Festivalinfo
Over Boulevard
Archief

Toegankelijkheid

Samen met deskundigen werken we aan de toegankelijkheid van voorstellingen voor mensen met een beperking. ‘Gastvrijheid voor iedereen’ is ons uitgangspunt. Ook dit jaar wordt een aantal voorstellingen met gebarentaal, ringleiding en/of audiodescriptie ondersteund. Hulphonden zijn vrijwel overal welkom. Verder hebben we voorstellingen geselecteerd die speciaal interessant zijn voor mensen met een auditieve en/of visuele beperking.​

Daarnaast organiseren wij dagprogramma’s voor mensen met bijvoorbeeld chronische vermoeidheid of autisme. Hierbij doen we onze uiterste best om ervoor te zorgen we dat alles geregeld wordt; vervoer vanaf een bepaald punt, kortere en laagdrempelige voorstellingen, rustplekken tussendoor. We adviseren graag op maat, dus stuur je vraag/wens naar toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

Wij doen ons best om zo duidelijk mogelijk aan te geven welke voorstellingen wij toegankelijk achten voor mensen met een beperking. Uiteraard ben je met een auditieve of visuele beperking bij elke voorstelling welkom, wij geven op dit gebied slechts aanvullend advies. Wil je weten welke voorstellingen voor jou geschikt zijn? Ga naar ‘programma’ en klik op de knop ‘toegankelijkheid’. Onder aan deze pagina vind je uitleg bij de termen.

Meer extra’s
Als je je tijdig meldt, organiseren we bij sommige voorstellingen een introductie. Bijna het gehele festival is toegankelijk met een hulp- of geleidehond. Er is een aantal uitzonderingen; neem hiervoor contact op met ons toegankelijkheidsteam. Op veel plekken staan drinkbakken, zodat ook je trouwe viervoeter op tijd kan drinken. Begeleiders van mensen met een visuele beperking kunnen op vertoon van een begeleiderspas een gratis kaartje reserveren, laat dat wel even weten aan onze medewerker toegankelijkheid.

Op de Parade, waar het centrale festivalplein is, zijn 2 algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Voor de ingang van Theater aan de Parade staat een parkeerwacht die je van meer informatie kan voorzien.

Onze pendelbussen vanaf de Parade naar de locaties op afstand zijn rolstoeltoegankelijk. De ruimte is beperkt, dus als je gebruik wilt maken van deze voorziening, stuur dan een mail naar onderstaand adres om een plekje te reserveren.

De toren op het Festivalplein heeft een lift, waarmee je  het terras kan bereiken! Dit is een zogeheten trapklimmer waar de eigen rolstoel aan vastgekoppeld wordt. Het neemt meer tijd in beslag dan zelf trap op- of aflopen, we helpen je graag.

Verschoonruimtes en invalidetoilet zijn aanwezig bij zes locaties, namelijk Josephkwartier, Theater aan de Parade, parkeergarage Sint Jan, De Muzerije, Verkadefabriek, Perron 3. 

Op alle locaties staan stoelen bij de wachtrij indien iemand moeizaam staat.

Mocht je hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider hebben, dan staan onze vrijwilligers klaar om je te helpen! Neem vooraf even contact op met ons toegankelijkheidsteam. We denken graag mee en zoeken met jou naar de beste plek in de zaal om van de voorstelling te genieten. 

Voor al je vragen/opmerkingen en aanmelding voor specifieke activiteiten:
toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

Meer weten over hoe wij ons festival zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen? Lees dit artikel.

Wat bedoelen wij eigenlijk?
Om onze voorstellingen in te delen in categorieën maken wij gebruik van een aantal ‘toegankelijkheidstermen’. Indien er bij een voorstelling naar jouw keuze een van de volgende opties staan, dan bedoelen we daar het volgende mee.

Language no problem
Voorstelling waarbij weinig of geen (spreek)taal gebruikt is. Soms is er boventiteling, waardoor de (spreek)taal van de acteur niet relevant is voor het volgen van het verhaal. In veel gevallen speelt muziek of een soundscape een belangrijke rol.

Gebarentolk aanwezig
Er is een NGT-Tolk aanwezig. Deze vertaalt de voorstelling voor mensen met een auditieve beperking.

Geleidehond welkom
Bijna het gehele festival is toegankelijk met een hulp- of geleidehond. Er is een aantal uitzonderingen; neem hiervoor contact op met ons toegankelijkheidsteam. Op veel plekken staan drinkbakken, zodat ook je trouwe viervoeter op tijd kan drinken.

Ringleiding / infraroodsysteem
Er is een ringleiding of infraroodsysteem aanwezig.

Rolstoeltoegankelijk
Een voorstelling is te bezoeken met een rolstoel. Vaak is het wel noodzakelijk om van tevoren te reserveren. Ons toegankelijkheidsteam kan je hier meer informatie over geven.

Auditieve beperking
De voorstelling is geschikt voor mensen met een auditieve beperking. Er wordt doorgaans weinig of geen (spreek)taal gebruikt en/of er is ringleiding/infraroodsysteem aanwezig of er wordt een gebarentolk aangeboden. Voorstellingen waarbij muziek een belangrijke rol speelt zijn vaak uitgesloten van deze term, maar zij krijgen dan wel de stempel ‘language no problem’. Attentie! In ons programmaboek is bij de voorstelling Gesualdo van de Warme Winkel een storende fout geslopen. Deze voorstelling is helaas geen aanrader voor dove bezoekers.

Visuele beperking
De voorstelling is geschikt voor mensen met een visuele beperking. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon. Ook zijn er voorstellingen waarbij we audiodescriptie aanbieden in samenwerking met Stichting Komt het Zien.

 

 

Toegankelijkheid
Toegankelijkheid
Toegankelijkheid
Theaterfestival Boulevard bedankt: