Slotpersbericht

12 augustus 2019

Bezoekersrecord voor dynamische Boulevard

You Are Here

‘Beweging’ was het sleutelwoord van Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch 2019. De kunstenaars en artiesten kozen - het motto You Are Here indachtig - stevig positie en bepaalden koers. Ze toonden bezoekers elf dagen lang mogelijke richtingen. Opties voor beweging, reacties op de onbestemdheid van deze tijd. Het leverde een scherp programma op.

De nieuwe festivalplek BLVR&D nodigde uit tot samen denken en doen en wordt de komende jaren verder ontwikkeld. De organisatie riep op tot actie en ging met bezoekers en kunstenaars in gesprek over actuele onderwerpen.  

And So Were We

Het brede programma van 103 voorstellingen bracht werk uit binnen- en buitenland, met een sterk aandeel Vlaamse programmering.

Artistieke smaakmakers waren (inter)nationale producties #minaret van Omar Rajeh / Maqamat [LBN], Augusto van Alessandro Sciarroni [IT], Forever van Tabea Martin [CH], True Copy van Berlin [BE], [.....] van Theater Artemis [NL], Ghost Writer and the Broken Hand Break van Miet Warlop [BE] en De Living van NTGent / Ersan Mondtag [BE].

Het publiek omarmde vele bijzondere locatieproducties als Craquelé van Studio Orka [BE], Bloomsbury van Florian Myjer & Kim Karssen [NL], Seeking Unicorns van Chiara Bersani [IT], Signaal bij Haanwijk van Strijbos & Van Rijswijk [NL], Broeders - De Val van Den Bosch van Alexander de Bruijn [NL], Party Dialogues van Theater Artemis en Happiness van Dries Verhoeven.

 

Het publiek

Zeer opvallend voor makers en de vele aanwezige professionals uit alle hoeken van de wereld: de gulzigheid van het Boulevard publiek. Meer dan ooit toonden bezoekers hun generositeit en betrokkenheid. Ze kwamen met velen: dit jaar werden er 140.000 bezoekers geteld en ruim 60.000 kaartjes verkocht. Opvallend is het groeiend aantal meerdaagse bezoeken. Dit komt mede doordat het festivalterrein eerder opende en er voorstellingen eerder op de dag geprogrammeerd werden. 

 

Festival als oefening in democratie

De eerste verdieping van Theater aan de Parade bood ruimte aan BLVR&D: een nieuwe plaats voor onderzoek en ontmoeting. Er werd met diverse groepen betrokkenen gewerkt aan vraagstukken op het snijvlak van kunst en samenleving, onder de overkoepelende hoofdvraag: hoe samen te leven? Met BLVR&D geeft Boulevard vorm aan haar visie op de rol van podiumkunst in de samenleving. Een vertolking van de moderne democratie, een laboratorium voor hart, hoofd en hoop van en voor iedereen.

 

Iedereen welkom

Ook dit jaar zette Boulevard in op toegankelijkheid voor iedereen. Met de inzet van gebarentolken en audiodescriptie, investeringen op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid en programma’s voor de kleine beurs. Nieuw was de prikkelarme maandag, waarbij mensen voor wie de festivaldrukte snel te veel is, in rust welkom waren. Mede hierdoor wordt het publiek van Boulevard steeds diverser in achtergrond en leeftijd. 

 

NB Zij zagen het ook!

Er werd veelvuldig en meestens zeer positief geschreven over Boulevard en de makers. 

Cultureel Persbureau: “Theaterfestival Boulevard is elk jaar weer een hoogtepunt van de festivalzomer. Omdat er geen drempels zijn en omdat het de ongedwongen sfeer van de stad in alle vezels met zich meedraagt.” 

NRC looft Boulevard om haar artistieke rijkdom: “Het Bossche theaterfestival Boulevard heeft al jaren de interessantste Vlaamse programmering van alle zomerfestivals. Dit jaar is geen uitzondering, met sterke nieuwe voorstellingen van Studio Orka en NTGent.”

Brabants Dagblad over Signaal bij Haanwijk“Ingehouden en overrompelend tegelijk. Prachtig en met een subtiele opbouw. Het is een intieme beleving die je met velen deelt en op jezelf terugwerpt.”

Telegraaf over Craquelé: “Zo speels, fantasierijk, kluchtig, pijnlijk en ontroerend als het leven zelf, een voorstelling die je eigenlijk iedereen gunt te kunnen zien.”

Trouw: “Echt of nep, dat is de vraag op Theaterfestival Boulevard, waar oriëntatie centraal staat. Vooral in de voorstelling True Copy van Berlin krijgt dat onderwerp een heerlijke, dubbelzinnige, betekenis.”

Volkskrant: “Happiness is een van de meest bijzondere producties van Boulevard. Het is een gesproken bijsluiter en spoedcursus drugs voor beginners ineen, en vooral vervreemdend. Het mechanische wordt mens, het menselijke mechanisch.” 

Theaterkrant over Seeking Unicorns“Met de uitgekiende choreografische vorm en haar stevige performance pareert Bersani sensatie en sentimentaliteit. … Met minimale middelen ontstaat er een haast triomfantelijke ballade. … Bersani is niet alleen kritisch en confronterend, maar weet met haar werk voorbij diepe kloven en stompzinnige hobbels te geraken.”


Volgend jaar

Theaterfestival Boulevard kijkt met veel zin en honger uit naar de volgende editie, van do 6 t/m zo 16 augustus 2020.

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • Brabant C
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • BankGiro Loterij
 • Prins Bernhard Cultuurfonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • De Versterking
 • Verkadefabriek
 • Theater aan de Parade
 • Apap
 • Performing Gender
 • Feminist Futures