03 juni 2021

Thema Theaterfestival Boulevard 2021: Hack the horizon

Van donderdag 5 t/m zondag 22 augustus 2021 vindt Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch plaats. De 37e festivaleditie telt ruim 120 verschillende voorstellingen, concerten, performances en installaties in theaters, op unieke locaties en in het Zuiderpark. Ook trekken we de nacht in met Fomo Fatale, clubnachten met dampende klanken. Het Zuiderpark doet dienst als nieuw, ruim opgezet festivalhart met onder andere de welbekende Block Boxen, een parkpodium met dagelijks programma, verdiepende gesprekken en veel theatertenten. Welkom!

Onder het motto Nader de ander bood het festival in 2020 – tijdens de alternatieve corona-editie ‘Afzender Boulevard’ – haar publiek een oefening in nabijheid. Dit jaar nodigt het festival uit om na te denken over de toekomst en de houdbaarheidsdatum van diepgewortelde opvattingen. Is groei nog vanzelfsprekend? Mag je natuur en milieu grenzeloos belasten? Festivalmotto: Hack the horizon. Theatermakers zijn daar onmisbaar in. Zij verbinden en wijzen op ongebaande wegen. Ze verknopen droom en moed. Daarom nodigt Boulevard haar publiek dit jaar uit zichzelf aan de hand van de makers opnieuw te leren verhouden. Tot de natuur en het klimaat. Tot onze herkomst, zorg en gezondheid. Tot elkaar. Omdat een nieuwe periode niet zonder een nieuwe blik kan.

 

Programma  

Voor veel makers staat het gedachtegoed achter Hack the horizon dit jaar centraal. Choreograaf Joseph Toonga [GB] zet met Born to Manifest en Born to Protest [twee delen van een drieluik] een wereld neer, waarin zorgen voor elkaar en onderlinge steun een tegenwicht vormen van een snoeiharde realiteit die het leven van deze zwarte Britse mannen beïnvloedt. 

In de intieme en actuele performance/installatie Birds without flight gooit Francesca Lazzeri [NL] onze menselijke verhouding met de plantenwereld in vogelvlucht overhoop, in de hoop meer ruimte te maken voor een alternatief evenwicht tussen verschillende soorten. De performance Songs for no one van Nastaran Razawi Khorasani [NL] is een portret van een verborgen samenleving, waar jonge mensen weer ritmisch en luidkeels gehoord worden. De Italiaanse choreograaf Chiara Bersani [IT] brengt de soloperformance The Whales Song waarin het publiek evolueert tot groep en zich vandaaruit ontwikkelt tot koor.

 

En meer…

De theaterprojecten van lijn73 waarmee we afgelopen jaar theatermakers, Bossche buurten en bewoners met elkaar verbonden krijgen ook een vervolg. Zo keert theatermaker Alexandra Broeder [NL] terug met The Sheeptown Project dat zij maakte op basis van de gesprekken die zij vorig jaar voerde met psychisch kwetsbare jongeren en neemt Schweigman& [NL] samen met een diverse groep Bossche vrouwen het vrouwelijk lichaam onder de loep in Sensual Summer. Ook biedt Boulevard dit jaar plaats aan collega festivals die afgelopen jaar helaas niet plaats konden vinden met programmering van November Music, Festival Cement en Bosch Parade en zien we een aantal publiekslievelingen terugkeren zoals Laika/ Zefiro Torna [BE] met BALSAM, Jan Martens/ GRIP [BE] met Elisabeth gets her way en De Warme Winkel/Florian Myjer [NL] met Lady Chatterley’s Lover.
 

Kaartverkoop

Op donderdag 17 juni start de online kaartverkoop via www.festivalboulevard.nl. Vrienden van het festival kunnen vanaf donderdag 10 juni al kaarten kopen. De komende weken worden er nog veel meer titels gedeeld.

Lees hier de volledige thematekst Hack the horizon.

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • Brabant C
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • BankGiro Loterij
 • Cultuurfonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • De Versterking
 • Verkadefabriek
 • Theater aan de Parade
 • Apap
 • Performing Gender
 • Feminist Futures