11 mei 2021

Dansmakers Jija en Keerthi laten zich uitnodigen bij jou thuis!

Als sociale wezens leven we bij de gratie van onze relaties. We oefenen allemaal tot op zekere hoogte eenvoudige gebaren van geven en ontvangen uit. Wat houdt het werkelijk in om te geven en te ontvangen? Is er een manier om verder te voelen dan onze opgelegde rollen en verwachtingen? Dansmakers Jija Sohn en Keerthi Basavarajaiah, zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Voor hun participatief bewegingsproject genaamd Phantom Travels zoeken zij mensen uit ‘s-Hertogenbosch en omstreken die in een zorgverlener-zorgontvanger relatie zitten, vanwege ziekte, een beperking, of ouderdom. 

Op jouw uitnodiging komen Jija en Keerthi samen met een Bossche danser of muzikant bij jullie (zorgverlener-zorgontvanger) langs. Jullie delen ervaringen, gedachten en verhalen. En misschien bewegen jullie wel samen! Deze theatrale ontmoeting of ervaring is speciaal bedoeld voor een duo, bestaande uit een zorgontvanger en een zorgverlener.

Het project start vanaf juli en eindigt in augustus 2021 met een ceremoniële bijeenkomst op het Boulevard.
 

Verloop van het project

Het project zal plaatsvinden in drie delen. Deel 1 bestaat uit een persoonlijke ontmoeting via online platforms (tekst, zoom of een oproep - welke modus comfortabel voelt) om elkaar te leren kennen. In het 2e deel bezoeken een danser en/of muzikant met een verplaatsbaar podium uw woonruimte, tuin of dakterras; een ruimte waar de benodigde afstand kan worden gehandhaafd. Deze performatieve sessie van max. 60 minuten is speciaal voor u als deelnemer ontworpen en omvat enkele dialogen, kleine ontmoetingen, concerten. Alle corona maatregelen zullen gevolgd worden om een ​​veilige ervaring te creëren.

Deel 3 vindt plaats tijdens Theaterfestival Boulevard (op 13, 14 of 15 augustus). Dan is er een rituele samenkomst met alle deelnemers in kleine groepen. Dit ritueel zal een eerbetoon zijn aan de eerdere ontmoetingen, waar de herinneringen gedeeld worden door middel van collages, video's en dans. In deze ceremonie van een uur zijn alle deelnemers van het project aanwezig om hun ervaringen met elkaar te delen en te vieren.

Deelnemen?

Wil je een eerste oriënterend gesprek met Jija en Keerthi? En daarna een mogelijk bezoek aan huis? Aanmelden kan – tot uiterlijk 6 juni – bij Jenaida via onderstaande button.Vermeld naam, adres, telefoonnummer en locatie. Een korte motivatie is altijd fijn.We hopen alle uitnodigingen aan te kunnen nemen, maar we nemen sowieso contact met u op naar aanleiding van jouw mail. Dit bewegingsproject voor Boulevard verwelkomt met nadruk ook iedereen die fysiek beperkt is in zijn/haar bewegingsvrijheid en iemand in hun omgeving die ondersteunt. 

Over de dansmakers

Dansmakers Jija Sohn en Keerthi Basavarajaiah hebben de afgelopen acht jaar als kunstenaars in Nederland gewoond en gewerkt, en vinden elkaar voor hun voorstelling Phantom Travels in het principe van ‘geven en nemen’. Hun interesse gaat in het bijzonder uit naar verschillende lichaamstalen.

De dansmakers zoeken alternatieve manieren om via hun fysieke (dans)praktijk verschillende gemeenschappen te bereiken en relaties met hen te bestendigen. Om elkaar te ontmoeten, met elkaar te bewegen en ervaringen te delen. Juist ook buiten de theatercontext, buiten hun eigen bubbel. Vanuit haar werk als verzorger van de fysiek beperkte Elmer, en vanuit het werken met de fysiek beperkte performer Lucy Wilke, ontwikkelde Jija een specifieke interesse in de verwachtingspatronen die ten grondslag liggen aan zorg krijgen en zorg geven. In de ontmoeting met de deelnemers, willen ze lichaamssensaties verkennen die buiten het dagelijkse bereik liggen, door middel van gesprekken en oefeningen rond elkaars lichaamswijsheid, openheid en zorg. 

Jija en Keerthi zien de relatie tussen zorgontvanger en verzorger als een verlengstuk van elkaar. Je zou kunnen zeggen dat ze ‘één lichaam’ vormen. De relatie tussen zorgverlener en -ontvanger kan uit heel verschillende verhoudingen bestaan: huwelijksband, man-hond, vriend-vriend, moeder-kind etc. Als sociale wezens leven we bij de gratie van deze relaties en we oefenen allemaal tot op zekere hoogte eenvoudige gebaren van geven en ontvangen. Wat houdt het werkelijk in om te geven en te ontvangen? De voorstelling Phantom Travels laat je opnieuw kijken naar de vanzelfsprekendheden rondom geven en ontvangen. 

Theaterfestival Boulevard bedankt:
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Provincie Noord-Brabant
 • Fonds Podiumkunsten
 • Brabant C
 • VSBfonds
 • Fonds21
 • BankGiro Loterij
 • Cultuurfonds
 • Creative Europe Programme (EU)
 • De Versterking
 • Verkadefabriek
 • Theater aan de Parade
 • Apap
 • Performing Gender
 • Feminist Futures