23 juni 2021

Studio BREI zoekt breiers en hakers in Brabant en Limburg

Studio BREI bewerkt de Griekse mythe van de minotaurus naar een bijzondere jeugdtheaterervaring voor kinderen vanaf zes jaar. In een volledig met de hand gebreid labyrint gaan zij op zoek naar de minotaurus om hem samen te verslaan. Vanaf 5 augustus is deze speelse theaterervaring te bezoeken op Theaterfestival Boulevard voor kinderen vanaf zes jaar. Tenminste.. als er meer mensen mee helpen met breien en haken! 

 

Hoe zit dat? 

Studio BREI bouwt een labyrint van 12 meter doorsnede waar de kinderen en Ariadne samen in op avontuur gaan. In de mythe komt alles goed dankzij een grote bol wol. Dit inspireerde Studio BREI, die sinds 2013 hun decors maken in samenwerking met breiers, om het volledige labyrint te breien. In februari startte zij daarom een online breiclub via zoom waar mensen uit het hele land aan deelnemen. Half juni bleken er 600 gebreide rode katoenen lapjes van 20x30 cm nodig te zijn. Deze moeten 12 juli af zijn. Maar gaat dat ook lukken? Er zijn nog 200 lapjes nodig, nog 100 ogen en sleutelhangertjes zijn ook welkom. En ook al zijn er al veel breiers betrokken: dit is echt heel veel. 

AANMELDEN

Kan jij haken, vind je breien leuk? ? En heb je thuis katoen liggen? Lees dan verder! 

1. Brei katoenen of wollen rode lapjes van 20x30 cm (we hebben er nog 200 nodig:)
Het breien van een katoenen lapje van 30 cm lang en 20 cm breed. Dit mag in iedere steek, voorwaarde is wel dat het gebreid is en niet gehaakt. Naalddikte 2 1/2. Of 3 .48 steken opzetten. In de afbeelding hieronder vind je een kleurschema met de verschillende tinten rood die we willen gebruiken. Check dus even of de katoen die je in huis hebt past in dat schema. Let op: De rode lapjes mogen alleen uit 100 procent katoen bestaan (ivm brandveiligheid geen acryl!). 

2. Haak of brei een oog van 100% wol of katoen (nog 100 nodig, kleuren mag je zelf kiezen) 
Hieronder vind je de stappen voor het haken van een oog voor wie daar behoefte aan heeft. Ter verduidelijking, onderaan de beschrijving staat een linkje naar een youtube filmpje.

Gebruiksaanwijzing oog haken: 
1.    Begin met een ketting van 4 losse en sluit de losse met een halve vaste zodat het een ring wordt.
2.    Haak 1 losse. Daarna zes vasten in het midden van het rondje, sluit de rij af met een halve vaste om de rij te sluiten.
3.    Haak 1 losse en daarna twee vasten in elke vaste, je zou nu moeten eindigen met 12 vasten. Sluit de toer af met een halve vaste.
4.    Haak 1 losse, 1 vaste in de eerste vaste en 2 vasten in de tweede vaste, herhaal dit tot het einde van de rij, sluit  de toer af met een halve vaste.
5.    Haak 1 losse, 1 vaste in de eerste twee vasten en twee vasten in de derde vaste, herhaal tot het einde van de toer en sluit de toer met een halve vaste. Je zou nu moeten eindigen op 24 vasten.
6.    Je kunt dit rondje zo groot maken als je wilt, door te meerderen in elke toer. 

Check dit filmpje ter verduidelijking.

3. Haak of brei een monstersleutelhangertje (alle materiaal is geschikt) 

De sleutelhangers zijn voor de bezoekende kinderen. Haak of brei een mini monster hoofdje dat aan een sleutelhangertje past. Je bent vrij in hoe je dit vormgeeft. Houd ongeveer een duim aan als maximale lengte. Stop het in een envelop en stuur het ons. Schrijf je naam en woonplek erbij! 

Hoe kom ik aan garen? 
Omdat het een groot project is en er al meer dan 200 mensen in het hele land mee breien, maar we ook met een beperkt budget werken kunnen we helaas geen materiaal meer versturen! Momenteel kan je aan dit project alleen nog bijdragen met eigen materiaal.  

Wat doe ik als het af is? 
Je brei- en haakwerkjes kan je opsturen naar: Studio Brei: Stip Producties, tav Studio Brei, Nieuwe Leliestraat 169, 1015 HD Amsterdam.

Waar kan ik vragen stellen en bij wie? Hoe verloopt de communicatie?  
Er zijn een aantal plekken waar je met vragen terecht kan. Allereerst bij Studio Brei via mail: breiproject@gmail.com. Hier kan je met vragen terecht over algemene zaken. Heb je een vraag over hoe je het breien of haken aan kan pakken, dan kan je die stellen in de facebookgroep waar alle breiers met elkaar kunnen kletsen. Hier vind je de link naar de facebookgroep. Elke maandagavond van 19.30-20.30 komen we via zoom bij elkaar. Dan vertellen Bibi, Malou en Anne Maike van Studio Brei hoe het gaat met het project en kan je vragen stellen. Dit is de zoomlink

Anne Maike, Bibi en Malou kijken uit naar je breisels en haaksels! 
 

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • Brabant C
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • BankGiro Loterij
 • Cultuurfonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • De Versterking
 • Verkadefabriek
 • Theater aan de Parade
 • Apap
 • Performing Gender
 • Feminist Futures