Festivalhoreca: Iedereen is welkom

29 juli 2021

Honger en dorst? Tijdens Boulevard maken ze geen schijn van kans. Ook op de nieuwe festivallocatie [Zuiderpark] vormen cultuur, ontmoeting en eten & drinken een haast goddelijke Drie-eenheid. Welke restaurants, bars, foodtrucks en terrassen kun je op Boulevard 2021 verwachten?

Al veertien jaar coördineert Pepijn Muller de horeca op de Boulevard. Maar het vertrouwde draaiboek vlotjes afvinken, zit er deze festivaleditie niet in. Alles is nieuw. Op de dorst en de honger na. 

Door: Eric Alink | Foto: Karin Jonkers 

Aan tafel in het Mariapaviljoen, zijn restaurant in de Bossche binnenstad [voormalige GZG-terrein]. Voor hem ligt een ontwerptekening van het Zuiderpark. De plattegrond is uiterst gedetailleerd: bars, tafeltjes en parasols, al is de schaal te grof om een dorstig biervliegje in te tekenen. Wel is de centrale festivalingang zichtbaar, aan de stadskant van het park. Opgewekt:

“Boulevard is geen Testen Voor Toegang-evenement. Je kunt zonder PCR-test of Antigeentest het terrein op. Iedereen is welkom.”

Dorst

De festivallocatie kent vier horecazones, die niet van elkaar gescheiden zijn. In totaal zijn er 750 terrasstoelen en zo’n 200 restaurantstoelen. “Vlak bij de ingang ligt de vijver met vlonders. Dat is het Waterterras, waar ook vijf speciale bieren – van Tripel Karmeliet tot Goose Island IPA – worden getapt. Inclusief Corona. Je vindt er ook het assortiment van de roemruchte Wijnbar.”

Achter de Tickets- en Infotent [bij de ingang] staat de grote Hertog Jan-bar met terras. Bij de vertrouwde festivalrestaurants Lof en Faam vind je eveneens terrassen. Goed nieuws: de plastic drankbekers die Boulevard op nadrukkelijk verzoek van de gemeente bijna twintig jaar gebruikte, maken plaats voor glaswerk. Daarmee vervalt ook de oude statiegeldregeling. Voor koffie en thee kun je terecht bij de fraaie Koffieboot.

Honger

Naast de genoemde restaurants Lof en Faam zijn er drie foodtrucks: De Eetfabriek [met dakterras, in 2019 bij de Sint-Jan], Bollyfood [Indiase keuken] en Karma Kebab [primeur: veganistische kebab]. Vanzelfsprekend ontbreken ijsbus en friet niet.

 

Spelregels

Alleen dankzij spelregels kan vrijheid bestaan. Dat besef je op 5 mei, hopelijk op de 364 resterende dagen en zeker in een pandemie. Pepijn:

“De horeca volgt een helder protocol. Simpel: je bestelt niet aan de bar, maar aan de tafel waar je zit. Met een QR-code, waarbij je meteen digitaal afrekent. Onze medewerkers komen je bestelling brengen. Kortom: je kunt alleen eten of drinken als je een zitplek hebt. Met drank of eten rondlopen, is niet toegestaan.”

 

Alle zeilen bij

De grilligheid van covid-19 en het zigzagbeleid van de rijksoverheid maakten het onmogelijk om vroegtijdig horecaplannen te smeden. “Afgelopen winter zijn we klein en voorzichtig begonnen. Het theaterprogramma is in de lente opgeschaald, maar voor horeca was dat ingewikkelder. Goed personeel is schaars. Tijdens de lockdowns hebben veel koks en andere horecamedewerkers eieren voor hun geld gekozen: omscholing, vaste betrekking, werk buiten de horeca zonder avond- of weekeinddiensten. Gelukkig hebben we een sterke, jonge ploeg, die elkaar ook in de gaten houdt, want gezondheid staat voorop. Waar ik deze Boulevard het sterkst naar verlang? De zwoele zomeravond dat ik in het park rondloop en zie dat het goed gaat. Dat zit ’m in de sfeer, in de zin van mensen om iets te vieren en in de herkenning. Dat je voelt: ja, dit is de Boulevard.”

Theaterfestival Boulevard bedankt: