in de funkscene – en breakdance  is groot, maar dat sluit flirts met bijvoorbeeld Indiase dans allerminst uit. Op Boulevard verraste hij met Ignite en Heritage.

Voor Afzender Boulevard zoekt Shailesh deze zomer twee Bossche geestverwanten op: Arjuna Vermeulen [1990] en Jeffrey Hoofs [1990], beiden uit Noord afkomstig: “Zij zijn mijn eerste associatie bij Den Bosch. Ik ken ze al tien jaar, van battles en trainingen. We delen de liefde voor hiphop en dezelfde mind state. Hun crew is Cypher HQ, dat z’n hoofdkwartier op de Tramkade heeft.”

Wereldreizigers
Shailesh wil hun connecties met Den Bosch onderzoeken, maar ook de verbondenheid met hun Aziatische komaf. De oogst? Een portret in video en in dans, waarin hun verleden, heden en toekomst doorklinken. Met een cameraploeg volgt Shailesh deze zomer de twee in hun home town, de plek die tegenstrijdige emoties bij hen oproept. “Ze zijn Den Bosch regelmatig ontvlucht. Jeffrey woonde vijf jaar in Los Angeles; Arjuna zoekt de hiphopcultuur ook buiten de stad. Maar spreek geen kwaad woord over Den Bosch: ze zijn er allebei trots op om hun stad te representeren.” Want het gras bij de buren kan groener zijn, maar uiteindelijk wil je het liefst tussen je eigen onkruid staan.

Toch zijn het wereldreizigers, verklapt hun dna. Hun voorouders lieten er  sporen in na: “Jeffrey staat bekend als ‘Chinese Indo’, Arjuna’s familiegeschiedenis gaat terug naar India en het Afrikaanse eiland Mauritius. Ze hebben er geen directe verbinding mee. Toch is het een deur die ze op een kier zetten, om er uiteindelijk doorheen te stappen – en weer terug. Beiden hebben één Nederlandse ouder, maar als ze het over Azië hebben, zie je iets veranderen. In hun modus, maar ook in hun mood.”

Zijn eigen herkomst? Tot z’n derde woonde Shailesh in Suriname. “Op m’n 25ste ging ik er op bezoek, als onderdeel van mijn eigen zoektocht. Later wilde ik nog een stap verder terug in de tijd. In 2016 ben ik naar India gegaan, waar mijn overgrootouders vandaan kwamen. Toen ik er landde en rondliep, was het erg vertrouwd.”

Hiphopcultuur
Tijdens Afzender Boulevard zal de videodocumentaire over Jeffrey en Arjuna te zien zijn, evenals hun danspresentatie. Het wordt mooi, voorziet Shailesh, die sterk overweegt om ook mensen uit the inner circle van zijn Bossche maatjes te interviewen – familie, vrienden, crewleden. Eén zekerheid: geografische verschillen spelen in de hiphopcultuur geen rol. “Ik woonde in Amsterdam, nu in Nieuwegein. Maar ik zie geen verschil met Den Bosch. Het is voor iedereen helder waar hiphop voor staat: echtheid, de straat en respect. We drinken uit dezelfde bron.”

Op 14 augustus is het eindresulaat maar liefst twee keer te zien in de Verkadefabriek! Je kunt daar 0-euro kaarten voor kopen.

concept & choreografie
Shailesh Bahoran 

dansers
Arjuna Vermeulen en Jeffrey Hoofs

documentaire
Remses Rafaela (Curve Tv), Railey Martina (Myvisioncounts) en Rajiv Bhagwanbali

met dank aan
Cyper HQ 

Locatie Verkadefabriek/ Kleine zaal, Locatie: Shailesh Bahoran
Speelduur 60 min. (inclusief nagesprek)
Genre Dans
Theaterfestival Boulevard bedankt:
  • Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Provincie Noord-Brabant
  • Fonds Podiumkunsten
  • Brabant C
  • VSBfonds
  • Fonds21
  • BankGiro Loterij
  • Cultuurfonds
  • Creative Europe Programme (EU)
  • De Versterking
  • Verkadefabriek
  • Theater aan de Parade
  • Apap
  • Performing Gender
  • Feminist Futures