Bezoekers hebben altijd het laatste woord

22 augustus 2021

Boulevard telt de laatste uren af naar zondagnacht. Dan eindigt de 37ste editie. De redactie klampte willekeurige bezoekers aan om hun mening over het festival en de locatie Zuiderpark te horen. 

Door: Eric Alink | Foto: Karin Jonkers 

AMBER

Van oorsprong komt Amber [27] uit Den Bosch, waar ook haar twee moeders wonen. Sinds enkele jaren leeft ze met haar vriend in Utrecht. Maar in de categorie Heimwee: “Sinds een tijdje ben ik beleidsmedewerker Energietransitie bij de Provincie Noord-Brabant, dus ik blijf de weg naar het zuiden kennen.” Als kind kwam ze al veel op Boulevard. “Ik weet nog dat m’n moeders bij het plannen van onze vakantie er altijd rekening mee hielden. Herinneringen? Theater Artemis, een celloconcert met een tekenaar, voorstellingen in woonhuizen en iets met een illusionist.” Voor Amber is het klaar als klontjes: Boulevard hoort in de stad, niet in het park. “Ik vind het wel een fijne festivalsfeer, met al dat gras. Dat wel. Maar de Parade vind ik compacter, huiselijker.” Verder hoopt ze dat de festivalsector snel van alle coronabeperkingen is verlost: “Ik bestel liever niet met een QR-code, maar aan de bar. Dat je een praatje maakt met iemand en al na een paar minuten vergeet dat je aan het bestellen was.”

DAAN EN JAN

Die Leffe Blond en dat witbier zijn verdiend, vinden ze. Net de hele middag getennist. Nu uitpuffen en af en toe de beurskoersen checken. Of ook Boulevard een aandeel in hun zomergeluk heeft? Absoluut. Beiden komen al vanaf 1985 op het festival. Daan [59]: “De Stijle Want, onvergetelijk. Maar ook Arjan Ederveen.” Zijn maatje Jan [54] begint spontaan het nummer Papa was a poor man te zingen, een van Ederveens karaokehitjes. De vrienden zijn geen hardcore theaterbezoekers, vertellen ze. Daan: “Ik ben een oppervlakkige beschouwer, maar heb een diep gevoelsleven na drie bier.” Deuk, krom, kreuk, lach. Toch heeft-ie al een voorstellingen op Boulevard gezien: Yogi Anni, samen met z’n dochter. Sowieso hebben beiden festivallocatie Zuiderpark al een keer of vijf à zes bezocht. Jan: “We wonen vlakbij. Dat scheelt.” Nee, ze hebben geen spat overlast van het festival ondervonden. Sterker nog: ze hopen dat Boulevard in het Zuiderpark geen eenmalige exercitie is, maar blijft terugkeren. Daan met glimlach: “Wordt m’n huis meer waard.”

BRIGITTE

Ze woont op stemvorkworp afstand, in de componistenbuurt. Zelf zou ze ook een lied aan Boulevard kunnen wijden. Een lofzang. Brigitte [56], die in de horecasector werkt: “Al vanaf 1985 komen we er. Voor Boulevard blijven we in Den Bosch. Dan maar wat later of eerder op vakantie. Wat me aanspreekt, is de ongedwongenheid. Vinden onze vrienden ook. Sommigen komen van de buiten de stad, speciaal voor Boulevard.”
Naast haar klapstoeltje ligt hond Keesje. “We weten niet wat het voor soort is. Hij is lief. Ras: lief.” Ze is blij dat het festival in het Zuiderpark staat. “Superleuk, zonder mitsen of maren. Ik ken ook wel buurtbewoners die van tevoren angst voor geluidsoverlast hadden. Maar dat valt erg mee.” Wel een puntje van kritiek: ze heeft het idee dat er weinig kleine voorstellingen zijn, al vond ze White Noise geweldig. Over wel of niet terug naar de Parade: “Ik wil graag een combi. De meeste horeca op het plein en de meeste tentvoorstellingen hier.” 

LION

“Het voelt al een feestje in m’n achtertuin”, zegt integraal coach Lion [60] over Boulevard. “Ik zou er in m’n pyjama heen kunnen lopen.” Ze woont bij de Zuid-Willemsvaart, komt al vanaf 1985 op het festival. Afgelopen week is op Boulevard naar Die Hexe van het Rotterdamse gezelschap Club Gewalt geweest. Ze laait nog na van geestdrift: “Echt geweldig! Een energiek en ongecensureerd eerbetoon aan vrouwen, inclusief stemkunst: van oerwoudgeluiden tot prachtige zang.” Ze zag ook een andere voorstelling maar die vond ze mwah. “Te veel tekst.” Verder mist ze Studio ORKA, het Vlaamse gezelschap dat dit voorjaar heeft aangekondigd te gaan stoppen. Nog een wens: ‘Ik hoop dat de Boulevard weer teruggaat naar de Parade. Op het plein neem je de energie van de stad mee en integreer je de Sint-Jan in het festival.” 

ROBERT

Robert [40] kent Boulevard niet. Nu wel, dankzij z’n lief Frederieke. Hij woont in Rotterdam, zij in Den Bosch. Pas twee of drie keer is hij in de Brabantse hoofdstad geweest. Maar het bevalt. Met wat vrienden en een roedeltje baby’s en peuters zit hij rond een met glazen gevuld klaptafeltje bij Lof. Robert is een culturele omnivoor: “Ik vind alle kunstdisciplines interessant. Ik kom regelmatig in theater- en concertzalen. Festivals? De Parade in Amsterdam en Internationaal Filmfestival Rotterdam.” Hij verwacht minstens een paar uur op Boulevard te zijn, inclusief bezoek aan een nog te kiezen voorstelling. Geeft hij de voorkeur aan een binnenstad- of parkfestival? “Een festival op gras vind ik fijner.” Als het maar cultuur met een bite is – Robert is kaakchirurg. 

Theaterfestival Boulevard bedankt: