25 juni 2020

Een kleinschalig zomerprogramma met theater en méér, van de makers van Boulevard

Onder de noemer ‘Afzender Boulevard’ duiken deze zomer, vooral in de tweede week van augustus, 25 voorstellingen, performances en installaties op in 's‑Hertogenbosch. Hun gedeelde motto is ‘Nader de ander’. Want na maanden van afzondering, gepaste afstand en ontwijking gloeit het verlangen om [wat] dichterbij te komen.

 

Boulevard viert in 2020 de veerkracht van makers en publiek met een programma vol live ontmoetingen. In dit vreemde tussenjaar beoefenen we de vergeten kunst van de nabijheid. Nieuwsgierig naar elkaar, nieuwsgierig naar het onbekende. We doen dat vanzelfsprekend met inachtneming van de RIVM-richtlijnen; daarom geen volle zalen en pleinen, maar intieme projecten verspreid in de tijd.

“Dit voorjaar moesten we plotsklaps afstand nemen van het gewone leven en van andere mensen. Het thema ‘Nader de ander’ roept op om weer samen te komen. Niet bij een festival helaas, maar we zijn ongelooflijk blij dat we met steun van vele partners alsnog een prachtig live theaterprogramma kunnen realiseren. Onze makers nodigen uit tot een zoektocht naar nabijheid en het delen van verhalen,”  aldus Viktorien van Hulst, directeur.

Het programma van 2020 toont werk van onder meer: Alexandra Broeder, Bart van den Woestijne, Benjamin Verdonck, Schweigman&, Dries Verhoeven, Francesca Lazzeri, Guilherme Miotto, Minou Bosua, Strijbos&VanRijswijk, Sven Ratzke, The100Hands, Willemijn Zevenhuijzen/Theater Artemis.
 

Live programma
Onder de naam ‘Afzender Boulevard’ worden op verschillende locaties voorstellingen getoond en nieuwe theaterprojecten met groepen uit de stad ontwikkeld. Theatermaker Benjamin Verdonck fietst door de stad en presenteert miniatuur-theater, de makers van Building Conversation spreken in To Care as Caress over de dilemma’s van zorgen en zorgzaam zijn en componisten Strijbos&VanRijswijk tekenen voor een geluidswandeling. Dries Verhoeven brengt de reprise van U bevindt zich hier, Boukje Schweigman presenteert met Spectrum een nieuwe ruimtelijke installatie, Theater Artemis gaat in première met Happy Clappy, een schooltje gerund door clowns, terwijl Francesca Lazzeri in haar installatie my shadow used to have a density de sociale en emotionele consequenties van de COVID-19-pandemie onderzoekt. En in een eigen openluchttheater worden deze Bossche Zomer muziektheater, concerten en familievoorstellingen gepresenteerd.

Voor verschillende titels zijn tickets te koop, andere projecten worden gemaakt met en voor specifieke groepen stadsgenoten en zijn online via woord- en beeldverslagen te volgen.
 

En méér
Naast het programma van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars voor bezoekers van dichterbij, continueert Boulevard de samenwerking met verschillende internationale partners. Het gaat deze zomer vooral om uitwisseling met collega’s en kunstenaars op afstand. Het internationale programma is te volgen via de site. Via de website zijn ook links te vinden naar twee podcast-series die ontwikkeld zijn rondom verhalen uit het festival.  

Op zaterdag 15 augustus realiseert Boulevard i.s.m HONI en Gemeente ‘s-Hertogenbosch, met steun van Brabant Remembers, een televisieuitzending rondom de 75-jarige capitulatie van Japan in het voormalig Nederlands-Indië. Aan dit programma werken muzikanten en acteurs met Indische en Molukse wortels mee, redactie: Vincent Wijlhuizen en Bo Tarenskeen.
 

Kaartverkoop
Binnenkort start de online verkoop via www.afzenderboulevard.nl, door de kleine capaciteit per voorstelling is er slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Het aanbod is nog volop in ontwikkeling en wordt de komende weken in fasen verder bekend gemaakt via online communicatie.

De 36e editie van Theaterfestival Boulevard vindt plaats in 2021.

Theaterfestival Boulevard bedankt:
  • Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Provincie Noord-Brabant
  • Fonds Podiumkunsten
  • Brabant C
  • VSBfonds
  • Fonds21
  • BankGiro Loterij
  • Cultuurfonds
  • Creative Europe Programme (EU)
  • De Versterking
  • Verkadefabriek
  • Theater aan de Parade
  • Apap
  • Performing Gender
  • Feminist Futures